Οργή στο προσωπικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκάλεσε η απόφαση του κυλικείου να χρησιμοποιήσει φθηνότερο ελαιόλαδο. Η κατακραυγή από στελέχη του Ιδρύματος ανάγκασε τους υπεύθυνους τροφοδοσίας να επαναφέρουν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Η κρίση του ελαιολάδου χτύπησε και τα υπερπολυτελή κτηρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη, όπου η εκτόξευση της τιμής του ελαιόλαδου οδήγησε τους υπεύθυνους τροφοδοσίας να αποσύρουν το έξτρα παρθένο και να… σερβίρουν στους εργαζόμενους ένα λάδι χαμηλότερης ποιότητας.

Μια ανταρσία του προσωπικού για την ποιότητα του ελαιολάδου που σερβίρεται στα κυλικεία της ΕΚΤ αποφεύχθηκε οριακά, αφού οι υπεύθυνοι εσωτερικής τροφοδοσίας συμφώνησαν με το αίτημά του και επανέφεραν στο τραπέζι την επιλογή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου

Μεγάλος αριθμός στελεχών της κεντρικής τράπεζας -πολλοί εκ των οποίων φαίνεται να κατάγονται από την Ιταλία— τάχθηκαν τον Μάρτιο κατά της απότομης πτώσης της ποιότητας του ελαιολάδου που σερβιριζόταν με τις μεσημεριανές σαλάτες στα γραφεία του Eurotower και του Japan Center στη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με το Politico.

«Εδώ και λίγες εβδομάδες έχουμε Sansa Oil», έγραψε ένας υπάλληλος, αναφερόμενος στο χαμηλής ποιότητας λάδι που παρασκευάζεται από πολτό ελιάς που συνήθως πωλείται στη μισή τιμή του έξτρα παρθένου και είναι τόσο άγευστο που προφανώς χρησιμοποιείται συχνά ως καύσιμο για λέβητες βιομάζας. «Αυτό για μένα είναι εντελώς τρελό», δήλωσε θυμωμένος ο υπάλληλος.

Οι εργαζόμενοι παραπονέθηκαν επίσης ότι το νέο ελαιόλαδο, παρά τη χαμηλότερη ποιότητά του, ήταν πιο ακριβό -κάτι που προκαλεί ερωτήματα για τη δέσμευση της ΕΚΤ να διατηρήσει υπό έλεγχο τις τιμές των γευμάτων για τους υπαλλήλους της.

 

Η ευθύνη αποδόθηκε στη νέα υπηρεσία catering, Aramark, που εισήγαγε η ΕΚΤ τον περασμένο Δεκέμβριο. Σε σχόλια μέσω email στο POLITICO, η Aramark είπε ότι ενώ οι τιμές «μπορεί να εμφανίζονται σημαντικά υψηλότερες από πριν», οι μερίδες τιμολογήθηκαν κατά βάρος σύμφωνα με ένα συμβόλαιο με την ΕΚΤ. Δεν διευκρίνισε εάν η πολιτική επεκτάθηκε πέρα από τις καντίνες στο Eurotower και το Japan Center.

Η αναστάτωση αυτή έρχεται καθώς η ΕΚΤ τονίζει τον ρόλο που έπαιξαν παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς που δεν ελέγχονται από την ίδια στην ενίσχυση του πληθωρισμού το 2022, όπως η εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Η ΕΚΤ θα πρέπει να έχει περισσότερους ελέγχους για το τι μας προσφέρεται σε σχέση με το τίμημα που πληρώνουμε (συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης της ΕΚΤ)», έγραψε ένας χρήστης του intranet.

Κρίση ελαιολάδου

Το μπρα ντε φερ για το ελαιόλαδο έρχεται επίσης λίγο αφότου το προσωπικό της ΕΚΤ διαφώνησε με τις παρατηρήσεις του «τσάρου» της ΕΚΤ για το κλίμα Φρανκ Έλντερσον ότι ορισμένοι από αυτούς χρειάζονταν «επαναπρογραμματισμό» για να έχουν μεγαλύτερη συνείδηση του «κλιματικού κινδύνου», της ιδέας ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας αποτελεί μια ξεχωριστή οικονομική πρόκληση και κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Αυτό είναι εύστοχο δεδομένου ότι η αύξηση της τιμής του ελαιολάδου, η οποία έχει υπερδιπλασιαστεί τους τελευταίους 12 μήνες, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εκτεταμένες ξηρασίες στις βασικές περιοχές καλλιέργειας της νότιας Ευρώπης.

Η υπόθεση φέρνει στο προσκήνιο ένα από τα πιο έντονα παραδείγματα των κινδύνων που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή στις τιμές – και των κινδύνων που διατρέχουν οι τράπεζες όταν δανείζουν επηρεαζόμενους παραγωγούς και εμπόρους.

Ξεχωριστά, αποκάλυψε επίσης ότι οι εντάσεις Βορρά-Νότου που διχάζουν εδώ και καιρό την Ευρώπη έχουν εισχωρήσει σε έναν από τους κορυφαίους θεσμούς της, με τη συναίνεση σχετικά με τον επείγοντα χαρακτήρα της «Υπόθεσης Ελιάς» να χωρίζεται ακριβώς κατά μήκος αυτής της γραμμής ρήγματος.

«Είμαι εδώ για να παλέψω για την Ευρώπη και όχι για να παλέψω για ένα εστιατόριο τριών αστέρων στη δουλειά», είπε ένας Γερμανός υπάλληλος. Οι νότιοι, από την άλλη πλευρά, υποστήριξαν ότι τα συμφέροντα της Ευρώπης δύσκολα θα μπορούσαν να προστατευτούν με μια κακή διατροφή.

«Μπορεί να έχετε ακούσει τον όρο, «mens sana in corpore sano», έγραψε ένας Ιταλός, χρησιμοποιώντας τη λατινική φράση για «ένα υγιές μυαλό σε ένα υγιές σώμα». Πράγματι, τι ωφελεί μια νομισματική ένωση χωρίς μια ενιαία γαστρονομική πολιτική;

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις