Το Δημόσιο κάνει ό,τι μπορεί για να μη δώσει την αποζημίωση που δικαιούται η αστυνομικός
Hταν λίγο πριν από τις 10 τη νύχτα της 27ης Οκτωβρίου του 2009, όταν η δόκιμη -τότε- ειδική φρουρός Σοφία Ψυχογιού τραυματίστηκε σοβαρά μαζί με άλλους πέντε αστυνομικούς στην τυφλή τρομοκρατική επίθεση έξω από το Aστυνομικό Tμήμα Αγίας Παρασκευής. Αν και έχουν περάσει σχεδόν 13 χρόνια από τότε, η πολυπόθητη ηθική δικαίωση δεν έχει έρθει για τη νεαρή αστυνομικό, η οποία παλεύει αδιάκοπα να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε αυτή η τραυματική εμπειρία στην ψυχή και στο κορμί της!
- Από τη Μαρία Μεϊμάρη
Παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει και την αναλγησία του Eλληνικού Δημοσίου, που άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με την οποία υποχρεούτο να καταβάλει στην 35χρονη -σήμερα- αστυνομικό αποζημίωση άνω των 200.000 ευρώ. Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει προσδιοριστεί για τις 12 Δεκεμβρίου ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας. Στην περίπτωση που τα μέλη του Συμβουλίου κάνουν δεκτή την αίτηση του Δημοσίου, τότε θα ανοίξει ένας νέος κύκλος ταλαιπωρίας για τη νεαρή αστυνομικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, καθώς η υπόθεση θα παραπεμφθεί για νέα κρίση στο Εφετείο!
Η αντιδικία της Σοφίας Ψυχογιού με το Δημόσιο άρχισε δύο χρόνια μετά τον βαρύτατο τραυματισμό της έξω από το αστυνομικό τμήμα στο οποίο έκανε την πρακτική εκπαίδευσή της ως ειδική φρουρός, όταν δέχτηκε τρεις σφαίρες από καλάσνικοφ, η μία εκ των οποίων της άφησε ένα μη λειτουργικό δεξί χέρι και την καταδίκασε σε μια ζωή με αλλεπάλληλες νοσηλείες και χειρουργεία!
Με αγωγή που κατέθεσε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, η 35χρονη ζητούσε να αναγνωριστεί η υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να της καταβάλει το συνολικό ποσό των 1.460.779,24 ευρώ για ηθική βλάβη αλλά και δαπάνες νοσηλείας, θεραπείες αποκατάστασης, την αγορά ειδικού νάρθηκα για την εκγύμναση των νεύρων του τραυματισμένου χεριού κ.λπ., όπως και αποζημίωση για επίδραση της βλάβης στο μέλλον της. Με την υπ’ αριθμόν 1752/2019 απόφασή του, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο δικαίωσε τη νεαρή ειδική φρουρό, κάνοντας εν μέρει δεκτή την αγωγή της και υποχρεώνοντας το Δημόσιο να της καταβάλει το συνολικό ποσό των 211.749,24 ευρώ.
Προσέβαλε την απόφαση
Ομως, στη συνέχεια, το Δημόσιο προσέβαλε την απόφαση και η υπόθεση εκδικάστηκε εκ νέου ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, το οποίο απέρριψε την έφεση του Δημοσίου και αναγνώρισε την υποχρέωσή του να καταβάλει στη Σοφία Ψυχογιού το συνολικό ποσό των 218.599,24 ευρώ. Ειδικότερα, με την υπ’ αριθμόν 295/2021 απόφασή του το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δέχτηκε, μεταξύ άλλων, τον ισχυρισμό ότι «παρανόμως είχε ανατεθεί η υπηρεσία σκοπού του αστυνομικού καταστήματος αποκλειστικά σε εκπαιδευόμενους ειδικούς φρουρούς, χωρίς την επίβλεψη από κάποιον ανώτερό τους». Επιπλέον, το δικαστήριο έκρινε ότι έγιναν παραλείψεις και ότι δεν είχαν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για την ασφάλεια του αστυνομικού προσωπικού, δεδομένου ότι λίγους μήνες πριν από το συμβάν είχαν γίνει επιθέσεις κατά αστυνομικών δυνάμεων από τρομοκρατικές οργανώσεις.
«Η μόνιμη αναπηρία και η μη αναστρέψιμη βλάβη της υγείας της 35χρονης αστυνομικού επηρέασαν το επαγγελματικό μέλλον της, αφού είναι πλέον ικανή για υπηρεσία γραφείου και για συγκεκριμένες θέσεις της υπηρεσίας…» αναφερόταν σε άλλο σημείο της απόφασης. Επειτα από αυτό, η νεαρή αστυνομικός και οι δικηγόροι της είχαν πεισθεί ότι η αντιδικία είχε κλείσει οριστικά και περίμεναν και την τυπική περαίωση της διαδικασίας. Εξάλλου, συνάδελφος της Σοφίας, που επίσης είχε τραυματιστεί κατά την τρομοκρατική επίθεση του 2009 και είχε προσφύγει και εκείνος στη Δικαιοσύνη, είχε δικαιωθεί και στους δύο βαθμούς. Ωστόσο, το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης της Σοφίας Ψυχογιού, θεωρώντας ότι η χρηματική ικανοποίηση που της επιδικάστηκε δεν αντιστοιχεί σε αυτήν που συνηθίζει να καταφάσκει η νομολογία!
Δεν έλαβε απάντηση
Η εφημερίδα ζήτησε άδεια από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να μιλήσει με τη Σοφία Ψυχογιού, ωστόσο δεν έλαβε απάντηση. Παλαιότερα η 35χρονη, σχολιάζοντας την απόφαση του Δημοσίου, είχε αναφέρει: «Συνεχίζω να παλεύω τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, αφού, αν και δικαιωμένη δύο φορές από τα ελληνικά δικαστήρια, ύστερα από 12 χρόνια, μου αρνούνται τη δικαίωση αυτή» είχε πει με εμφανή απογοήτευση.
Η «Espresso» επικοινώνησε με τις πληρεξούσιες δικηγόρους της 35χρονης αστυνομικού, Δήμητρα Πλαστήρα και Θεώνη Παναγιωτοπούλου, οι οποίες δήλωσαν τα εξής:
«To Ελληνικό Δημόσιο, επί 13 χρόνια, βασανίζει τη Σοφία Ψυχογιού παραβλέποντας εντέχνως τον βαθμό υπαιτιότητας που το βαρύνει για τις πράξεις και παραλήψεις του, οι οποίες και επέτρεψαν να λάβει χώρα η τρομοκρατική επίθεση στο Α.Τ. Αγίας Παρασκευής την 27η Οκτωβρίου 2009 και που συνδέονται αιτιωδώς με τους βαρύτατους τραυματισμούς της που καθόρισαν τη ζωή της, σε ηλικία μόλις 23 χρόνων και στην ουσία την έχουν καταστήσει άνθρωπο με αναπηρία. Το Ελληνικό Δημόσιο, αν και αποδέχτηκε την ευθύνη που του επιρριπτόταν με τη δευτεροβάθμια απόφαση, όπου περατώθηκε και τυπικά, οριστικά και αμετάκλητα, υπόθεση συναδέλφου της Σοφίας, με τον οποίο εκτελούσαν μαζί υπηρεσία ως δόκιμοι, την επίδικη ημεροχρονολογία και η Δικαιοσύνη εκ τούτου για το ίδιο γενεσιουργό γεγονός, έχει αμετάκλητα αποφανθεί κατά του Ελληνικού Δημοσίου, άσκησε αναίρεση, παντελώς προσχηματικά και καταχρηστικά, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αποκλειστικά και μόνο κατά της Σοφίας Ψυχογιού. Με την αναίρεση αυτή αιτείται να απορριφθεί στο σύνολό της η αγωγή της, αν και τα Διοικητικά Δικαστήρια την έχουν δικαιώσει και στους δύο βαθμούς. Πέραν του γεγονότος ότι η ελληνική Πολιτεία με τον ανωτέρω τρόπο αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες της και να καταβάλει τη νόμιμη επιδικασθείσα αποζημίωση στη Σοφία, για όσα έχει υποφέρει και θα συνεχίζει να υφίσταται, η ΕΛ.ΑΣ. δεν της δίνει άδεια και προφανώς δεν της επιτρέπει να έχει η ίδια βήμα για να εκθέσει την κατάσταση που βιώνει. Η εντολέας μας Σοφία Ψυχογιού, με εμάς συνοδοιπόρους της, συνεχίζει με σθένος να αντιμάχεται απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο που εξακολουθεί να την υποβάλλει σε δοκιμασία αδιαφορώντας για όλα όσα της έχει προκαλέσει, έχοντας ακλόνητη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη».
«Θα πεθάνουμε»! Τέσσερις «ράμπο» τους… γάζωσαν με καλάσνικοφ
Στις 21.43 της 27ης Οκτωβρίου του 2009 η 23χρονη -τότε- Σοφία Ψυχογιού στεκόταν δίπλα στη σκοπιά του Αστυνομικού Τμήματος Αγίας Παρασκευής περιμένοντας να τελειώσει η υπηρεσία της, όταν τέσσερις άγνωστοι οι οποίοι επέβαιναν σε δύο μοτοσικλέτες πλησίασαν πεζή το κτίριο και άνοιξαν πυρ με όπλα τύπου καλάσνικοφ!
Από τον καταιγισμό πυρών τραυματίστηκαν έξι αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και η 23χρονη δόκιμη ειδική φρουρός, που διακομίστηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο» και υποβλήθηκε άμεσα σε χειρουργική επέμβαση. Κατόπιν, μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, όπου νοσηλεύτηκε ως τις 9 Νοεμβρίου. Περιγράφοντας τα περιστατικά της μοιραίας νύχτας η νεαρή ειδική φρουρός είχε πει πως όταν δέχτηκε την πρώτη σφαίρα έπεσε στο έδαφος και προσπάθησε να συρθεί μακριά, πασχίζοντας να αναπνεύσει. Σε εκείνη τη θέση, ενώ προσπαθούσε να προστατεύσει το κεφάλι της, είχε δει έναν από τους συναδέλφους της που τραυματίστηκαν στην παρ’ ολίγον φονική ενέδρα να κρατάει την κοιλιά του και να προσεύχεται, φωνάζοντας «Θα πεθάνουμε»!
Σύμφωνα με την ίδια, οι δύο σφαίρες που την έπληξαν στο αριστερό χέρι δεν της άφησαν μόνιμο πρόβλημα. Ωστόσο, η σφαίρα που «καρφώθηκε» στον δεξί ώμο της τής προκάλεσε μόνιμη αναπηρία. Τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα, αν δεν φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο. Οπως τής εξήγησαν οι γιατροί, αν η σφαίρα διαπερνούσε το σώμα της δεν θα ήταν ζωντανή σήμερα! Εναν μήνα μετά την τρομοκρατική ενέργεια είχε σταλεί σε απογευματινή εφημερίδα προκήρυξη από μια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση με την επωνυμία «Ομάδα Προλεταριακής Λαϊκής Αυτοάμυνας», χωρίς ποτέ να γίνει γνωστό εάν ήταν γνήσια. Εκτοτε η συγκεκριμένη οργάνωση δεν επανεμφανίστηκε.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις