Στο εδώλιο θα καθίσουν 4 άτομα

Συνολικά τέσσερα άτομα θα καθίσουν αύριο στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου, τα οποία φέρονται ως μέλη του κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών και παράτυπων μεταναστών, που εξαρθρώθηκε το καλοκαίρι του 2017 από την Ασφάλεια Αττικής, με συντονισμένες επιχειρήσεις στην Κω, στην Αττική και στην Κορινθία!

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τρεις Έλληνες, ηλικίας 55, 53 και 73 ετών και έναν αλλοδαπό αλβανικής καταγωγής, ηλικίας 45 ετών, τους οποίους «βαραίνουν» τα εξής αδικήματα:

• Εγκληματική οργάνωση (Διεύθυνση, συγκρότηση, ένταξη) με επιδιωκόμενο σκοπό τη διευκόλυνση παράνομης εισόδου στη χώρα πολιτών τρίτης χώρας από κερδοσκοπία και την επιδίωξη οικονομικού οφέλους των μελών.

• Διευκόλυνση παράνομης εισόδου στο Ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών από κοινού κατ’ επάγγελμα, εκ κερδοσκοπία κατά συρροή.

• Διευκόλυνση μεταφοράς (προώθησης) στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών από κοινού, από υπαίτιους που ενεργούν κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και κατά συρροή.

• Διακίνηση ναρκωτικών ουσιών με την ειδικότερη μορφή της κατοχής αυτών κατ’ εξακολούθηση ως τοξικομανής.

Πιο αναλυτικά, στην υπόθεση κατηγορούνταν συνολικά πέντε άτομα που τον Οκτώβριο του 2018 δικάστηκαν (σε πρώτο βαθμό) από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου και το οποίο, ένα μήνα αργότερα εξέδωσε την απόφασή του, επιβάλλοντας πολυετείς ποινές κάθειρξης που ξεπέρασαν τα 200 χρόνια αλλά και χρηματικά πρόστιμα, συνολικού ύψους 972.000 ευρώ και στους συνολικά πέντε κατηγορουμένους.

Από τους πέντε καταδικασθέντες, μόνο για έναν εξ αυτών, η έφεση είχε αναστέλλουσα δύναμη υπό όρους.

Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση αυτή, ο πρώτος κατηγορούμενος, ηλικίας 55 ετών, καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 49 ετών και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 232.000 ευρώ, ο δεύτερος ηλικίας 53 ετών σε συνολική κάθειρξη 7 ετών και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ, ο τρίτος, ηλικίας 73 ετών σε συνολική ποινή κάθειρξης 47 ετών και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 230.000 ευρώ, η τέταρτη, μία Βουλγάρα ηλικίας 35 ετών καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών (με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό όρους) και ο πέμπτος κατηγορούμενος, ο 45χρονος Αλβανός, σε συνολική ποινή κάθειρξης 49 ετών και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 240.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως, τον Ιανουάριο του 2022 το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου έκανε δεκτή την αίτηση που είχε υποβάλει ο 73χρονος καταδικασθείς, για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του έως την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό και έτσι, αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής του τρεις φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 15000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί από την Αστυνομία, στο εγκληματικό δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών, αρχηγός ήταν ο συλληφθείς υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος διαχειριζόταν το σύνολο των υπό διακίνηση ναρκωτικών, και για τον λόγο αυτό, τα υπόλοιπα μέλη τον προσφωνούσαν «αφεντικό» ή «εργοστάσιο».

Το εγκληματικό δίκτυο, υπό τον συντονισμό του αρχηγού, προμηθευόταν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης από την Αλβανία, οι οποίες εισάγονταν στην Ελλάδα και τοποθετούνταν σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης «καβάτζες» σε περιοχή της Αττικής.

Στη συνέχεια, τα ηγετικά μέλη που διέμεναν στην Αττική, προέβαιναν στη διακίνηση των ναρκωτικών, εντός Αττικής και στην Κω.

Στην Κω, τα ναρκωτικά μεταφέρονταν σταδιακά (100 γραμμάρια κοκαΐνης και 10 κιλά κάνναβης τη φορά) από στρατολογημένα μέλη, συνήθως γυναίκες που συνοδεύονταν από ανήλικα παιδιά, τα οποία χρησιμοποιούσαν για τη μετακίνησή τους το πλοίο της γραμμής Πειραιάς – Κω.

Με την άφιξη των ναρκωτικών στην Κω, τα εκεί διαμένοντα μέλη, ενεργώντας πάντοτε υπό τον συντονισμό και τις εντολές του σκληρού πυρήνα της Αθήνας, προέβαιναν στην παραλαβή και αποθήκευση των ποσοτήτων, συνήθως σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα οποία μίσθωνε το εγκληματικό δίκτυο, για να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά ως «καβάτζες».

Η περαιτέρω διακίνηση των ναρκωτικών, λάμβανε χώρα μέσα από ένα δαιδαλώδες δίκτυο προμηθευτών και διακινητών μικρής εμβέλειας, «βαποράκια», ενώ σε ό,τι αφορά τις τιμές πώλησης των ναρκωτικών, ήταν πολύ υψηλότερες σε σχέση με την Αττική, καθώς το ένα κιλό κάνναβη κόστιζε (1.500) ευρώ και το ένα γραμμάριο κοκαΐνη από (80) έως (100) ευρώ.

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό θα γίνει στις 11 Νοεμβρίου από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου (άρθρο 111 παρ. 8Ν 5090/2024).

rodiaki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις