Η διαγραφή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στη Χαριλάου Τρικούπη.

Σεισμός στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η απόφαση Ανδρουλάκη να διαγράψει τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος απάντησε στην ηγεσία του κόμματος δηλώνοντας ότι θα παραδώσει την έδρα στο ΠΑΣΟΚ καθώς «οι βουλευτές υπηρετούν το λαό και την παράταξη με την οποία εξελέγησαν».

Την ίδια κορυφαία στελέχη του κόμματος με δηλώσεις τους τάσσονται κατά της διαγραφής Κωνσταντινόπουλου και κάθε στελέχους που λέει ευθέως και μάλιστα σε προσυνεδριακή περίοδο, την άποψή του, όπως αυτή: «Εάν το ΠΑΣΟΚ είχε σήμερα 20%, δεν θα συζητούσαμε για τον κ. Πελεγρίνη».

Ήταν μία από τις πιο αιχμηρές αναφορές του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, μία ημέρα πριν από τη διαγραφή του, που κρίθηκε από την ηγεσία ως υπονομευτική και από τους «προεδρικούς» ως «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

Στελέχη με εμπειρία στα εσωκομματικά έκαναν λόγο για μια κίνηση υψηλού ρίσκου που κάθε άλλο παρά θα συμβάλει στη συσπείρωση δυνάμεων και μια «επίδειξη πυγμής» από το Νίκο Ανδρουλάκης.

 

Βολές κατά Ανδρουλάκη

Με ευθεία βολή για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα μονοπρόσωπο κόμμα» και προσθέτει με δηκτικό ύφος: «Έχει αρχές, αξίες και διαδικασίες. Εν προκειμένω έχει και ανάγκη ενότητας και διεύρυνσης, για την οποία θα μιλήσουμε άλλη στιγμή. Για τώρα όμως, σίγουρα δεν έχει ανάγκη συρρίκνωσης.» Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι: «Η έκφραση διαφορετικών απόψεων στο εσωτερικό του, υπήρξε διαχρονικά πλούτος, που, όποτε τον επέλεξε, το οδήγησε μόνο σε νικηφόρες πορείες. Αν η διατύπωση μίας διαφορετικής άποψης και δη σε περίοδο προσυνεδριακού διαλόγου, ποινικοποιείται και οδηγεί αυτόματα σε διαγραφές, αυτό δεν είναι μέρος της ταυτότητάς μας».

Σημειώνεται πως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος παραμένει απλό μέλος του ΠΑΣΟΚ, εκτός και αν ο κ. Ανδρουλάκης θελήσει τον διαγράψει και από εκεί. Ορισμένοι, πάντως, δεν αποκλείουν ο Νίκος Ανδρουλάκης να παραπέμψει ακόμη και στην Επιτροπή Δεοντολογίας την υπόθεση με το αίτημα της αναστολής της κομματικής ιδιότητας του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και μάλιστα πριν από το Συνέδριο.

«Με τις διαγραφές και τις απειλές διαγραφών, δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα και δεν βελτιώνεται η εικόνα του ΠΑΣΟΚ» αναφέρει σε δήλωσή του το πρωί της Παρασκευής ο Χάρης Δούκας κάνοντας λόγο για «ένα στέλεχος που στήριξε σημαντικά το ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα στις δύσκολες ώρες». Ο Χάρης Δούκας σημειώνει ότι «σε ένα δημοκρατικό κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ και κυρίως σε μια περίοδο προσυνεδριακού διαλόγου, πρέπει να εκφράζονται ελεύθερα όλες οι απόψεις, ανεξαρτήτως αν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί με αυτές». «Η πορεία προς τις καθοριστικές για το κόμμα μας βουλευτικές εκλογές, δεν μπορεί να οικοδομηθεί μέσα από αποκλεισμούς ή περιορισμούς του πολιτικού λόγου» καταλήγει ο Χάρης Δούκας στη δήλωσή του για τη διαγραφή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου από το ΠΑΣΟΚ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παύλος Γερουλάνος σχολίασε:«Ο κύριος Κωνσταντινόπουλος παρέδωσε την έδρα του. Ελάχιστοι βουλευτές έχουν διαγραφεί από το κόμμα τους και έχουν παραδώσει την έδρα τους. Είναι μια εξαιρετικά υψηλού συμβολισμού και πολιτικής αξίας κίνηση και θεωρώ ότι έχουμε όλοι κάτι να μάθουμε από αυτό». Νωρίτερα ο κ. Γερουλάνος είχε υπογραμμίσει χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι ώρα να γινόμαστε λιγότεροι, αλλά περισσότεροι, ανεξαρτήτως των εσωτερικών μας διαφορών», και πρόσθεσε ότι χρειάζεται ψυχραιμία, ενότητα και σεβασμός στους θεσμούς».

Στη διαγραφή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου αναφέρθηκε και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης υπογραμμίζοντας στο ΟΡΕΝ το πρωί της Παρασκευής ότι «η διεύρυνση του χώρου δεν χτίζεται μέσα από διαδικασίες διαγραφών». Όπως είπε «έχω κάνει μια επιλογή, στην δημόσια εκφορά μου, ακόμα και σε θέματα με τα οποία διαφωνώ να μην τα επισημαίνω και να τα “φυλάω” για τις συζητήσεις των συλλογικών οργάνων, οι οποίες πρέπει να συστηματοποιηθούν και να ενταθούν για να ισχυροποιηθεί η συλλογική δημοκρατική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ».

Με δεδομένο, όπως ανέφερε, ότι κριτική έχουν ασκήσει στον δημόσιο λόγο και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο ο κ. Κωνσταντινόπουλος, «πρέπει να κάνουμε μία επιλογή, αν ως δημοκρατικό κόμμα ποινικοποιούμε την διαφορετική άποψη, την κριτική και τον προβληματισμό. Η δική μου άποψη είναι ότι δεν πρέπει να ποινικοποιείται. Η αναγκαία ενότητα, η προοπτική και η διεύρυνση του χώρου δεν χτίζεται μέσα από διαδικασίες διαγραφών». Και τόνισε:

«Με τον Οδυσσέα μπορεί να συμφωνείς ή να διαφωνείς, εγώ έχω διαφωνήσει αρκετά. Αλλά έχει άποψη και στην πολιτική είμαστε για να έχουμε άποψη, όχι για να τα λέμε στρογγυλά. Είτε συμφωνούσε είτε διαφωνούσε, ήταν από αυτούς που πήγαιναν στην Βουλή στο τέλος της ημέρας και ψήφιζαν στο ακέραιο την γραμμή του κόμματος. Και μάλιστα στα μνημόνια, όταν το ΠΑΣΟΚ έτρωγε πολιτικό ξύλο, ήταν από τους παρόντες που έμειναν στα δύσκολα, γιατί πίστευαν ότι η παράταξη υπηρετεί το εθνικό συμφέρον». Αιχμές εναντίον της ηγεσίας άφησε και ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ενώ ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε στην ανάγκη να μην τροφοδοτείται η εσωστρέφεια.

Η Άννα Διαμαντοπούλου με δήλωσή της αφήνει ανοιχτό παράθυρο για την «επιστροφή» και τη συμπόρευση του έμπειρου πολιτικού στο μέλλον.

«Η αμφισβήτηση του προέδρου, χωρίς πρόταση, χωρίς διέξοδο, γενικά και αόριστα, κάνει ζημιά στο ίδιο το κόμμα και πρέπει να σταματήσει. Από την άλλη πλευρά, η παράδοση της έδρας από διαγραφέντα βουλευτή είναι ένα δείγμα πολιτικής αξιοπρέπειας …και ίσως να είναι πολύ νωρίς αλλά δημιουργεί πιθανόν τις προϋποθέσεις μιας νέας συμπόρευσης στο μέλλον», τονίζει η κυρία Διαμαντοπούλου η οποία δύο 24ωρα πριν είχε ασκήσει σκληρή κριτική στην ηγεσία προειδοποιώντας για τα αποτελέσματα της διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ. χωρίς κανόνες. Με δήλωσή της στον flash 99,4 υποστηρίζει ακόμη ότι: «Η χώρα βρίσκεται μπροστά στην αποκάλυψη ενός «Μαξίμου gate», ενός πολύ μεγάλου ζητήματος που αναδείχθηκε χάρη στον αγώνα του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του. Και όμως, το ΠΑΣΟΚ καλείται ξανά να αναλωθεί σε μια εσωτερική συζήτηση, με αφορμή τη διαγραφή ενός βουλευτή. Είναι ένα σοβαρό θέμα, αλλά παραμένει εσωτερικό. Δεν θα συμβάλω στη συνέχισή του».

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις