Το Κυπριακό και η θλιβερή επέτειος των 50 χρόνων βαραίνουν το καλό κλίμα της συνάντησης στο ΝΑΤΟ μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ραντεβού για τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έδωσαν οι δύο ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας στη 40λεπτη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον χθες το βράδυ. Ήταν η δεύτερή τους συνάντηση μέσα σε δύο μήνες και επιβεβαίωσαν τους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, οι οποίοι θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.
Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθούν σε 9 ημέρες από σήμερα στην Κύπρο με τον πρόεδρο της Τουρκίας να ετοιμάζει φιέστα στα κατεχόμενα, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παραστεί στην εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. O Ερντογάν έχει δείξει ότι έχει ψηλά στην ατζέντα του να εκμεταλλευτεί τον γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου και έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση του παράνομου αεροδρομίου του Λευκονοίκου, το οποίο λειτουργεί ως βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για αποστολές στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Άγκυρα ενθαρρύνει επίσης την οικονομική ανάπτυξη των κατεχομένων μέσα από τον κατασκευαστικό τομέα και τον σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών. Η συνάντηση που θα έχει αύριο στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός θα έχει σαν βασικό θέμα την ελληνική συμμετοχή της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας (2025-2026). Θα έχει λοιπόν ιδιαίτερη σημασία λόγω της συγκυρίας στο Κυπριακό και υπάρχει ανοικτή γραμμή και συνεννόηση με τη Λευκωσία ώστε να σταλεί το μήνυμα για την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών της κ. Ολγκίν στο πλαίσιο της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας για αναζήτηση λύσης στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Στην Κύπρο πάντως αναμένεται να διαφανεί η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα και την Τουρκία στο θέμα του Κυπριακού αφού και οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις με τον Ερντογάν να μιλά για διχοτόμηση και τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Και μπορεί η χθεσινή συνάντηση να κύλησε ομαλά όμως τα αγκάθια παραμένουν και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Το casus belli παραμένει σε ισχύ ενώ συνεχίζονται οι δηλώσεις περί «Γαλάζιας Πατρίδας», αποστρατιωτικοποίησης των νήσων και περιορισμού του ελληνικού εναέριου χώρου. Στο τουρκικό τραπέζι είναι επίσης το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, η υπονομευτική δράση στη Θράκη ενώ η εξαγγελία για τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο δεν έχει προχωρήσει μετά την αντίδραση της Άγκυρας. Και μπορεί η πρόθεση να υπάρχει από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις για την παραπομπή στη Χάγη όμως αυτή παραμένει ένας πολύ μακρινός στόχος.
newsbomb.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις