Σε μια θερινή σεζόν με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, που εκτινάσσουν το λειτουργικό κόστος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, αναμένεται να εξελιχθεί η φετινή για τη Χαλκιδική, με τις ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή να ταλαντεύονται «ανάμεσα στην ανάκαμψη και την απλή επιβίωση», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της εκεί Ένωσης Ξενοδοχείων (ΕΞΧ), Γρηγόρης Τάσιος, επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και πρώτος αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Με βάση τις προκρατήσεις για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να κλείσει με μέσες πληρότητες, που ανέρχονται στο 70%-80% εκείνων της τελευταίας προπανδημικής σεζόν, του έτους-ρεκόρ 2019. Οι δε Βαλκάνιοι τουρίστες εκτιμάται ότι θα περιορίσουν φέτος την παρουσία τους στη Χαλκιδική στις 90 ημέρες, έναντι των 110, που ήταν κατά μέσο όρο τα προηγούμενα χρόνια.

«Η Χαλκιδική, όπως και το σύνολο της Βόρειας Ελλάδας, είχε τον Μάιο λίγη κίνηση και τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων δούλεψαν κυρίως με Άγγλους και Γερμανούς. Από τον Ιούνιο και μετά, ιδίως τα ξενοδοχεία άνω των 50 κλινών, αρχίζουν να “γράφουν” πληρότητες. Για τους Βαλκάνιους, η σεζόν περιορίζεται φέτος, στις 90 ημέρες, από τις 110 που είναι συνήθως. Χάνονται με άλλα λόγια 20 ημέρες της σεζόν. Γιατί; Λόγω της ανασφάλειας εξαιτίας του πολέμου -δεδομένου πως χώρες των Βαλκανίων όπως η Ρουμανία βρίσκονται πολύ κοντά στην Ουκρανία- και της ακρίβειας. Ότι αυτές οι ημέρες θα χαθούν είναι ήδη ξεκάθαρο, δεδομένου ότι η πρώτη εντονότερη ροή αφίξεων συνήθως εκδηλώνεται από το δεύτερο Σάββατο του Ιουνίου, που είναι το αυριανό, και έχουμε τις πρώτες σαφείς ενδείξεις. Το 2022 θα είναι για την περιοχή της Χαλκιδικής ό,τι και για την Ελλάδα συνολικά, πιστεύω πως θα δούμε ανάκαμψη για τα έσοδα του κράτους, λόγω της σταδιακής αύξησης των αφίξεων σε σχέση με το 2020 και το 2021, αλλά απλή επιβίωση για τους ξενοδόχους, που έχουν να αντιμετωπίσουν λειτουργικό κόστος αυξημένο κατά 30% ανά δωματιοδιανυκτέρευση, αφού έχουν εκτιναχθεί οι δαπάνες για το ρεύμα και το προπάνιο -και το φυσικό αέριο για τα ξενοδοχεία των πόλεων- ενώ ταυτόχρονα εξακολουθούν να ισχύουν κάποια κατάλοιπα μέτρων για την πανδημία, που περιπλέκουν την κατάσταση και αυξάνουν περαιτέρω το κόστος, όπως η απαίτηση της λειτουργίας των κλιματιστικών στα δωμάτια με ανοιχτά παράθυρα» λέει ο Γρηγόρης Τάσιος, προσθέτοντας πως με βάση τις διάφορες μελέτες των τραπεζών θεωρείται πλέον βέβαιο ότι όταν η σεζόν «κλείσει» τον Οκτώβριο, ο ξενοδοχειακός κλάδος δεν θα έχει κερδοφορία.

Τα εισιτήρια των 2.000 ευρώ και το κενό που άφησε η Mouzenidis Travel

Τι γίνεται όμως με τους Ρώσους τουρίστες στη Χαλκιδική, που επί χρόνια περιλαμβάνονταν ανάμεσα στους καλύτερους πελάτες του τουριστικού της προϊόντος (87.000 αφίξεις το 2018), στηρίζοντας μάλιστα την περιοχή με υψηλές κατά κεφαλήν δαπάνες κατά την παραμονή τους εκεί; «Λόγω του πολέμου και των περιορισμών στις πτήσεις, Ρώσοι έρχονται ελάχιστοι στην Ελλάδα, μέσω Κωνσταντινούπολης, Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Οι Ρώσοι αυτοί πληρώνουν σήμερα εισιτήριο έως και 2000 ευρώ για μια θέση στο αεροπλάνο που τους φέρνει στην Ελλάδα, οπότε μιλάμε για την οικονομική αφρόκρεμα της χώρας» σημειώνει ο κ.Τάσιος, ενώ στο ερώτημα πώς έχει επιδράσει στην αγορά η πτώχευση της «Mouzenidis Travel», η οποία έφερνε στην Ελλάδα χιλιάδες Ρώσους τουρίστες και εκτιμάται πως άφησε «ανοίγματα» 70 εκατ.-100 εκατ. ευρώ στην αγορά (με τα 50 εκατ. εξ αυτών να αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες), απαντά: «Φέτος, όπως προείπα, δεν έχουμε Ρώσους τουρίστες. Το 2021 μπήκαν στην αγορά, παίρνοντας τη θέση του Μουζενίδη, ξένα πρακτορεία που είχαν ήδη παρουσία στην Ελλάδα, αλλά όχι στη Χαλκιδική, όπως το ΤΕΖ Tour, παρόν μέχρι τότε κυρίως σε Κρήτη, Ρόδο και Κω, η TUI Ρωσίας και η ODEON, που είχε βάλει και πτήση τσάρτερ Κίεβο- Θεσσαλονίκη το περσινό καλοκαίρι. Το 2021 συντηρήσαμε τη ρωσική αγορά και κάναμε και συμφωνίες με νέους “παίκτες” για εισροές Ρώσων τουριστών το 2022, μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν δοθεί και προκαταβολές στα ξενοδοχεία, αλλά ενώ μέχρι τον Ιανουάριο η ροή ήταν καλή, τον Φεβρουάριο ξέσπασε ο πόλεμος και εκεί τελείωσαν όλα».

Συνεπεία του πολέμου, οι όποιες συμφωνίες είχαν ήδη κλειστεί για το 2022 ακυρώθηκαν και τα ξενοδοχεία αναγκάστηκαν να επιστρέψουν τις προκαταβολές, γεγονός όμως, που δεν είχε πολύ σοβαρή επίπτωση, γιατί -σύμφωνα με τον κ. Τάσιο- μετά την πτώχευση Μουζενίδη οι ξενοδόχοι είχαν αλλάξει πλήρως το σκεπτικό τους, είχαν φροντίσει να απευθυνθούν και σε άλλες αγορές και ήταν έτοιμοι να αντεπεξέλθουν. Σοβαρό πρόβλημα είχαν, κατά τον κ. Τάσιο, μόνο πέντε-έξι ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, για τα οποία οι Ρώσοι τουρίστες ήταν «μονοκαλλιέργεια», για τον απλούστατο λόγο ότι όταν οι αφίξεις από Ρωσία διεκόπησαν λόγω της δυσμενούς διεθνούς κατάστασης, οι ξενοδόχοι αυτοί δεν είχαν πια τα περιθώρια να κλείσουν στο «παρά πέντε» πελάτες στη δυτική Ευρώπη, ώστε να έχουν έσοδα από εναλλακτικές πηγές.

thestival.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις