Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για κάτι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο υπό τις παρούσες συνθήκες.
Ήδη από τις 15 Αυγούστου είχαμε αναφέρει ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου η απόφαση θα αφορά ή φρεγάτες ή μαχητικά αεροσκάφη.
Και αυτό είναι λογικό. Η κυβέρνηση διέκοψε τις επαφές για τις Belha@ra καθώς το πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα υψηλό και δεν έβγαιναν τα «κουκιά». Αντ΄ αυτού το Παρίσι πρότεινε αντί των φρεγατών την αγορά μαχητικών αεροσκαφών
Στην Αθήνα η πρόταση για αγορά μεταχειρισμένων Rafale έτυχε θετικής υποδοχής εξαιτίας του λογικότερου κόστους αλλά και των πιεστικών αναγκών που έχει η ΠΑ για ένα «ενδιάμεσο» μαχητικό.
Έτσι στο βασικό δίλημμα ή φρεγάτες ή μαχητικά πλάστιγγα γέρνει προς την πλευρά των αεροσκαφών: Και για οικονομικούς αλλά και για καθαρά επιχειρησιακούς λόγους.
Το γεγονός ότι εάν τα αεροσκάφη παραγγελθούν τώρα μπορεί να βρίσκονται στην Ελλάδα ακόμη και το 2021, ενώ οι φρεγάτες το 2025 και βλέπουμε, σημαίνει ότι η Αθήνα προτιμά αυτή τη στιγμή κάτι που μπορεί να παραδοθεί άμεσα παρά κάτι που θα παραδοθεί όταν η «πανήγυρης» θα έχει τελειώσει στο Αιγαίο .
Από την άλλη το Rafale είναι ένα μαχητικό 4++ γενιάς, αν και όχι εντυπωσιακό σε ότι αφορά τις κινηματικές του επιδόσεις, εντούτοις εντυπωσιακό στον ηλεκτρονικό του εξοπλισμό και τα όπλα. Εάν δε η προμήθεια συνδυαστεί με την απόκτηση των βλημάτων METEOR που είναι διαθέσιμα για την έκδοση F3, τότε τα επιχειρησιακά οφέλη θα είναι πολλαπλάσια του κόστους.
Από την άλλη το ΠΝ θέλει φυσικά και αυτό πλοία. Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Το πως θα γίνει αυτό είναι μια δύσκολη, όχι όμως ανεπίλυτη εξίσωση. Το θέμα της FREMM φαίνεται να επανέρχεται με την έννοια της παραχώρησης ενός ή δύο (το πολύ) πλοίων με καθεστώς εκμίσθωσης από τις τέσσερις πρώτες γαλλικές φρεγάτες με εκτοξευτές A43 και Α70.
Πάλι με τη λογική της άμεσης ανάγκης για ένα «ενδιάμεσο» σκάφος η FREMM φαίνεται να αποκτά προβάδισμα έναντι της Belha@ra η οποία μάλλον «βυθίζεται» (προς το παρόν) εξαιτίας του μεγάλου χρόνου παράδοσης.
Βέβαια όλα αυτά υπό αίρεση, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον γερμανικό δάκτυλο ο οποίος φαίνεται να έπαιξε ρόλο στην διακοπή των διαπραγματεύσεων για τις γαλλικές φρεγάτες.
Σε κάθε περίπτωση η επιλογή και μαχητικών και φρεγατών την ίδια στιγμή φαίνεται εξαιρετικά απίθανή και το θέμα οδηγείται προς Dassault “μεριά”.
πηγή:pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις