Deals στον αμυντικό βιομηχανικό τομέα προβλέπει η επαναπροσέγγιση Άγκυρας – Ριάντ. Τις συμφωνίες κλείνει προσωπικά ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Βασιλιά Σαλμάν Αλ Σαούντ. Το Ριάντ θα μπορούσε να συνεργαστεί και με την ελληνική αμυντική βιομηχανία, αλλά η δίκη μας είναι «ορφανή» ! Η κυβέρνηση δεν εκδηλώνει κανένα ενδιαφέρον γι’ αυτήν.

Η ελληνική πυροβολαρχία με την συστοιχία των ΠΑΤΡΙΟΤ και τους εκατό αεροπόρους, επιχειρεί το τελευταίο εξάμηνο στην Σαουδική Αραβία (βορειοδυτικά του Ριάντ) που βάλλεται με πυραύλους και οπλισμένα drones των ανταρτών Χούθι από την Υεμένη.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας παραβρίσκεται στην έκθεση αμυντικού υλικού στην Ντόχα του Κατάρ και επισκέπτεται το περίπτερο της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας καθώς οι δύο χώρες ετοιμάζονται να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας!

Και η Αθήνα, απλώς …συσκέπτεται! Ο τομέας της Αμυντικής Βιομηχανίας ουδέποτε ήταν στις προτεραιότητες της παρούσας κυβέρνησης. Το έδειξε εμπράκτως κατά την κατάρτιση των τριών τελευταίων συμβάσεων για τα 18 + 6 Rafale και για τις 3 Belharra όπου η ελληνική αμυντική βιομηχανία αποκλείστηκε από την δυνατότητα ανάληψης υποκατασκευαστικού έργου αιχμής. Το αποδεικνύει με την αδυναμία ανεύρεσης βιώσιμης λύσης για τα Ναυπηγεία και την ΕΑΒ. Περιορίζονται σε κυβερνητικές συσκέψεις και ατέρμονες συζητήσεις, επικαλούμενοι λάθος στοιχεία και ισολογισμούς, κοροϊδεύοντας πρωτίστως τους εαυτούς τους.

Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, αλλά το Ισραήλ, οι χώρες του Αραβικού Κόλπου και της Μέσης Ανατολής που συγκροτούν την «Συνθήκη Αβραάμ» είναι πρόθυμες να συνεργαστούν και με την ελληνική αμυντική βιομηχανία αλλά με ποια; Με τα κουφάρια; Με τις εταιρίες «φαντάσματα» που την τελευταία εικοσαετία αφέθηκαν στην τύχη τους, χωρίς κρατικό ενδιαφέρον και υποστήριξη; Χωρίς εθνικό στρατηγικό σχέδιο;

Μόλις πριν λίγες μέρες χάθηκε άλλη μία ευκαιρία. Κατά την υπογραφή των Rafale θα μπορούσε κάλλιστα η ελληνική κυβέρνηση να υποχρεώσει την κατασκευάστρια εταιρία Dassault Group να δημιουργήσει στην Τανάγρα ένα Ευρωπαϊκό Κέντρο παροχής εργασιών συντήρησης, επισκευών και αναβαθμίσεων, ένα «Island» δηλαδή όπου θα μπορούσαν να εγκατασταθούν οι γαλλικές κατασκευάστριες εταιρείες (DASSAULT, MBDA, SAFRAN, THALES) που συμμετέχουν στην ανάπτυξη και υποστήριξη των Rafale αλλά και των MIRAGE, που διαθέτουν οι πολεμικές αεροπορίες της Ελλάδας αλλά και της Αιγύπτου και των Εμιράτων και της Ινδίας.

Αυτό το Κέντρο θα μπορούσε να ήταν εστιασμένο στα Ευρωπαϊκά Οπλικά Συστήματα παρέχοντας την δυνατότητα να προσφέρει υπηρεσίες και σε επιπλέον τομείς όπως τα ελικόπτερα, μη-επανδρωμένα εναέρια οχήματα, συστήματα εναέριας επιτήρησης, εκπαίδευση σε διάφορα επίπεδα. Δυστυχώς, η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία, δεν ενδιαφέρθηκε και δεν το ζήτησε ποτέ από την Dassault Group. Εάν το είχε ζητήσει η Αθήνα σήμερα δεν θα ήταν ο φτωχός συγγενής και δεν θα κλαψούριζε βλέποντας το Ριάντ να κλείνει ντιλ με την Άγκυρα στον αμυντικό κατασκευαστικό τομέα.

Η συγκυρία είναι κατάλληλη για συνεργασία στον αμυντικό βιομηχανικό τομέα μεταξύ της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Η μεν Τουρκία αναζητά νέους και επικερδείς εξαγωγικούς προορισμούς για την αμυντική της βιομηχανία, η δε Σαουδική Αραβία στοχεύει να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες μέσω πηγών εκτός από τις Δυτικές. Στο πλαίσιο του Vision 2030, το Ριάντ στοχεύει να αναπτύξει εγχώρια αμυντική βιομηχανία, επομένως η συνεργασία στον συγκεκριμένο τομέα κρίνεται προς το συμφέρον και των δύο μερών και εμφανίζεται ως προνομιακός χώρος για τη δημιουργία λειτουργικών δεσμών μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας.

Οι δύο χώρες έχουν ήδη ιστορικό αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας. Οι πρωτοβουλίες του 2013 οδήγησαν σε συμφωνία μεταξύ τουρκικών και σαουδαραβικών αμυντικών εταιρειών το 2016. Σήμερα η τουρκική αμυντική βιομηχανία βρίσκεται σε ανοδική πορεία καθώς τα drones «Bayraktar» έχουν πολυδιαφημιστεί στα παιδιά των μαχών της Συρίας, της Λιβύης, του Ναγκόρνο Καραμπάχ και τώρα της Ουκρανίας παρ´ ότι οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι τα έχουν εξολοθρεύσει.

Ελληνική Πυροβολαρχία στην Αραβία

Η συγκρότηση της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας από τις 14 Σεπτεμβρίου του 2021 και η διάθεση μιας Πυροβολαρχίας Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΠΚΒ) του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς PATRIOT για την ενίσχυση της αεράμυνας και της αντιπυραυλικής προστασίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air and Missile Defence Concept» (IAMD Concept).

Τα τελευταία χρόνια οι δυο χώρες έχουν αναπτύξει στενή αμυντική συνεργασία με συνεκπαιδεύσεις στο πλαίσιο των ασκήσεων «Falcon Eye I» και «Falcon Eye II» και με την τοποθέτηση Ακόλουθων Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα και της Ελλάδας στο Ριάντ.

Η Σαουδική Αραβία θα προσδοκούσε σε μια μελλοντική συνεργασία και με την ελληνική βιομηχανία. Ωστόσο, έχουν πέσει στο κενό ότι προσπάθειες έκανε το Ριάντ τα τελευταία χρόνια και ιδίως την περίοδο των τεταμένων σχέσεων με την Τουρκία, να συνεργαστεί με τις δημόσιες ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες, οι οποίες βρίσκονται εγκαταλελειμμένες από την κυβέρνηση.

ieidiseis.gr

INTIME (Βολή Patriot φωτ. αρχείου)

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις