Η απόφαση της Ρωσίας να κλείσει τις στρόφιγγες που διανέμουν φυσικό αέριο σε ευρωπαϊκές χώρες, φαίνεται να έχει άμεσο αντίκτυπο και στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για αποφυγή διακοπών στην κινητή τηλεφωνία.
Αντιμέτωπη με το δυσοίωνο σενάριο ενός πιθανού μπλακ άουτ στην κινητή τηλεφωνία, φαίνεται πως βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς οι επιπτώσεις του ρωσικού μπλόκου στο φυσικό αέριο δεν περιορίζονται μόνο σε αυτές που είναι ήδη γνωστές.
Το άλλοτε αδιανόητο αυτό ενδεχόμενο, πλέον μπορεί να χαρακτηριστεί και ρεαλιστικό φέτος το χειμώνα, με αναλυτικό δημοσίευμα του Reuters να εξηγεί τους λόγους.
Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, οι συνεχείς διακοπές ρεύματος και οι περιορισμοί στην πρόσβαση ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να προκαλέσουν μπλακ άουτ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στην ήπειρο.
Αξιωματούχοι του κλάδου των τηλεπικοινωνιών εκφράζουν την ανησυχία τους ότι ένας βαρύς χειμώνας θα βάλει σε δοκιμασία την υποδομή των τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης, αναγκάζοντας εταιρείες και κυβερνήσεις να λάβουν άμεσα μέτρα για να μετριάσουν τον αντίκτυπο.
Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αρκετά εφεδρικά συστήματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για να χειριστούν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, δήλωσαν τέσσερα στελέχη των τηλεπικοινωνιών, αυξάνοντας σημαντικά το ενδεχόμενο διακοπών της κινητής τηλεφωνίας.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας, προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες θα παραμείνουν “ζωντανές” ακόμη και αν οι διακοπές ρεύματος καταλήξουν να εξαντλήσουν τις εφεδρικές μπαταρίες που είναι εγκατεστημένες στις χιλιάδες κεραίες κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια.
Σημειώνεται ότι η Ευρώπη έχει σχεδόν μισό εκατομμύριο ασυρμάτους τηλεπικοινωνιών, με τους περισσότερους εξ αυτών να διαθέτουν εφεδρικές μπαταρίες που διαρκούν περίπου 30 λεπτά για να λειτουργήσουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
Η Ευρώπη ψάχνει λύσεις
Στη Γαλλία προτάθηκε ένα σχέδιο από τον διανομέα ηλεκτρικής ενέργειας Enedis, το οποίο περιλαμβάνει πιθανές διακοπές ρεύματος έως και δύο ωρών στο χειρότερο σενάριο, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Τα γενικά μπλακ άουτ θα επηρεάσουν μόνο τμήματα της χώρας εκ περιτροπής, ενώ βασικές υπηρεσίες όπως τα νοσοκομεία, η αστυνομία και η κυβέρνηση δεν θα επηρεαστούν, πρόσθεσαν οι πηγές.
Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ της γαλλικής κυβέρνησης, της Enedis και φορέων εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιακών δικτύων.
Η Γαλλική Ομοσπονδία Τηλεπικοινωνιών (FFT), ομάδα λόμπι που εκπροσωπεί τις εταιρείες Orange, Bouygues Telecom και SFR της Altice, εξαπέλυσε επίθεση κατά της Enedis, καθώς δεν μπόρεσε να προστατεύσει τις κεραίες από τις διακοπές ρεύματος.
Από την πλευρά της, η Enedis ισχυρίστηκε στο Reuters ότι, σε περίπτωση διακοπών, όλοι οι πελάτες αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι μπορεί να απομονώσει τμήματα του δικτύου για να εξυπηρετήσει πελάτες με προτεραιότητα, όπως τα νοσοκομεία ή ο στρατός.
“Ίσως να βελτιώσουμε τις γνώσεις μας αναφορικά με το θέμα αυτό μέχρι το χειμώνα, αλλά δεν είναι εύκολο να απομονωθεί μια κεραία κινητής τηλεφωνίας (από το υπόλοιπο δίκτυο)”, δήλωσε αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.
Ανησυχία σε Σουηδία, Γερμανία και Ιταλία
Την ανησυχία τους επί του θέματος εξέφρασαν εταιρείες τηλεπικοινωνίων τόσο στη Σουηδία, όσο και στη Γερμανία τη στιγμή που, σύμφωνα με πηγές του Reuters, βρίσκονται σε συνεχείς συνομιλίες με τις κυβερνήσεις.
Η σουηδική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών (PTS) συνεργάζεται με φορείς και επιπλέον κυβερνητικές υπηρεσίες για να βρουν λύσεις. Ενδεικτικά, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της, η PTS χρηματοδοτεί την αγορά μεταφερόμενων σταθμών καυσίμων και κινητών σταθμών βάσης που συνδέονται με κινητά τηλέφωνα για τη διαχείριση μεγαλύτερων διακοπών ρεύματος.
Το ιταλικό λόμπι των τηλεπικοινωνιών δήλωσε στο Reuters ότι δεν θέλει το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας να επηρεαστεί από οποιαδήποτε διακοπή ρεύματος ή διακοπή εξοικονόμησης ενέργειας και θα το συζητήσει με τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας.
Τα μέτρα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας
Οι κατασκευαστές εργαλείων τηλεπικοινωνιών Nokia και Ericsson συνεργάζονται με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της έλλειψης ρεύματος, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν το θέμα, με τις δύο εταιρείες να μην κάνουν κανένα σχόλιο.
Οι ευρωπαίοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι πρέπει να αναθεωρήσουν τα δίκτυά τους για να μειώσουν την επιπλέον κατανάλωση ενέργειας και να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους χρησιμοποιώντας πιο αποδοτικά σχέδια ασυρμάτων, δήλωσαν τα τέσσερα στελέχη των τηλεπικοινωνιών.
Για να εξοικονομήσουν ενέργεια, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών χρησιμοποιούν λογισμικό για να βελτιστοποιήσουν τη ροή κυκλοφορίας, να κάνουν τους πύργους να μην καταναλώνουν ενέργεια όταν δεν χρησιμοποιούνται και να απενεργοποιούν διαφορετικές ζώνες φάσματος.
Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών συνεργάζονται επίσης με τις κυβερνήσεις για να ελέγξουν αν υπάρχουν σχέδια για τη διατήρηση κρίσιμων υπηρεσιών.
Στη Γερμανία, η Deutsche Telekom διαθέτει 33.000 κινητούς ασυρμάτους και τα κινητά της συστήματα έκτακτης ανάγκης μπορούν να υποστηρίξουν μόνο έναν μικρό αριθμό από αυτούς ταυτόχρονα, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει κινητά συστήματα τροφοδοσίας έκτακτης ανάγκης που βασίζονται κυρίως στο ντίζελ σε περίπτωση παρατεταμένων διακοπής ρεύματος, πρόσθεσε.
Αντίστοιχα, η Γαλλία διαθέτει περίπου 62.000 κινητούς ασυρμάτους και η βιομηχανία δεν δύναται να εξοπλίσει όλες τις κεραίες με νέες μπαταρίες, ανέφερε η πρόεδρος του FFT, Liza Bellulo.
Αν όλα τα παραπάνω επιβεβαιωθούν, θα είναι ένα κρίσιμο τεστ για την Ευρώπη, που εδώ και δεκαετίες είναι συνηθισμένη στην αδιάλειπτη παροχή ρεύματος.
news247.gr
UNSPLASH
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις