«Έχει γίνει πιο μαζεμένος ο κόσμος, δηλαδή δεν παίρνει ποσότητες κρέατος που θα του περισσέψουν. Παίρνουν πλέον αυτό που χρειάζονται.»
Γράφει ο Παντελής Σπυριδάκης για το Daynight.gr
Αλλαγή στον τρόπο που παραγγέλνουν κρέατα καταγράφονται στα κρεοπωλεία του Ρεθύμνου το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η αυξανόμενη πίεση των τιμών έχει παγιώσει δυο νέες καταναλωτικές τάσεις: Αφενός άλλαξαν οι αγορές του ενός κιλού και πλέον αγοράζουν ½ κιλό κιμά, ½ κοτόπουλο ή ½ κιλό μπριζόλες, αφετέρου έχουμε περάσει στη φάση της μεριδοποίησης ή τεμαχιοποίησης του κρέατος. Πράγμα που σημαίνει ότι οι καταναλωτές μπαίνουν σε κρεοπωλεία και δεν αγοράζουν με βάση το κιλό, αλλά με βάση τις μερίδες. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να ζητήσει δύο χοιρινές μπριζόλες, τρία μπιφτέκια ή δύο μπούτια κοτόπουλο.
Τον νέο τρόπο που αγοράζουν και επιλέγουν τα κρέατα για το οικογενειακό τραπέζι περιγράφει στο Daynight.gr ο Σήφης Κουτσαλεδάκης μαζί με τον πατέρα του, Νίκο, οι οποίοι διατηρούν κρεοπωλείο στην Πηγή Ρεθύμνου.
Πατέρας και γιος αναγνωρίζουν ότι ο κόσμος πράγματι δυσκολεύεται, αλλά ειδικά για το κρέας της οικογένειας, οι Ρεθυμνιώτες θα βρουν τον τρόπο να το εξασφαλίσουν. “Έχει γίνει πιο μαζεμένος ο κόσμος, δηλαδή δεν παίρνει ποσότητες που θα του μείνουν, θα του περισσέψουν. Όπως έκαναν παλιά, που έλεγαν, βάλε περισσότερο μα και να μείνει δεν πειράζει. Παίρνουν πλέον αυτό που χρειάζονται.”
Συγκεκριμένα, ο Σήφης Κουτσαλεδάκης μας αναφέρει συγκεκριμένα από την επαφή με τον κόσμο που πάει στο δικό τους κρεοπωλείο, τι είναι αυτό που τους ζητάνε περισσότερο: “Αυτό που φεύγει πλέον πρώτο είναι η πανσέτα, που έχει 7,20 το κιλό. Κοτόπουλο και κιμάδες έχουν μεγάλη ζήτηση. Είναι πολύς ο κόσμος που κοιτάζει ακόμα την ποιότητα, κόσμος που δεν τον νοιάζει τόσο η διαφορά τιμής αρκεί να έχει καλή ποιότητα. Αλλά να μην είναι και εξωπραγματική η τιμή.”
Και μας επισημαίνει ότι είναι πολλοί οι Ρεθυμνιώτες που έρχονται από την πόλη για να πάρουν το κρέας τους, γιατί θεωρούν ότι θα το βρουν και σε καλύτερη τιμή αλλά και σε καλύτερη ποιότητα. “Ναι έρχονται πολλά άτομα από την πόλη λόγω της ποιότητας αλλά και σε σχέση με την καλή τιμή. Και παραγγέλνουν κιόλας από την πόλη γιατί ο καθένας έχει τις δικές του προτιμήσεις. Και όταν βρει κάπου αυτό που θέλει, μένει εκεί.”
Ο Σήφης Κουτσαλεδάκης που μαζί με τον πατέρα του κάθε ημέρα εξυπηρετούν όλους τους οικογενειάρχες που πηγαίνουν για να προμηθευτούν καλό κρέας εντοπίζει δύο νέες καταναλωτικές τάσεις που έχουν δημιουργηθεί.
“Έχει πάει πράγματι ο κόσμος στις αγορές του μισού κιλού, και λιγότερο. Όταν κάποιο άτομο είναι μόνο του μπορεί να πάρει και 300 γραμμάρια. Και έχει γίνει πιο συχνό το φαινόμενο να ζητάνε τεμάχια και μερίδες. Μέχρι και στις πανσέτες μπορεί να ακούσεις 4 πανσέτες αντί για μισό κιλό. Περισσότερο στο στήθος ή στα μπούτια κοτόπουλου έχουν αυξηθεί να ζητάνε με τεμάχια.”
Συμπερασματικά, αν κάτσεις με… μολύβι και χαρτί να συγκρίνεις τις τιμές που έχουν την μικρότερη αύξηση, θα βρεις αρκετά είδη κρεάτων που δεν έχουν υποστεί αύξηση άνω του 50%, όπως έχει συμβεί σε προϊόντα εκτός τροφίμων. “Γενικά έχουν αυξηθεί τα πάντα. Όμως αν το ψάξεις, σε ορισμένα κρέατα οι τιμές δεν έχουν ανέβει τόσο πολύ σε σύγκριση με κάποια άλλα προϊόντα τα οποία μπορεί να έχουν αύξηση της τάξεως του 50%. Ας πούμε, το κοτόπουλο, έχει μια αύξηση γύρω στα 60 με 80 λεπτά. Το χοιρινό και αυτό έχει μια αύξηση σε λογικά πλαίσια.”
daynight.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις