Με το παιδικό παιχνίδι του σκοινιού που τραβούν δύο ομάδες προς αντίρροπες κατευθύνσεις, αρχίζει να μοιάζει η αγωνιώδης προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει πρόσθετους πόρους για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τη λαίλαπα της ακρίβειας, καθώς η χρονιά είναι εκλογική και όπως λένε και οι παλαίμαχοι της πολιτικής, «αυτό που μένει στους ψηφοφόρους πριν τις κάλπες, είναι οι τελευταίες εντυπώσεις».
Από τη μία πλευρά το «τραβούν» υπουργοί, βουλευτές και στελέχη, που πιέζουν για πιο γενναία μέτρα, καθώς όπου σταθούν και όπου βρεθούν βρίσκονται αντιμέτωποι με την αγωνία πολιτών και επιχειρήσεων για τον χειμώνα που έρχεται.
Και από την άλλη, το «τεντώνει» η Κομισιόν, η οποία δεν φαίνεται καθόλου διατεθειμένη για… γενναιοδωρίες προς την Ελλάδα, παρά την πρωτοφανή δυσκολία της συγκυρίας, και διαμηνύει με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους ότι οι παροχές θα πρέπει να είναι λελογισμένες προκειμένου η χώρα να μην παρεκκλίνει από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ( για τα 48α «γενέθλιά» της ), θα επιχειρήσει να καθησυχάσει τους γαλάζιους βουλευτές που γίνονται καθημερινά αποδέκτες κλιμακούμενης πίεσης από τους πολίτες για την ακρίβεια στο ράφι και στην ενέργεια.
Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η κατάσταση που διαμορφώνεται, πριν ακόμα μπει ο χειμώνας, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολα διαχειρίσιμη πολιτικά. Είναι ενδεικτική η παραδοχή του υπουργού Ανάπτυξης κ. Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος θα έχει αύριο συναντήσεις με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, όταν ρωτήθηκε για το θέμα της αντιμετώπισης της ακρίβειας. «Μην περιμένετε με έναν μαγικό τρόπο να μην έχουμε αυξήσεις στον πλανήτη τον Οκτώβριο του 2022. Αυτό που προσπαθούμε είναι να αφαιρέσουμε το κομμάτι της αισχροκέρδειας.».
Στην Αθήνα τα κλιμάκια των Θεσμών
Αύριο, εν τω μεταξύ, καταφτάνουν στην Αθήνα ( αθόρυβα, πια και όχι πομπωδώς, όπως συνέβαινε στα χρόνια των μνημονίων ), τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη. Μεταξύ των άλλων, είναι βέβαιο ότι θα εμβαθύνουν και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκε χθες, αν και είναι βέβαιο ότι θα αναπροσαρμοστεί μέχρι τα τέλη του έτους και αφού θα έχουν οριστικοποιηθεί μέσα στο Νοέμβριο οι αποφάσεις για την πολιτική της Ευρωζώνης.
Κυβερνητικά στελέχη που έχουν γνώση του κλίματος που μεταδίδεται στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνουν ότι τα περιθώρια για γενναία εθνικά μέτρα, όπως πχ τηρουμένων των αναλογιών, έλαβε η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δεν είναι μεγάλα.
Το εύρος των κινήσεων που θα μπορεί να κάνει η Αθήνα, θα οριστικοποιηθεί μετά τις αποφάσεις για την Ευρωζώνη. Τότε, θα ξέρει το κυβερνητικό επιτελείο, πόσα από τα μέτρα που είτε έχει ανακοινώσει είτε προτίθεται να δρομολογήσει στον δρόμο προς τις εκλογές, θα προσμετρηθούν στην εθνική δημοσιονομική πολιτική.
Αυτό σημαίνει ότι για τα υπόλοιπα, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει αντίμετρα για όσες παροχές δεν θα ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα και κονδύλια. Και όπως άπαντες αντιλαμβάνονται, και μόνο η λέξη «αντίμετρα» σε μία προεκλογική χρονιά και μάλιστα με τα χαρακτηριστικά αυτής που διανύουμε σε παγκόσμιο και εγχώριο επίπεδο, προκαλεί εύλογη αμηχανία.
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις