Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται γύρω από την υπόθεση της μαζικής τροφικής δηλητηρίασης 63 μαθητών από 7 διαφορετικά σχολεία στη Λαμία από χαλασμένα γεύματα που είχε αναπτύξει η εταιρεία «ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ CATERING AE», το εργοστάσιο της οποίας κάηκε «μυστηριωδώς» μετά από πυρκαγιά, μία ημέρα πριν την επίσκεψη των ελεγκτών, με τον ΕΦΕΤ μόλις χθες να βάζει μπλόκο στη λειτουργία του, αν και το πρόβλημα με την εταιρεία και τα φαγητά της ήταν ήδη γνωστό από πέρσι.
Εξηγήσεις ζητούνται πλέον για το γεγονός της πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων από τους αρμόδιους πάνω στο ζήτημα της έγκαιρης λήψης μέτρων ελέγχου και παρακολούθησης της ασφαλούς διανομής των σχολικών γευμάτων προς τους μαθητές, εν μέσω καταγγελιών για υγειονομική «βόμβα» και ελλιπείς ελέγχους ποιότητας, με τη μαζική δηλητηρίαση δεκάδων μαθητών, επτά δημοτικών σχολείων στη Λαμία, μητέρας και δασκάλου να αποτελεί μόνο την «κορυφή του παγόβουνου».
Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αφού αποφάσισε άρον άρον να σταματήσει τη συνεργασία του με την εταιρία Γιαννίτσης Group μετά τον εντοπισμό σταφυλόκοκκου στα γεύματα.
Σημειώνεται ότι 1.658 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συμμετέχουν στο πρόγραμμα σχολικής σίτισης, αριθμός, που αντιστοιχεί στο 40% των δημοτικών σχολείων της χώρας, με την πλειοψηφία να λαμβάνει τα γεύματα, με δεδομένο ότι το 28% των παιδιών στην Ελλάδα ζουν στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Πρόσφατα, το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων επεκτάθηκε σε επιπλέον 20 δήμους – από τους οποίους οι μισοί είναι στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη για την επόμενη σχολική χρονιά, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον αριθμό των γευμάτων που διατίθενται σε δήμους με αποδεδειγμένα αυξημένες ανάγκες. Συγκεκριμένα ενέκριναν κονδύλι περίπου 345 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία για να εξασφαλιστεί καθημερινά η παροχή των σχολικών γευμάτων σε 231.062 μαθητές από 217.267 που λαμβάνουν σήμερα σχολικά γεύματα.
Σε ό,τι αφορά τη «Γιαννίτσης Group», το 2022 έκανε τζίρο 7,8 εκατ. ευρώ από τα 5,8 εκατ. το 2021, ενώ έχει αναλάβει ένα μεγάλο αριθμό έργων από το ελληνικό Δημόσιο που αφορούν κυρίως τη σίτιση σε νοσοκομεία και σχολεία.
Συγκεκριμένα:
-Γενικός Νοσοκομείο Λαμίας (σίτιση-εστιατόριο-κυλικείο)
-Πολυκλινική Λαμίας (σίτιση)
-Μαιευτική Πολυκλινική Τρικάλων (σίτιση)
-Σχολικά γεύματα (Φθιώτιδα, Άμφισσα, Καρπενήσι, Δομοκός) από το 2016
-Συσσίτιο Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
-Κατάστημα κράτησης Δομοκού Φθιωτίδας (κυλικείο, καντίνα)
-ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας (Λαμία, Άμφισσα, Καρπενήσι) σίτιση σπουδαστών, κυλικείο
-Παιδικοί σταθμοί Λαμίας
-Μουσικό Γυμνάσιο Λύκειο Λαμίας
Πριν από μερικούς μήνες πούλησε την COLD SIN, επίσημο διανομέα των παγωτών της εταιρείας General Mills A.E., και αποκλειστικό διανομέα της Sammontana SPA για την Ελλάδα και Κύπρο, μέσα από ένα δίκτυο 12.000 ψυγείων που καλύπτει ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Η… χαλαρότητα του κράτους
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Harvard και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού κατήγγειλε ότι το κράτος δεν κάνει αυστηρούς ελέγχους στα σχολικά γεύματα που διανέμονται στους μαθητές δημοτικού. Η ίδια γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση, καθώς ηγείται του Ινστιτούτου Prolepsis, που μοιράζει καθημερινά περίπου 8.000 γεύματα σε μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.
Τα γεύματα είναι κανονικά μεσημεριανά γεύματα, ανέφερε, ωστόσο δεν φτάνουν με ψυγεία, αλλά με ισοθερμικά κιβώτια με τη λογική να καταναλωθούν αμέσως. Αυτό όμως δεν καθίσταται δυνατό και τα γεύματα μένουν ώρες χωρίς ψύξη και χωρίς κατάλληλη θερμοκρασία, ενώ δεν υπάρχει έλεγχος και επίβλεψη ούτε για την παρασκευή, αλλά ούτε για τη μεταφορά/συντήρηση.
«Ενώ για την παραμικρή ταβέρνα υπάρχει τμήμα του υπουργείου Υγείας που κάνει ελέγχους και σε προγράμματα ιδιωτικά γίνονται έλεγχοι θεωρητικά, άλλο αν εμείς έχουμε δικούς μας ελέγχους πολύ πιο αυστηρούς, το κράτος σε αυτό που παρέχει το ίδιο το κράτος δεν κάνει ελέγχους. Η Πολιτεία και το εκάστοτε υπουργείο που αναλαμβάνει ένα τέτοιο έργο θα έπρεπε να έχουν βάλει προδιαγραφές» τόνισε. «Το κύριο πρόβλημα σε αυτά τα γεύματα είναι ότι δεν υπάρχει έλεγχος. Το ίδιο το κράτος έχει κάνει συμβάσεις για τα γεύματα αυτά που δίνει. Είναι πρόγραμμα του κράτους» πρόσθεσε.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Ινστιτούτο Prolepsis, που έχει ιδρύσει η Αθηνά Λινού, έχει χορηγήσει από το 2012 μέχρι σήμερα περισσότερα από 16 εκατομμύρια γεύματα σε 728 σχολεία και τουλάχιστον 112.700 μαθητές σε όλη την Ελλάδα. «Εμείς που δίνουμε πιο απλά πράγματα, δηλαδή, γιαούρτι, γάλα, σάντουιτς και φρούτο, τηρούμε πολύ αυστηρούς κανόνες και ελέγχους. Καταρχήν παρέχουμε δικά μας ψυγεία στα σχολεία. Πρώτα πάει επώνυμος γιατρός με συνοδεία άλλων και ελέγχει την παρασκευή, εκεί όπου παρασκευάζονται τα φαγητά, δεύτερον, παίρνουμε δείγματα και από τα σχολεία και από τα σημεία παρασκευής και τα στέλνουμε για ανάλυση σε πιστοποιημένους οργανισμούς και για μικρόβια και για άλλα» εξήγησε η κυρία Λινού.
Επίσης, ανέφερε πως εργαζόμενος του Ινστιτούτου Prolepsis ελέγχει κάθε εβδομάδα αν τα τρόφιμα και τα ψυγεία είναι στη σωστή θερμοκρασία, διασφαλίζοντας ότι τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. «Νομίζω ότι στους κανόνες και στις προδιαγραφές των γευμάτων αυτών το κράτος δεν ζητάει τέτοια πράγματα από τους προμηθευτές του» ανέφερε με νόημα η καθηγήτρια και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ζητά την εφαρμογή χρηματικής ρήτρας προς τους προμηθευτές για τη διάθεση ακατάλληλων προς κατανάλωση σχολικών γευμάτων στους μικρούς μαθητές.
topontiki.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις