«Ο κ. Μητσοτάκης έχει ένα επικοινωνιακό «χάρισμα»: να μεταθέτει την πολιτική συζήτηση και πιθανά και την κριτική που πρέπει να δεχθεί για το σήμερα, με υποσχέσεις για το μέλλον. Δηλαδή, παρουσιάζοντας μία εικόνα για το 2027, αποφεύγει τη συζήτηση για την εικόνα που επικρατεί σήμερα. Μετά από πέντε χρόνια που έρχεται στη ΔΕΘ ως Πρωθυπουργός, θα έπρεπε να μας πει γιατί το Λιμάνι μας δεν έχει γίνει το κέντρο των μεταφορών και του εμπορίου των Βαλκανίων. Γιατί η ανάπτυξη του Λιμανιού ήταν κεντρικό ζήτημα από το 2019 και δρομολογημένο. Σήμερα δεν διαθέτει ούτε σύνδεση με σιδηρόδρομο και αυτοκινητόδρομο, δεν έχουν γίνει οι επεκτάσεις στον 6ο προβλήτα και δεν έχει γίνει το κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου. Γι’ αυτό και η συζήτηση θα έπρεπε να αναφέρεται περισσότερο στο τι έχει γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια και στο τι πρόκειται να γίνει στην πόλη. Παράλληλα πρέπει να δούμε και ποια είναι η εξέλιξη στην αγοραστική δύναμη και ποιο είναι το ΑΕΠ της περιφέρειάς μας. Δεν πάμε καλά και υποχωρούμε συγκριτικά με άλλες περιφέρειες. Άρα πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Μακεδονία. Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι επί πέντε χρόνια είμαστε στο «ψυγείο». Βλέπουμε μόνο πολλές εξαγγελίες και ταυτόχρονα πολλά μπρος-πίσω», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100 και στην εκπομπή «Διάλογοι» με τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Πλάκα.
Αναφερόμενος στο μετρό της Θεσσαλονίκης ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε «Θα έπρεπε να έχουμε το συντομότερο δυνατό το Μετρό σε πλήρη εμπορική λειτουργία, και ελπίζω αυτό να γίνει το Νοέμβριο, όπως και τα αρχαία του Σταθμού Βενιζέλου ατόφια. Δυστυχώς δεν το ήθελε αυτό ο κ.Μητσοτάκης. Θα έπρεπε να έχουμε το Μετρό έτοιμο το 2020 αλλά και αυτό δεν το κατάφερε ο κ.Μητσοτάκης. Είναι πολύ καθυστερημένη η παράδοση του έργου, τέσσερα χρόνια καθυστέρηση μετράμε, και πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης ότι κόστισε 100 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον. Σε κάθε περίπτωση οι εργολάβοι έλαβαν αποζημιώσεις από τις καθυστερήσεις του έργου, το Μετρό κόστισε δηλαδή παραπάνω και χάθηκαν τέσσερα πολύτιμα χρόνια για την αγορά, τον τουρισμό και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Και πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το έργο σταματημένο στο 30% με τις λαμαρίνες στο κέντρο της πόλης και σοβαρά προβλήματα στον ανάδοχο και το παρέδωσε το 2019 στο 75%».
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε «Η Κεντρική Επιτροπή έφτασε στη συζήτηση της πρότασης μομφής και υπάρχει και επίσημα διατυπωμένη πλέον η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη. Στο έκτακτο Συνέδριο θα συζητήσουμε για υποψηφιότητες για την ηγεσία αλλά και για την πολιτική μας πρόταση. Κι αυτό είναι πιο σημαντικό γιατί πρέπει να συζητήσουμε ποια είναι η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Γιατί αυτό δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία».
Συνέχισε δε λέγοντας ότι «Η τελευταία περίοδος υπό τον Στέφανο Κασσελάκη ήταν διχαστική, υπήρξαν πολλές εντάσεις και έγιναν πολλά λάθη, παραβιάζοντας και τις καταστατικές μας αρχές, για το πως λειτουργούμε ως συλλογικότητα, γιατί φυσικά δεν μας αντιστοιχεί η αρχηγική λειτουργία. Πολλά λάθη μάλιστα προσπάθησαν να κρυφτούν πίσω από έναν διχαστικό λόγο. Δεν τηρήσαμε αυτό που το Συνέδριό μας επέλεξε τον Φεβρουάριο, δεν τηρήσαμε δηλαδή την απόφαση των μελών, με σημαντική ευθύνη του πρώην προέδρου. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργήσαμε σοβαρότατα προβλήματα όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αλλά και στην εκπροσώπηση της κοινωνίας μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αυτό ουσιαστικά αφαίρεσε την εμπιστοσύνη της Κεντρικής Επιτροπής από τον Στέφανο Κασσελάκη. Γιατί ήταν ορατό το αδιέξοδο, ήταν ορατό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συρρικνώνεται, απαξιώνεται στην κοινωνία, πολλά στελέχη αποστρατεύονται και το κυριότερο ότι τα δημιουργικά-προοδευτικά μυαλά της χώρας δεν έβρισκαν συνομιλητή και στήριγμα στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.».
