«Οι ελλείψεις δεν έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, η κατάσταση παραμένει ως είχε»
Φάρμακο στις ελλείψεις φαρμάκων αναζητεί η κυβέρνηση αλλά… φάρμακο δεν βρίσκει. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος που συμπυκνώνει την απελπισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει τέλος στις δραματικές ελλείψεις φαρμάκων, που συνεχίζονται για τουλάχιστον τρεις μήνες στη χώρα.
Σύμφωνα με τη χθεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, προβλέπεται πως τα φάρμακα που βρίσκονται σε περιορισμένες ποσότητες στην ελληνική αγορά και έχουν απαγορευτεί οι παράλληλες εξαγωγές τους, θα χορηγούνται μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, από το υπουργείο, συνταγογράφηση των άνω φαρμακευτικών προϊόντων θα γίνεται μόνο στις εξής περιπτώσεις:
- Ασφαλισμένων φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
- Πολιτών (τουριστών) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και Ευρωπαίων πολιτών που δεν κατέχουν ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας.
- Μεταναστών, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, η χειρόγραφη συνταγή θα καταχωρίζεται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από το φαρμακείο στο οποίο εκτελείται, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΗΔΙΚΑ.
Τα τελευταία 24ωρα, και ύστερα από ολιγωρία μηνών, το υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ελπίζοντας πως θα αλλάξει την κατάσταση, με την ενεργοποίηση τόσο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων όσο όμως και των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους. «Ηδη ομαλοποιείται η κατάσταση. Θεωρούμε ότι το επόμενο 10ήμερο θα έχουμε πλήρη ομαλοποίηση. Ελλείψεις περιστασιακές θα υπάρχουν σε συγκεκριμένα σκευάσματα, αλλά όχι η πίεση που είδαμε μέσα στις γιορτές» τόνισε χθες ο Θάνος Πλεύρης και επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες σε ό,τι αφορά την έλλειψη φαρμάκων, επειδή έχει φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν γενόσημα.
Ωστόσο, όπως φαίνεται, τα γκάζια ήρθαν απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου και το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον, το οποίο φάνηκε ιδιαίτερα θορυβημένο από τις αντιδράσεις του κόσμου αλλά και τις μετρήσεις που καθημερινά φτάνουν στο Μαξίμου.
Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα ο μηχανισμός της κυβέρνησης επιχειρεί σε καθημερινή βάση με δημόσιες παρεμβάσεις να δείξει ότι δρομολογείται η λύση του προβλήματος. Σε καθημερινή βάση ο υπουργός Υγείας, πρόεδροι οργανισμών αλλά και «ειδικοί» που πρόσκεινται στην κυβέρνηση επιχειρούν να αποδείξουν πως η λύση του προβλήματος είναι προ των πυλών, τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία πως το θέμα των ελλείψεων είναι διεθνές.
Ωστόσο, η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι φαρμακοποιοί αλλά και οι πολίτες είναι τελείως διαφορετική. «Οι ελλείψεις δεν έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, η κατάσταση παραμένει ως είχε» είπε στην «Espresso» φαρμακοποιός από το κέντρο της Αθήνας, ξεκαθαρίζοντας πως ακόμα και σήμερα «κάνει διαλογή για το σε ποιους ασθενείς θα δώσει φάρμακα».
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται από διάφορες πηγές που γνωρίζουν καλά τον χώρο του φαρμάκου, το πρόβλημα των ελλείψεων δεν πρόκειται να λυθεί άμεσα, για δύο λόγους. Ο πρώτος σχετίζεται με τις ελλείψεις σε πρώτες ύλες, που πράγματι υπάρχουν σε Κίνα και Ινδία. Ο δεύτερος λόγος, όμως, έχει να κάνει με την ανυπαρξία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους στις φαρμακαποθήκες.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις