Η Σαουδική Αραβία, η οποία είναι και η βασική χώρα που στηρίζει το αμερικανικό δολάριο, προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να πουλήσει πετρέλαιο σε οποιοδήποτε κράτος επιχειρήσει να επιβάλλει ανώτατο όριο τιμών, δηλαδή πλαφόν.

«Αν επιβληθεί ανώτατο όριο τιμής στις εξαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, δεν θα πουλήσουμε πετρέλαιο σε καμία χώρα που θα επιβάλλει ανώτατο όριο τιμής στην προμήθεια μας. Θα μειώσουμε την παραγωγή πετρελαίου και δεν θα εκπλαγώ αν και άλλοι κάνουν το ίδιο» υποστήριξε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Abdulaziz bin Salman σχολιάζοντας το νομοσχέδιο των ΗΠΑ NOPEC (No Oil Producing and Exporting Cartels Act).

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο δίνει στην αμερικανική κυβέρνηση την ευκαιρία να υποβάλλει αντι – μονοπωλιακές αγωγές κατά των κρατών – μελών του OPEC και των εταίρων τους.

Κανείς δεν έχει κατανοήσει που ακριβώς το πάνε οι ΗΠΑ οι οποίες έχουν ανοίξει ταυτόχρονα πολλά μέτωπα, πρωτίστως με την Ρωσία στην Ουκρανία, με την Κίνα με την οποία όλα δείχνουν πως εμπλέκονται και οι δύο μαζί σε μία «Παγίδα του Θουκυδίδη» και τώρα με τις χώρες της Μέσης Ανατολής όπως η Σ.Αραβία.

Η Σ.Αραβία δεν είναι μία τυχαία χώρα που απλώς παράγει τις μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου στον κόσμο, καθώς είναι αυτή που κατέστησε το αμερικανικό δολάριο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, όταν επέβαλε τις αγοραπωλησίες πετρελαίου σε αμερικανικά δολάρια το 1973.

Τώρα μετά το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να θέσουν πλαφόν και στο σαουδαραβικό (κάτι για το οποίο είχε προειδοποιήσει η Μόσχα το Ριάντ ότι θα συμβεί).

Σύμφωνα με τον Μπιν Σαλμάν, το νομοσχέδιο αυτό θα οδηγήσει σε ανισορροπία στην προσφορά και ζήτηση πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά.

«Το νομοσχέδιο NOPEC δεν αναγνωρίζει τη σημασία του να διατηρείς πλεονάζουσα χωρητικότητα και τις συνέπειες της μη διατήρησης της στη σταθερότητα της αγοράς.

Το NOPEC θα υπονόμευε επίσης τις επενδύσεις στην χωρητικότητα πετρελαίου και θα προκαλούσε μια σημαντική μείωση στην παγκόσμια προσφορά σε σχέση με τη μελλοντική ζήτηση» αναφέρει ο Μπιν Σαλμάν, ο οποίος επέκρινε την πολιτική περιορισμού των τιμών πετρελαίου, καθώς όπως είπε, «προκαλεί αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές και εμποδίζει την ανάπτυξη του κλάδου».

«Πρέπει να επαναλάβω την άποψη που είχα κάνει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο σχετικά με το πώς τέτοιες πολιτικές αναπόφευκτα θα επιδείνωσαν την αστάθεια και την μεταβλητότητας της αγοράς και θα επηρέαζαν αρνητικά τη βιομηχανία πετρελαίου», είπε ο Σαλμάν προσθέτοντας ότι αντίθετα, η συμμαχία OPEC+ «έχει κάνει κάθε προσπάθεια και πέτυχε να επιφέρει σημαντική σταθερότητα και διαφάνεια στην αγορά πετρελαίου».

Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο του 2022, η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας του Κογκρέσου των ΗΠΑ ενέκρινε το νομοσχέδιο NOPEC, το ποίο εξουσιοδοτεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ και τα αμερικανικά δικαστήρια να αναλάβουν δράση κατά των πρακτικών καθορισμού τιμών του OPEC, έτσι ώστε – όπως υποστηρίζει – να βελτιωθεί η δικαιοσύνη και η σταθερότητα στη διεθνή αγορά πετρελαίου.

Πριν λίγες ημέρες, ομάδα γερουσιαστών τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους φέρεται να ετοιμάζει να επαναφέρει νομοθεσία που θα απαγορεύει στον OPEC να χειραγωγεί τις τιμές του πετρελαίου.

Σύμφωνα με τους Αμερικάνους γερουσιαστές, ο καθορισμός τιμών από τον OPEC αύξησε το παγκόσμιο κόστος πετρελαίου και συνέβαλε στην αβεβαιότητα, και ότι η δίκαιη τιμολόγηση για τους Αμερικανούς καταναλωτές εξαρτάται από τον ανταγωνισμό στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.

Αυτό που οι Αμερικανοί δεν απαντούν είναι τι θα συμβεί όταν απλούστατα οι χώρες του Κόλπου σταματήσουν να πωλούν πετρέλαιο στην Δύση.

Η Δύση τι θα κάνει τότε; Με ποια καύσιμα θα συνεχίσουν οι κοινωνίες της να διατηρούν το βιοτικό τους επίπεδο; Εκτός αν αυτό θέλουν τελικά, απότομη πτώση του δυτικού βιοτικού επιπέδου και πλήρη διαχωρισμό της Δύσης από τον υπόλοιπο πλανήτη.

 

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις