Το μελάνι από την αναφορά των εκπαιδευτικών ιδιωτικής εκπαίδευσης στο ελληνικό Κοινοβούλιο για το “ντου” των διεθνών funds και εφοπλιστικών κεφαλαίων στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν πρόλαβε να στεγνώσει, ο πρωθυπουργός της χώρας επιβεβαίωσε μέχρι κεραίας τις καταγγελίες και επισημάνσεις τους. Στην πρεμιέρα λειτουργίας του αμερικάνικου Κολλεγίου Columbia στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απηύθυνε μόνο ένα χαιρετισμό.

Σχεδόν σε ρόλο πλασιέ της ιδιωτικής εκπαίδευσης αφού δήλωσε “ιδιαίτερα χαρούμενος που το Columbia έχει αποφασίσει να ιδρύσει ένα Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης στην Αθήνα”, αποκάλυψε στο μικρόφωνο ότι η σύζυγος του που είναι “απόφοιτη του School of International and Public Affairs (ανήκει στο Columbia) προωθούσε δυναμικά το στόχο να δημιουργηθεί το “Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης” από το μεγαλύτερο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ το οποίο φημίζεται για το ρόλο του στην δημιουργία ηγετών και στο οποίο τα ετήσια δίδακτρα κυμαίνονται γύρω στα 80.000 δολάρια.

Παρέα με το ζεύγος Μητσοτάκη-Μαρέβα που είχαν βάλει στόχο να έρθει το Columbia με κάποια μορφή στη χώρα μας, ήταν και η πρώην υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Το ρόλο της εξήρε στην εορταστική εκδήλωση, ο ίδιος ο Πρύτανης του ιδιωτικού πανεπιστημίου. Και αφού στην εκδήλωση ήταν “μεταξύ τους”, όλοι υποστηρικτές της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, η Νίκη Κεραμέως δεν είχε πρόβλημα να μιλήσει για την κυβερνητική προσπάθεια κατάργησης της δημόσιας Παιδείας!

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν κατάφερε (ακόμη) να καταργήσει το συνταγματικό άρθρο της δωρεάν δημόσιας παιδείας, κατάφερε όμως να δημιουργήσει το ασφαλές πλαίσιο με πληθώρα νόμων και διατάξεων ώστε να λειτουργήσουν “ισότιμα” με τα ανώτατα ΑΕΙ τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Ο δρόμος πράγματι άνοιξε για να έρθουν τα διεθνή funds που διαθέτουν Πανεπιστήμια. Και το ζεύγος Μητσοτάκη μαζί με την Νίκη Κεραμέως, όπως ακούστηκε στο αμφιθέατρο Cotsen της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθηνών, είναι βασικοί υποστηρικτές της έλευσης των αμερικανικών Πανεπιστημίων.

Τα βήματα προώθησης του Columbia με δικά τους λόγια

Η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει ακόμη την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων με κύριο εμπόδιο το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αμερικανο σπουδαγμένος και αυτός και η σύζυγος του αλλά και η πρώην υπουργός Παιδείας βρήκαν βήμα το βήμα, το μονοπάτι που θα έφερνε τα ιδιωτικά σχολεία ανώτατης εκπαίδευσης. Τα είπε όλα ξεκάθαρα η ίδια η Νίκη Κεραμέως ενώπιον των λαμπρών προσκεκλημένων της εκδήλωσης. Παρόντες εκτός από τον πρωθυπουργό, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, η Αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Columbia Wafaa El-Sadr, ο Διευθυντής του Columbia Global Center της Αθήνας Στέφανος Γκαντόλφο και σχεδόν όλα τα κυβερνητικά στελέχη στο χώρο της εκπαίδευσης.

Η “πρωτεργάτρια” όπως παρουσιάστηκε, της ίδρυσης του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης ως “κερκόπορτα” για τη λειτουργία του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Columbia στην Ελλάδα, ανέφερε πως η οι πρώτες συζητήσεις άρχισαν τον Ιανουάριο του 2020, λίγους δηλαδή μήνες μετά την άνοδο της Ν.Δ στην κυβέρνηση. Οι συζητήσεις, πάντα σύμφωνα με δικά της λόγια, έγιναν με τον τότε Πρόεδρο του Columbia, τον Lee Bollinger, με τον Κοσμήτορα Κωστή Μαγκλάρα, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του Μαρέβα. Για να προωθηθεί το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο χρειάστηκε να γίνουν πολλά, κυρίως να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο.

Η Νίκης Κεραμέως περιέγραψε τη στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση σε τρεις άξονες: Την αναμόρφωση όλου του θεσμικού πλαισίου “δίνοντας μεγαλύτερη ελευθερία στα πανεπιστήμια να συνάπτουν κάθε είδους συνεργασίες – κοινά πτυχία, διπλά πτυχία, ερευνητικές συνεργασίες. Την πρόβλεψη για (κρατική) χρηματοδότηση προκειμένου να υποστηριχθεί η προσπάθεια έλευσης διεθνών πανεπιστημίων. Τη διευκόλυνση και αλληλεπίδραση με ξένα πανεπιστήμια, “ιδίως με αμερικανικά μέσω εκδηλώσεων όπως η Σύνοδος «Φάρος» – η μεγαλύτερη αντιπροσωπεία αμερικανικών πανεπιστημίων στη χώρα μας- στην οποία το Columbia ήταν ένας από τους βασικούς εταίρους”. Η δε προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλλει τη λειτουργία των ιδιωτικών Πανεπιστημίων συνεχίζεται επάξια από τον νυν υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη.

Υποβάθμιση για τη δημόσια εκπαίδευση, στήριξη για ιδιωτική 

Την ώρα που το πρωθυπουργικό ζεύγος και οι πρώην και νυν υπουργοί Παιδείας αλληλοσυγχαιρονται για την έναρξη λειτουργίας του “Διεθνούς Κέντρου” του Columbia στη χώρα μας έμπαινε λουκέτο σε 1.000 τμήματα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Την ώρα που η κυβέρνηση διευκολύνει με κάθε τρόπο τη λειτουργία -συνέργειες την ονομάζει- ιδιωτικών Πανεπιστημίων στα δημόσια σχολεία πέφτουν τοίχοι ή πλημμυρίζουν. Στην Αττική στα δημόσια σχολεία υπάρχουν σπασμένα θρανία, οι μαθητές συνωστίζονται σε ελάχιστα τετραγωνικά, μαθητές γυμνασίων κάνουν μαθήματα σε κοντέινερ και λυόμενα.Την ώρα που διεθνή κερδοσκοπικά funds μπαίνουν δυναμικά στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης με μόνο κριτήριο το κέρδος, οι φοιτητές των δημόσιων Πανεπιστημίων δεν βρίσκουν στέγη στις φοιτητουπόλεις της χώρας. Η ιδιωτική εκπαίδευση όπως κατήγγειλε στη Βουλή πρόσφατα η ΟΙΕΛΕ, αλλάζει. Η είσοδος funds και μεγάλων διεθνών ιδιωτικών Πανεπιστημίων δεν έχει κριτήριο στη λειτουργία τους την παραγωγή γνώσης και παιδείας αλλά το κέρδος.

Πρωτεργάτες για τη συνεχιζόμενη και διαρκή υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι υπουργοί παιδείας, το παραδέχονται εξάλλου όταν δηλώνουν “πολύ χαρούμενοι” με τη λειτουργία ιδιωτικών σχολείων, ειδικά των αμερικάνικων, στη χώρα μας.

kirk@

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις