Μοιράσου το άρθρο

 

Η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν που πρόσφατα υποστηρίχθηκε στη χώρα μας από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, όταν κατακρίθηκε διεθνώς για τις απρεπείς της εμφανίσεις, ψήφισε νόμο που καταστέλλει τις απεργίες !!!

Kαθώς κορυφαίοι Εβραίοι καθηγητές και νομικοί σπάνε το σιδηρούν παραπέτασμα, οι οφειλόμενες απαντήσεις του καθηγητή Τσιόδρα και ένα κάποιο Predator που αφουγκράζονταν τους Έλληνες εμπλεκόμενους; - Κουρδιστό Πορτοκάλι

 

Η Σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός, εκτίμησε ότι παρά τις απανωτές δικαστικές αποφάσεις που έχουν βγάλει παράνομες απεργίες των υγειονομικών, η κυβέρνηση έχει «υποχρέωση να προχωρήσει σε αυτόν τον νόμο αν υπάρχει κίνδυνος να τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές και η υγεία των ανθρώπων»!

 

Ενας αυταρχικός νόμος, που περιορίζει έως και απαγορεύει το δικαίωμα στην απεργία για τους υγειονομικούς, ψηφίστηκε τη Δευτέρα στο φινλανδικό κοινοβούλιο. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από την κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών, που έχουν σχηματίσει συνασπισμό με την «Αριστερή Συμμαχία», το Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα, την Πράσινη Λίγκα και το Κόμμα του Κέντρου.

Η «Αριστερή Συμμαχία», μάλιστα, ενώ εμφανίστηκε «διχασμένη» σχετικά με τον νόμο κατά των απεργιών, συμφώνησε να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση που θα τον εφαρμόσει… Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους «Helsinki Times», οι περισσότεροι βουλευτές της υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, 4 απείχαν και μόνο 5 καταψήφισαν. Ο πρόεδρος του κόμματος πάντως έκανε λόγο για «εξαιρετική κυβερνητική συνεργασία» η οποία ελπίζει ότι θα συνεχιστεί.

Ο «νόμος για την ασφάλεια των ασθενών», όπως παραπλανητικά ονομάζεται, προβλέπει ότι οι υγειονομικοί μπορούν να διαταχθούν να επιστρέψουν στην εργασία τους κατά τη διάρκεια απεργιών, ενώ παράλληλα δίνει στις περιφερειακές διοικητικές υπηρεσίες την εξουσία να αναβάλλουν ή να αναστέλλουν απεργίες στον τομέα της Υγείας – Πρόνοιας. Προβλέπει επίσης αναγκαστικές μεταθέσεις κατά τη διάρκειας μιας απεργίας στην Υγεία, δηλαδή υγειονομικοί να μετακινούνται σε άλλους χώρους προκειμένου να «σπάσει» μια απεργία.

Τα συνδικάτα του κλάδου κάνουν λόγο για «νόμο καταναγκαστικής εργασίας» που στόχος του είναι ο περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία και όχι η «ασφάλεια των ασθενών», η οποία όπως καταγγέλλουν απειλείται κυρίως από τη μακροχρόνια έλλειψη νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού.

Οι συνθήκες εργασίας και νοσηλείας στον τομέα Υγείας – Πρόνοιας στη Φινλανδία, όπως και στη Σουηδία, στη Δανία και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, έχουν επιδεινωθεί σε τέτοιο σημείο λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που το υγειονομικό προσωπικό ωθείται σε μαζικές παραιτήσεις. Ετσι, ο καινούργιος νόμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να αποτραπούν μαζικές αποχωρήσεις νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων.

Η Σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, εκτίμησε ότι παρά τις απανωτές δικαστικές αποφάσεις που έχουν βγάλει παράνομες απεργίες των υγειονομικών, η κυβέρνηση έχει «υποχρέωση να προχωρήσει αυτόν τον νόμο αν υπάρχει κίνδυνος να τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές και η υγεία των ανθρώπων»!

Το συνδικάτο Tehy έχει ανακοινώσει απεργίες κατά του νόμου σε πολλές περιοχές, ενώ την Παρασκευή έγινε στο Ελσίνκι μεγάλη διαδήλωση υγειονομικών με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου. Πορείες πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Τάμπερε και στο Ροβανιέμι, ενώ υγειονομικοί ταξίδεψαν από πόλεις όπως το Λάχτι και το Τούρκου για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση στην πρωτεύουσα.

Επίσης τη Δευτέρα, το Περιφερειακό Δικαστήριο του Ελσίνκι εξέδωσε εντολή που απαγορεύει την τετραήμερη απεργία των εργαζομένων στην κατ’ οίκον υγειονομική περίθαλψη, την οποία έχουν προγραμματίσει στη φινλανδική πρωτεύουσα τα συνδικάτα Tehy και SuPer. Το δικαστήριο αποφάσισε ακόμα ότι τα συνδικάτα θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ το καθένα αν πραγματοποιηθεί η απεργία.

 

Όσο για τους Έλληνες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσαν να υπερασπιστούν τη νεαρά πρωθυπουργό για τις εμφανίσεις της, έχουν εξαφανιστεί από τα Social και φυσικά καμιά κριτική δεν άσκησαν στην αντιδημοκρατική απαγόρευση των απεργιών, από την αγαπημένη τους πρωθυπουργό.

Το λες και υποκρισία…

Ζωή Στεργίου

Πηγή πληροφοριών: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις