Έναν τελείως διαφορετικό Οργανισμό επιχειρεί να δημιουργήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στον ΕΟΠΥΥ εντός του νέου χρόνου. Τα σχέδια της κυβέρνησης για τον μεγαλύτερο Οργανισμό υγείας της χώρας περιλαμβάνουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του φορέα, στην διοικητική του διάρθρωση, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους.

 

Η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει ένα νέο ΕΟΠΥΥ ο οποίος θα λειτουργεί στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, τους πρώτους μήνες του 2024 θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση που θα αλλάζει πλήρως τη διάρθρωση αλλά και τον νομικό χαρακτήρα του Οργανισμού.

 

Οι ίδιες πηγές του ethnos.gr σημειώνουν ότι ο ΕΟΠΥΥ θα σχεδιαστεί στα πρότυπα του ΕΟΔΥ που άλλαξε πρόσφατα με νόμο και διαθέτει πλέον Διευθύνοντα Σύμβουλο με ισχυρές αρμοδιότητες αλλά και Πρόεδρο με περιορισμένες στα επιστημονικά «χαρτοφυλάκια». Με την αλλαγή του χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ θα τροποποιηθούν και οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Νοσηλείες και εξετάσεις με προέγκριση

Με το νέο σύστημα που θα εφαρμοστεί στον ΕΟΠΥΥ για να νοσηλευτεί ένας ασφαλισμένος στον ιδιωτικό τομέα, θα απαιτείται να περάσει από την αρμόδια επιτροπή προεγκρίσεων που πρόκειται να δημιουργηθεί, όπως λένε πηγές του ethnos.gr. Στο πλαίσιο αυτό θα ενταχθούν και ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες οι οποίες θα ξεσκονίζουν τις δαπάνες αλλά και τα έγγραφα που θα παρουσιάζουν οι ασφαλισμένοι προκειμένου να νοσηλευτούν στον ιδιωτικό τομέα.

 

Θα πρόκειται για ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου το οποίο είναι πιθανό να «κουρέψει» τελικώς πολλές παροχές στους περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

 

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο ΕΟΠΥΥ μελετά να εφαρμόσει ανάλογο σύστημα προεγκρίσεων και για τις ακριβές διαγνωστικές εξετάσεις προκειμένου να περιορίσει τις πλασματικές, που χρεώνονται στον οργανισμό αλλά δεν πραγματοποιούνται.

 

Υπό το πρίσμα αυτό θα ελέγχονται και τα αποδεικτικά των ασφαλισμένων αλλά και τα παραπεμπτικά πριν διεξαχθούν οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Υγείας θα επιδιώξει να μειώσει και το clawback (υποχρεωτικές επιστροφές με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης) στα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια που σήμερα φτάνει και το 45% -50%.

Δήμητρα Ευθυμιάδου

ethnos.gr

Eurokinissi

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις