Σε απεργιακό κλοιό μπαίνει η χώρα την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025.
Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και η ΑΔΕΔΥ κήρυξαν 24ωρη Γενική Απεργία στις 9 Απριλίου, στην οποία συμμετέχουν Ομοσπονδίες, συνδικάτα και σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο και μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της στεγαστικής κρίσης.
Απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία, η ΓΣΕΕ έχει προγραμματίσει το κεντρικό της συλλαλητήριο το πρωί της Τετάρτης, 9 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί, στην Πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, στις 10:30 π.μ. και η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στα Προπύλαια, στις 10:30 και την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, στο ‘Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ, παράλληλα, καλεί σε συμμετοχή και στις υπόλοιπες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις.
Ειδικότερα, η ΓΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τις νέες και τους νέους της χώρας, να συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρη Γενική Απεργία της 9ης Απριλίου, αλλά και στα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας στις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, «η ακρίβεια κατατρώει τα εισοδήματα των εργαζομένων, χωρίς καμία μέριμνα από την πλευρά της κυβέρνησης. Είμαστε προτελευταίοι στην αγοραστική δύναμη σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με μεγάλο τμήμα των πολιτών να δαπανά πάνω από το 40% του εισοδήματός του για τη στέγαση και τη θέρμανση».
Η ΓΣΕΕ διεκδικεί, μεταξύ άλλων, τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού όχι με κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επίσης, απαιτεί Συλλογικές Συμβάσεις και ενεργειακές πολιτικές για την καταπολέμηση της ακρίβειας και της στεγαστικής κρίσης.
«Η μαζική συμμετοχή στην απεργία και στα συλλαλητήρια θα είναι η απάντησή μας. Όσοι περισσότεροι τόσο πιο δυνατοί. Κανείς δεν μπορεί να βάλει φρένο στο αγωνιστικό μας φρόνημα, στον στόχο για ένα καλύτερο αύριο για τον κόσμο της εργασίας, για τις νέες γενιές» επισημαίνει η Συνομοσπονδία.
Όπως αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, βασικό αίτημα είναι η αξιοπρεπής διαβίωση των εργαζομένων και των οικογενειών τους, με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς ενάντια στην ακρίβεια και τα απλησίαστα ενοίκια.
Βασικά αιτήματα της ΑΔΕΔΥ είναι να ληφθούν μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, να γίνουν άμεσα πραγματικές αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο και η κυβέρνηση να νομοθετήσει την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο.
Από την πλευρά του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αποφάσισε τη συμμετοχή του στην 24ωρη Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025.
Όπως ανακοίνωσε, οι βασικές διεκδικήσεις είναι οι εξής:
«- Κατώτατος μισθός και ημερομίσθιο από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
– Αυτόματη επέκταση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ώστε να καλύπτουν καθολικά τους εργαζόμενους στον κλάδο.
– Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και της μετενέργειας στην προ μνημονίων ρύθμιση.
– Προσιτή στέγη για όλες και όλους και μόνιμη και αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας.
– Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.
– Μέτρα υγείας και ασφάλειας, καθώς και καταγραφή και δημοσιοποίηση των στοιχείων εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.
– Μέτρα αντιμετώπισης της σεξουαλικής ηθικής παρενόχλησης και βίας στην εργασία.
– Δίκαιο φορολογικό σύστημα και ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων».
«Θέλουν να σε κάνουν να σιωπήσεις με μια αύξηση 1 ευρώ την ημέρα. Ντροπή τους!», επισημαίνει σε ανακοίνωση – κάλεσμα για την πανελλαδική πανεργατική απεργία της 9ης Απρίλη το ΠΑΜΕ.
Και προσθέτει:
«Για την κυβέρνηση της ΝΔ αυτά είναι τα “σταθερά βήματα για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών”.
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Σε ό,τι αφορά τα μαζικής μεταφοράς τα λεωφορεία και τα τρόλεΐ θα κινούνται από τις 09:00 -21:00, πραγματοποιώντας στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9 το πρωί της Τετάρτης και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των εργαζομένων στη ΣΤΑ.ΣΥ., το Μετρό, ο ηλεκτρικός και το τραμ θα λειτουργήσουν αύριο από τις 10:00 έως τις 17:00, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετάβαση και η επιστροφή των πολιτών από τις απεργιακές συγκεντρώσεις.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν, μεταξύ άλλων, ενίσχυση των δημοσίων συγκοινωνιών, προσλήψεις προσωπικού, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, συλλογικές διαπραγματεύσεις και αυξήσεις στους μισθούς.
Με 24ωρη απεργία θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο συμπεριλαμβανομένου του Προαστιακού στην απεργία.
Την συμμετοχή στην απεργία εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς καλώντας τα σωματεία – μέλη της να δώσουν δυναμικό παρών στη συγκέντρωση της Γ.Σ.Ε.Ε. την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025 στην Πλ. Κλαυθμώνος στις 11.00′, αλλά και στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιήσουν τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες.
«Ως Σιδηροδρομικοί και εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ και στο ΤΡΑΜ δεν θα σταματήσουμε να λέμε «δεν πάει άλλο» και δε θα σταματήσουμε να απαιτούμε:
-Επαναφορά ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων με αυξήσεις στους μισθούς – Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σταθερή σχέση εργασίας – μονιμοποίηση των Φ.Ι.Δ. και των εργαζομένων με Δ.Π.Υ
-Ολοκλήρωση, πλήρη αποκατάσταση και επαναλειτουργία όλου του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας (άμεσα των εγκαταστάσεων που επλήγησαν από τις θεομηνίες στην περιοχή της Θεσσαλίας) – Επαναλειτουργία όλων των τουριστικών δρομολογίων κατά μήκος όλου του σιδηροδρομικού δικτύου – ‘Αμεση λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας
-Εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων με αντικατάσταση του τροχαίου υλικού αλλά και του μηχανολογικού εξοπλισμού όπου απαιτείται, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας για να προσδίδουν ασφάλεια στους εργαζόμενους
– Άμεσες προσλήψεις στις Σταθερές Συγκοινωνίες (στις υποστελεχωμένες κρίσιμες ειδικότητες) και αγορά νέου τροχαίου υλικού.
– Άμεση λειτουργία του νέου Οργανισμού «ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ» και εφαρμογή του Οργανογράμματος. «Ποτέ δε θα πάψουμε να ζητάμε την απόδοση ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα στα ΤΕΜΠΗ που άλλαξε τη σιδηροδρομική ιστορία αλλά και την ιστορία του τόπου μας» τονίζεται σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς
Το Σωματείο Αυτοκινητιστών Ταξί, σε ανακοίνωσή του, καλεί τους οδηγούς ταξί στη συγκέντρωση στις 11 το πρωί της Τετάρτης στην Πλατεία Κλαυθμώνος, τονίζοντας όμως ότι η συμμετοχή στην απεργία είναι προαιρετική για τον καθένα.
Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια
Επίσης δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια της χώρας και δεν θα πραγματοποιούνται πτήσεις παρά μόνο οι αναγκαίες, όπως αεροσκαφών έρευνας και διάσωσης και νοσοκομειακές.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδικαλιστικού σωματείου των ναυτικών, η κινητοποίηση αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη στις 00.01 τα ξημερώματα και λήξη στις 24.00 τα μεσάνυχτα, έχοντας ως καίρια αιτήματα την ακρίβεια, την στεγαστική κρίση, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Η ΠΝΟ ζητά επίσης την άμεση υλοποίηση της τροποποίησης των όρων και προϋποθέσεων για τους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας από το ΓΕΝΕ (Γραφείο Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας), αλλά και την αύξησή του από 350 ευρώ, στο επίπεδο που χορηγείται το επίδομα ανεργίας στη στεριά.
Αύξηση των προστίμων που επιβάλλονται για την παραβίαση των ωρών εργασίας και ανάπαυσης των Ναυτεργατών.
Πιστή τήρηση και απαρέγκλιτη εφαρμογή της νομοθεσίας που διέπει την ναυτεργασία τόσο για τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης όσο και για τα διπλά πληρώματα και ειδικά στα Ε/Γ-Ο/Γ ταχύπλοα.
Άμεση λύση για τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις του Ν. 4150/2013 και ειδικά τα Ε/Γ-Ο/Γ που δραστηριοποιούνται στην Αδριατική.
Όπως αναφέρει η ΠΝΟ, «στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον τότε υπουργό ΥΝΑΝΠ κ. Στυλιανίδη και υπηρεσιακούς παράγοντες, είχε αναγνωριστεί το δίκαιο των αιτημάτων μας και είχε υπάρξει δέσμευση από πλευράς κυβέρνησης ότι θα δοθεί λύση, όχι γιατί είναι οικονομίστικα και συντεχνιακά αιτήματα, αλλά γιατί τα τρία από τα τέσσερα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ασφάλεια στις θαλάσσιες μεταφορές και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».
Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ) συμμετέχουν στην απεργία από 00.01 ως 24.00.
Κατά τη διάρκεια της απεργίας θα εξυπηρετηθούν μόνον οι:
- Πτήσεις που υπερίπτανται του FIR Αθηνών.
- Πτήσεις που μεταφέρουν Αρχηγούς Κρατών, Πρωθυπουργούς.
- Πτήσεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέχουν σε επιχειρησιακές αποστολές και προγραμματισμένες ασκήσεις.
- Πτήσεις αεροσκαφών που αντιμετωπίζουν ασυνήθεις καταστάσεις ή διατελούν σε κατάσταση ανάγκης.
- Νοσοκομειακές πτήσεις.
- Πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.
- Πτήσεις αεροσκαφών έρευνας και διάσωσης.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ προχωρά σε 24ωρη Γενική Πανελλαδική Απεργία την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025, καλώντας τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και ολόκληρη την κοινωνία να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά. Η Ομοσπονδία καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική που, όπως αναφέρει, απαξιώνει τη Δικαιοσύνη, ενισχύει την αισχροκέρδεια και συντηρεί την κοινωνική ανισότητα, ενώ αφήνει άλυτα κρίσιμα ζητήματα όπως η στεγαστική κρίση, οι μισθοί πείνας και η ιδιωτικοποίηση δημοσίων υπηρεσιών.
Τα εκπαιδευτικά σωματεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας θα δώσουν επίσης το «παρών» στο συλλάλητήριο της Αθήνας.
Τέλος τη συμμετοχή τους έχουν κάνει γνωστή μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες διαμαρτυρόμενοι μεταξύ άλλων για την παιδεία, την επισφάλεια των σχολικών μονάδων καθώς κι άλλα κρίσιμα κοινωνικά θέματα με αιχμή την τραγωδία.
Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν οριστεί και στις εξής πόλεις:
Πειραιάς, 10 π.μ., πλατεία Δημοτικού Θεάτρου
Πάτρα, 10.30 π.μ., πλατεία Γεωργίου
Άγιος Νικόλαος Λασιθίου, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Άρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο
Αίγιο, 10.30 π.μ., Τρίγωνη πλατεία
Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο
Αλιβέρι, 11 π.μ., άγαλμα Λιγνιτωρύχου
Αμαλιάδα, 9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο
Άμφισσα, 11 π.μ., πλατεία Κεχαγιά
Αριδαία, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Άργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου
Αργοστόλι, 10.30 π.μ., πλατεία Βαλλιάνου
Αταλάντη, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Βέροια, 11 π.μ., πλατεία Ωρολογίου
Βόλος, 10.30 π.μ., Θόλος
Δράμα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο
Γιάννενα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο
Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ (πεζόδρομος)
Γρεβενά, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Έδεσσα, 11 π.μ., μικροί Καταρράκτες
Ελασσόνα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Ελευσίνα, 10.30 π.μ., πλατεία Ηρώων
Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μάρκου
Ηγουμενίτσα, 11 π.μ., πλατεία Δημαρχείου
Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας
Θάσος, 11 π.μ., πλατεία Ηρώων (Λιμένας)
Θήβα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Ιεράπετρα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Ικαρία, 11 π.μ., πλατεία Ευδήλου
Ιστιαία, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Καβάλα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Καλαμάτα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Κάλυμνος, 10.30 π.μ., Πνευματικό Κέντρο
Καρδίτσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Καρπενήσι, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Καστοριά, 11.30 π.μ., Περιφέρεια
Κατερίνη, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας
Κέρκυρα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο
Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης
Κοζάνη, 10.30 π.μ., πεζόδρομος
Κομοτηνή, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Κόρινθος, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο
Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας
Λαμία, 11 π.μ., πλατεία Πάρκου
Λάρισα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Λαύριο, 10.30 π.μ., Άγαλμα Μεταλλωρύχων
Λέρος, 10.30 π.μ., Πλάτανος
Λευκάδα, 11 π.μ., πλατεία Αγ. Μηνά
Λήμνος, 11 π.μ., παλιό λιμάνι Μύρινας
Λιβαδειά, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης
Μαντούδι, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Μεσολόγγι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Μολάοι, 10.30 π.μ. μπροστά από το Νοσοκομείο
Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς
Νάουσα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Ναύπακτος, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Ξάνθη, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο
Πρέβεζα, 10.30 π.μ., δικαστήρια
Πολύγυρος, 11 π.μ., πλατεία δημαρχείου
Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., παλιό πάρκο
Πύργος, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Ρέθυμνο, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο
Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο (Βαθύ)
Σέρρες, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας
Σητεία, 11 π.μ., πλατεία συντριβάνι
Σκόπελος, 10.30 π.μ., παραλία
Σπάρτη, 10.30, πάρκο ΟΤΕ
Τρίκαλα, 11 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου
Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού
Τύρναβος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Φλώρινα, 11 π.μ., πλατεία Μόδη
Χαλκίδα, 11 π.μ., πλατεία Δικαστηρίων
Χανιά, 10 π.μ., πλατεία Αγοράς
Χίος, 11 π.μ., πλατεία Βουνακίου
topontiki.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις