⭐ Προσθέστε το HappenedNow στα Αγαπημένα της Google
Μείνετε ενημερωμένοι με τις τελευταίες ειδήσεις προσθέτοντας το HappenedNow στις πηγές ειδήσεων της Google.
➕ Προσθήκη στη GoogleΣε εκλογές το Φθινόπωρο γέρνει πλέον η ζυγαριά στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως πληροφορείται το in, ενώ μέχρι τώρα το βασικό σενάριο ήταν να στηθούν οι κάλπες την άνοιξη του 2027, με το σενάριο του Φθινοπώρου να είναι μεν απολύτως υπαρκτό και να κρατείται σταθερά από τον πρωθυπουργό ανοιχτό στο τραπέζι για την περίπτωση που αποφασίσει να πατήσει πρόωρα το «κουμπί», αλλά ως δεύτερο, τώρα τα πράγματα έχουν αντιστραφεί και το προβάδισμα έχει πια το σενάριο των πρόωρων εκλογών.
Ωστόσο την τελική του απόφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν την έχει ακόμα λάβει και αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες του in, αναμένεται να γίνει στο διάστημα μεταξύ 20 και 30 Αυγούστου. Μετά δηλαδή τον 15Αύγουστο, καθώς, όπως σημειώνουν πηγές με καλή γνώση των ζυμώσεων στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια: «Τα μπάνια του λαού δεν τα διαταράσσεις».
Η ημερομηνία
Και όσο για το πότε ακριβώς θα στηθούν οι κάλπες, εφόσον η τελική απόφαση του πρωθυπουργού είναι υπέρ των πρόωρων εκλογών, η επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 27η Σεπτεμβρίου ή διαφορετικά η 4η Οκτωβρίου, στη λογική -κατά τις ίδιες πηγές- ότι η διεξαγωγή των εκλογών δε μπορεί να κρατηθεί και να πάει πολύ μακριά από την ημερομηνία της απόφασής τους, όταν το θέμα του χρόνου των εκλογών θα είναι το μόνο που θα απασχολεί τότε στην επικαιρότητα.
Στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι και οι δύο αποφάσεις για το χρόνο των εκλογών (δηλαδή τόσο το σενάριο του Φθινοπώρου όσο και της άνοιξης του 2027) έχουν πολιτικό ρίσκο.
Το σκεπτικό και οι διπλές εκλογές
Το σκεπτικό της επιλογής των πρόωρων εκλογών λέει ότι στο Μαξίμου φοβούνται ένα χειμώνα που μπορεί να φέρει νέα πλήγματα φθοράς για την κυβέρνηση και να βρεθούν σε χειρότερη θέση από την τωρινή συγκυρία, στην οποία θεωρούν ότι μπορούν μέσω της προεκλογικής πόλωσης να ανεβάσουν τα ποσοστά τους, έχοντας ως στόχο να πιάσουν από 32% έως 34%, ούτως ώστε να πάνε στη συνέχεια σε δεύτερες εκλογές και εκεί να «εκβιάσουν» την αυτοδυναμία.
Εξ ου και, αναζητώντας τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση του ακροατηρίου του, το Μαξίμου επιμένει δημοσίως στο στόχο της αυτοδυναμίας (που στις δημοσκοπήσεις φαντάζει άπιαστος) και στη ρητορική περί μίας και μόνης κάλπης (παρότι στο παρασκήνιο σχεδιάζει ήδη τη δεύτερη κάλπη), με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη (Παραπολιτικά 90,1) να υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει δεύτερος και τρίτος γύρος στις βουλευτικές εκλογές» και να επαναλαμβάνει ότι «στόχος είναι μόνο η αυτοδυναμία».
Στον αντίποδα βέβαια παραμένουν στην κυβέρνηση και οι απόψεις εκείνων που θεωρούν ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν την άνοιξη του 2027, με το επιχείρημα να προλάβουν να εφαρμοστούν πρώτα οι εξαγγελίες της ΔΕΘ, θεωρώντας ότι αυτό μπορεί να βελτιώσει τότε τις δημοσκοπικές επιδόσεις της ΝΔ.
Αστάθμητος παράγοντας ο πόλεμος
Αστάθμητο παράγοντα στο Μαξίμου, σε κάθε περίπτωση, θεωρούν τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, καθώς δημιουργεί επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές. Δηλαδή και υπέρ και κατά των πρόωρων εκλογών.
Από τη μία στο κυβερνητικό επιτελείο βλέπουν ότι η συνέχιση του πολέμου προμηνύει ένα βαρύ οικονομικά χειμώνα για τη χώρα μας και επομένως ενισχύει τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν ότι πρέπει ο πρωθυπουργός να πάει σε εκλογές το Φθινόπωρο προκειμένου να τον προλάβει.
Από την άλλη αντιλαμβάνονται ότι το ενδεχόμενο μίας μεγάλης κλιμάκωσης του πολέμου το Φθινόπωρο θα απέτρεπε τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα μας σε ένα διεθνές περιβάλλον μεγάλης αστάθειας.
Η αιτιολόγηση
Όσο για τον τρόπο αιτιολόγησης των πρόωρων εκλογών εφόσον αποτελέσουν την τελική απόφαση του πρωθυπουργού, οι ίδιες πηγές με καλή γνώση των ζυμώσεων στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια, δείχνουν προς την τελευταία τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη και λένε ότι αναμένεται να είναι στο πνεύμα της.
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε (Action 24) ότι «καμιά φορά το να γίνουν νωρίτερα [οι εκλογές] μπορεί να είναι και η θεραπεία στην όποια πολιτική τοξικότητα υπάρχει».
Ο Πρόεδρος της Βουλής μάλιστα σημείωσε ότι «την Πέμπτη, δηλαδή σε τρεις ημέρες από σήμερα, η Επιτροπή του Συντάγματος ολοκληρώνει τις εργασίες της. Αυτό σημαίνει ότι την παράλλη εβδομάδα, δυο, τρεις ημέρες χρειάζονται οι συνεδριάσεις στην Βουλή, γιατί θα μιλήσουν αρκετοί βουλευτές και εκτιμώ και οι πολιτικοί αρχηγοί, δηλαδή πριν φύγει η 31η Ιουλίου, θα έχει γίνει η πρώτη ψηφοφορία για το Σύνταγμα. Και ταυτόχρονα το αίτημα που έχει υποβληθεί από την κυβέρνηση ήταν πριν φύγει ο Αύγουστος να έχει γίνει η δεύτερη ψηφοφορία. Η δεύτερη ψηφοφορία επομένως θα γίνει την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου».
Για να προσθέσει: «Αυτό ένα πονηρό μυαλό – βάλτε το δικό μου – θα μπορούσε να σκεφθεί «γιατί σώνει και καλά θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη ψηφοφορία τον Αύγουστο, αν οι εκλογές γίνουν τον ερχόμενο Μάιο ή Ιούνιο; Μπορούσαν να γίνουν τον Σεπτέμβριο». Εκτιμώ λοιπόν ότι ο πρωθυπουργός θέλει να έχει καθαρό το πεδίο μπροστά του, να μην κατηγορηθεί ότι τορπίλισε ο ίδιος τη συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να μπορεί να πάρει τις αποφάσεις του».
Πάντως όποια και αν εντέλει είναι η τελική απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη για το χρόνο των εκλογών, στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι τα σχέδιά τους για πρώτες και δεύτερες κάλπες με στόχο την «εκβίαση» της αυτοδυναμίας, μπορούν να λειτουργήσουν και ως μπούμερανγκ.
in.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




















