Για την επόμενη ημέρα πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ πρέπει να είναι ένα σημείο αναφοράς και για τις ιδέες του. Είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα προοδευτικό κόμμα το οποίο θα εκπροσωπεί τις προοδευτικές ιδέες και θα κινητοποιεί τους δημιουργικούς ανθρώπους. Γιατί δυστυχώς στην ελληνική κοινωνία κυριαρχεί μόνο η «τακτοποίηση» και οι «ημέτεροι». Δεν μπορούμε να είμαστε μια κοινωνία του ρουσφετιού και αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα».
Παράλληλα, αναφερόμενος στην πρόταση μομφής που υπερψηφίστηκε από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε «Ήταν μια διαδικασία που δίχασε και μια δύσκολη απόφαση η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι προσπαθήσαμε να αποφευχθεί αυτός ο διχασμός. Προσωπικά πρότεινα στον Στέφανο Κασσελάκη να αναλάβει την πρωτοβουλία που του προτείναμε για προσφυγή στις κάλπες, να απευθυνθούμε δηλαδή στη βάση του κόμματος. Το ίδιο και πολλά άλλα στελέχη. Δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτή η πρότασή μας αυτή. Κάναμε την πιο δύσκολη συζήτηση, που έχει γίνει ποτέ σε κόμμα. Αλλά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος δεν αποχώρησε κανείς και ήμασταν εκεί για να συζητήσουμε τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα. Δεν υπήρξε κάποια ένταση και παρότι διαφωνήσαμε, συζητήσαμε για το χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου και των εκλογών. Η άποψή μου και η άποψη όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι να είμαστε όλοι ενωμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.».
Για τα χαρακτηριστικά της επόμενης ημέρας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε «Και στο επίπεδο των αξιών και των ιδεών ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι απαραίτητος για τη Δημόσια Παιδεία και τη Δημόσια Υγεία που θέλουμε, για την πρόσβαση στο νερό και στην ενέργεια, για το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη, αλλά και για τη Δημοκρατία, τους θεσμούς και το Κράτος Δικαίου, για τη γεωπολιτική μας θέση και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απαραίτητος και για το χώρο των ιδεών και για το χώρο άσκησης πολιτικής. Υπό αυτό το πρίσμα, η άποψή μου είναι ότι υπάρχει λόγος, χώρος και ανάγκη για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Υπάρχει λόγος, χώρος και ανάγκη γι’ αυτό που ονομάζουμε Ευρωπαϊκή Αριστερά, αλλά και για τον χώρο της οικολογίας και της δημοκρατίας, καθώς η κλιματική κρίση και το κράτος δικαίου δημιουργούν νέες απαιτήσεις. Από εκεί και πέρα, η απάντηση στον κ.Μητσοτάκη μπορεί να μην φτάνει να δοθεί μόνο από έναν χώρο. Να χρειαστούν συνεργασίες. Και οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η απάντηση στον κ.Μητσοτάκη δεν πρέπει να δοθεί από την ακροδεξιά. Πρέπει να δοθεί από μία δημοκρατική, προοδευτική πλευρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά πρέπει να υπάρχει αλλά να είναι και ο πυρήνας της προοδευτικής αντεπίθεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να είναι σοβαρός, αξιόπιστος και αποτελεσματικός και για τη συζήτηση των συνεργασιών».
Τέλος ερωτηθείς για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε ότι «Το τελευταίο χρονικό διάστημα πληγωθήκαμε γιατί προτάξαμε το προσωπικό έναντι της ομάδας. Ίσως και γιατί η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη δεν αντιστοιχήθηκε με τη συλλογική βούληση και τη διάθεση και τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Άρα θεωρώ ότι πρώτα απ’ όλα πρέπει να υπάρχει συλλογική δουλειά για την πρότασή μας για την επόμενη μέρα αλλά και ισχυρή ομάδα, όχι μόνο ένα πρόσωπο. Γι’ αυτό τα πρόσωπα πρέπει να περιμένουν τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής. Άλλωστε δεν με κινούσε ποτέ η προσωπική φιλοδοξία στην πολιτική. Έκανα ότι μπορούσα για να είναι και δυνατός ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και δυνατή η ελληνική κοινωνία και θα συνεχίσω να το πράττω. Δεν θα λείψω από την επόμενη μέρα. Είμαι στη διάθεση του κόμματος από όλες τις θέσεις. Περάσαμε από μια δύσκολη διαδικασία γι’ αυτό και δεν πρέπει να ανοίξουμε μία συζήτηση προσώπων πριν τη σύγκληση των οργάνων».
thestival.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις