Η απροθυμία της κυβέρνησης να αναλάβει δραστικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σε όλες τις εκφάνσεις της, θέτουν στην πράξη υπό αμφισβήτηση τις διαβεβαιώσεις του Μεγάρου Μαξίμου ότι το μήνυμα των ευρωεκλογών ελήφθη και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την καθημερινότητα του πολίτη, καθίσταται πρώτη προτεραιότητα για την κυβερνητική πολιτική.

Η αποτελεσματικότητα των μετεκλογικών κυβερνητικών παρεμβάσεων αποδεικνύεται μέχρι στιγμής περιορισμένη, ενώ η επιμονή της να στηρίζεται επί της ουσίας στα ίδια «εργαλεία» που οι ψηφοφόροι έκριναν στις ευρωκάλπες ότι δεν αντιμετώπισαν το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά, λειτουργεί ως τροχοπέδη στην δημιουργία προϋποθέσεων για αναχαίτιση του παρατεταμένου κύματος ακρίβειας και για ουσιαστική προστασία του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.

Μετά την επαναλαμβανόμενη κυβερνητική άρνηση να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά αποδεχόμενη επί της ουσίας ότι το προβαλλόμενο success story της ελληνικής οικονομίας δεν αντέχει δημοσιονομικά αυτό που έγινε με επιτυχία σε άλλες χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος κ.λ.π), αλλά και την περιορισμένου εύρους- για έναν μόλις μήνα και με χρονοκαθυστέρηση- παρέμβαση σε ότι αφορά τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, το Μέγαρο Μαξίμου ουσιαστικά επιβεβαίωσε χθες ότι δεν είναι στις προθέσεις του ούτε μία ουσιαστική πρωτοβουλία όσον αφορά τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Η φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη ότι «είμαστε ξεκάθαροι με τον κόσμο και δεν καλλιεργούμε προσδοκίες για πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν», προϊδεάζει ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης κάποια παρέμβαση με στόχο την μείωση των τιμών που έχουν ανέβει κατά 60% από το 2019. Μοναδικό «παράθυρο» παρέμβασης που αφήνει η κυβέρνηση είναι εφόσον από τους ελέγχους του αρμόδιου υπουργείου και της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκύψει ότι υπάρχει κάτι στο οποίο μπορεί να παρέμβει το κράτος ή κάποιο πρόστιμο, όπως είπε ο κ. Μαρινάκης.

Όλα αυτά βέβαια ενώ βρισκόμαστε ήδη στο μέσο της περιόδου των διακοπών και οι υψηλές τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια αποτελούν μία από τις βασικές αιτίες που κάνουν τον ένα στους δύο Έλληνες να δηλώνει ότι αδυνατεί να πάει φέτος διακοπές.

Αν συνυπολογίσει κανείς και το πρόβλημα των ενοικίων για το οποίο οι όποιες κυβερνητικές πρωτοβουλίες μέσω προγραμμάτων δεν έχουν φέρει στην πράξη μετρήσιμα αποτελέσματα, είναι σαφές ότι τα ελληνικά νοικοκυριά εξακολουθούν να βρίσκονται σε έναν κλοιό ακρίβειας, ο οποίος επεκτείνεται σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας.

Η μόνη, ουσιαστικά, απάντηση της κυβέρνησης σε αυτή την πολύ δύσκολη πραγματικότητα που βιώνει κάθε νοικοκυριό, σχετίζεται με τις διαβεβαιώσεις της περί εντατικοποίησης των παντός είδους ελέγχων, οι οποίες δεν συνοδεύονται ωστόσο και από αντίστοιχη ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Το Μέγαρο Μαξίμου μιλά για εντατικοποίηση αυστηρών ελέγχων σε όλο το φάσμα της αγοράς για φαινόμενα αισχροκέρδειας, για πρακτικές παραπλάνησης των καταναλωτών, για ολιγοπωλιακές συμπεριφορές σε σειρά τομέων, αλλά η μόνη απτή εξαγγελία που έχει γίνει μετά τις ευρωεκλογές αφορά στην ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ με 30 στελέχη, όπως είπε ο πρωθυπουργός κατά την συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και της Επιτροπής Ανταγωνισμού με 50 στελέχη, όπως έγινε γνωστό μετά από κυβερνητική σύσκεψη, παρουσία και της ηγεσίας της Επιτροπής.

dnews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις