Η δράση (eComm 2021) πραγματοποιήθηκε από 1η έως 31η Οκτωβρίου 2021 με την συμμετοχή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος – Συνελήφθησαν συνολικά 28 άτομα, ενώ ειδικότερα στη χώρα μας διερευνήθηκαν 10 υποθέσεις απάτης με το ποσό της ζημίας που καταγγέλθηκε να ξεπερνά τα 20.000 ευρώ
Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε αστυνομική επιχείρηση παγκόσμιας κλίμακας, για την καταπολέμηση των απατών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce) η οποία υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Europol από 1η έως 31η Οκτωβρίου 2021.
Στην επιχείρηση συμμετείχαν Αστυνομικές Αρχές, Τραπεζικά Ιδρύματα και Έμποροι Ηλεκτρονικών Καταστημάτων από 19 χώρες (Αλβανία, Αυστρία, Βέλγιο, Κολομβία, Κροατία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Γεωργία, Ολλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία, Ελβετία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής).
Κύριοι στόχοι της δράσης (eComm 2021) ήταν ο εντοπισμός των εγκληματικών δικτύων τα οποία είναι ύποπτα για διαδικτυακές απάτες στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου και η ανάλυση του τρόπου δράσης τους, με σκοπό την επικαιροποίηση των κοινών πρακτικών συμβουλών που αναδείχτηκαν από την προηγούμενη δράση eComm 2020 και απευθύνονται στους εμπόρους.
Συνελήφθησαν συνολικά 28 άτομα, ενώ ειδικότερα στη χώρα μας, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, διερευνήθηκαν δέκα (10) υποθέσεις απάτης, που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό εμπόριο, με το συνολικό χρηματικό ποσό ζημίας που καταγγέλθηκε να ξεπερνά τα 20.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο διερεύνησης των υποθέσεων αυτών, μέχρι σήμερα, έχουν ταυτοποιηθεί επτά (7) εμπλεκόμενα άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας, ενώ το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.
Στις περιπτώσεις που διερευνήθηκαν οι δράστες χρησιμοποίησαν τους ακόλουθους μεθόδους εξαπάτησης:
Στην πρώτη, οι δράστες πραγματοποίησαν συναλλαγές σε ηλεκτρονικά καταστήματα με χρήση υποκλαπέντων στοιχείων πιστωτικών/χρεωστικών καρτών, τα οποία απέκτησαν μέσω:
- επιθέσεων ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) με χρήση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails),
- μηνυμάτων κειμένου (s mishing),
- διαφημίσεων που παραπέμπουν σε ιστοσελίδες οι οποίες προσομοιάζουν – έχουν παρόμοια εμφάνιση – με ιστότοπους τραπεζών (ηλεκτρονικές τραπεζικές – ebanking) και υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών,
- κοινωνικής μηχανικής (Social engineering), όπου οι δράστες, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τα θύματα, απέσπασαν τα στοιχεία των καρτών τους.
στη δεύτερη, πολίτες πραγματοποίησαν διαδικτυακές αγορές μέσω ιστοτόπων ημεδαπών και αλλοδαπών ηλεκτρονικών εμπόρων, καταβάλλοντας το χρηματικό ποσό της συναλλαγής αλλά ουδέποτε έλαβαν τις παραγγελίες τους.
Σημειώνεται ότι, με πρωτοβουλία της Europol, πραγματοποιείται εκστρατεία ενημέρωσης, υπό την αιγίδα της δράσης eComm 2021 στην οποία λαμβάνει μέρος και η χώρα μας.
Η εκστρατεία ενημέρωσης απευθύνεται στους εμπόρους ηλεκτρονικών καταστημάτων, με συμβουλές που θα τους βοηθήσουν να εντοπίσουν πιθανές απατηλές συναλλαγές και να λάβουν μέτρα προστασίας για την επιχείρηση και τους πελάτες τους από τέτοιες επιθέσεις.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις