Τα μυστικά κονδύλια και η διάθεση τους με μια «υπογραφή»! Το μοίρασμα σε πρόθυμους δημοσιογράφους, τα έργα «πάσης φύσεως», οι πληροφοριοδότες με ψευδώνυμα, οι δεσμίδες που βρέθηκαν σε σπίτι «χειριστή» απόρρητων πληροφοριών και η ατζέντα που πουλήθηκε σε μεγαλέμπορο κοκαΐνης με 300.000 ευρώ.
Σαν μια μαγική συνταγή που κανείς δεν ξέρει πως «φτιάχνεται» κάθε χρόνο οι προϋπολογισμοί των υπουργείων που διαθέτουν απόρρητα κονδύλια «φουσκώνουν» και χύνονται σαν το γάλα στην χύτρα.
Κανείς δεν ξέρει που καταλήγουν, και ποιοι τα παίρνουν τα λεφτά αυτά! Το «Ε5» μετά από μια πολύμηνη έρευνα, παρουσιάζει σήμερα στοιχεία του ρεπορτάζ, που μπορούν να δουν το φως της δημοσιότητας αφού στην διάθεση μας έφτασαν και έγγραφα με ονόματα πληροφοριοδοτών που δίπλα αναφέρονται ποσά που φέρεται ότι έχουν λάβει.
Τα «μυστήρια των απόρρητων κονδυλίων» αφορούν τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας – προστασίας του Πολίτη, ΕΥΠ και Εξωτερικών!
Φυσικά δεν είναι λίγες οι φορές που υπάρχει και η συνδρομή Αμερικανικών υπηρεσιών στο «τσοντάρισμα» αυτών των ποσών.
Κυρίως σε θέματα εξάρθρωσης υποθέσεων ναρκωτικών και τρομοκρατίας! Στην διάρκεια του ρεπορτάζ, γίναμε οπτικοί μάρτυρες με λίστες ονομάτων Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων που φαίνεται ότι ανήκουν στους μισθοδοτούμενους από τα υπουργεία αυτά.
Αυτό που έχει όμως μεγάλη σημασία είναι ότι.
Ο όρος «απόρρητο» στην Ελλάδα χρησιμοποιείτε τόσο συχνά που έχει χάσει το πραγματικό νόημά του. Επί της ουσίας έχει μετατραπεί σε μόνιμο εργαλείο συγκάλυψης και διάθεσης των χρημάτων αυτών σε όποιον θέλει ο λεγόμενος «χειριστής» της πληροφορίας. Πολλές απευθείας αναθέσεις έργων στις Ένοπλες Δυνάμεις καλύπτονται με τον χαρακτηρισμό του «απόρρητου» ή του «εμπιστευτικού». Ουδείς μπορεί ελεύθερα να διερευνήσει καταγγελίες που κατά καιρούς έρχονται στο φώς καθώς είναι πλέον σχεδόν αδύνατο να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία για τα «απόρρητα κονδύλια».
Για παράδειγμα, το ΓΕΕΘΑ το 2024 διαχειρίστηκε 4 εκατ. ευρώ που χαρακτηρίστηκε ως απόρρητες δαπάνες. Σε 2 εκατ. ευρώ μετριούνται και τα «μυστικά κονδύλια» του ΓΕΣ.
Οι δαπάνες στις οποίες ξοδεύτηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ δεν έχουν να κάνουν με «μυστικές αποστολές» ή την προσπάθεια άντλησης πληροφοριών για το συμφέρον και την άμυνα της χώρας.

Ποσό που ξεπερνά τις 500.000 ευρώ δαπανήθηκε για την ανακαίνιση της Λέσχης Αξιωματικών ΓΕΣ. Γιατί έπρεπε η δαπάνη αυτή να γίνει από τα μυστικά κονδύλια ;
Η απάντηση είναι απλή. Γιατί έτσι δεν είναι αναγκαίο να δημοσιευτούν στην διαύγεια προκηρύξεις διαγωνισμών και τα έργα ανακαίνισης δόθηκαν με απευθείας ανάθεση.
Επίσης, ποσό που αγγίζει το μισό εκατομμύριο ευρώ δόθηκε για να μεταφερθεί το Μνημείο Ηρώων από τον περιβάλλοντα χώρο του ΥΠΕΘΑ σε κάποια αποθήκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της κατασκευής του Μνημείου φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό. Η κατασκευή του ξεκίνησε με πρωτοβουλία του τότε Α/ΓΕΕΘΑ Κών/νου Φλώρο, που είχε μιλήσει για χορηγούς που έδωσαν λεφτά προκειμένου να κατασκευαστεί αλλά τελικά από την έρευνα μας προέκυψε ότι η δαπάνη του καλύφθηκε από μυστικά κονδύλια.
Με το που αποστρατεύθηκε ο Φλώρος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, διέταξε να ξηλωθεί το Μνημείο ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε την «ανακαίνιση» του ΥΠΕΘΑ με νέο έργο υπό την επίβλεψη Βαρώτσου. Πάλι τα χρήματα αυτά δόθηκαν χωρίς διαγωνισμό από τα μυστικά κονδύλια.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, σχεδόν όλες οι δαπάνες του ΓΕΣ έχουν «σπάσει» σε πολλά διαφορετικά εντάλματα πληρωμής ώστε κανένα να μην ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, καθώς για μεγαλύτερα ποσά την αρμοδιότητα έχουν το ΓΕΕΘΑ και το ΥΠΕΘΑ.
Όσοι και όποιοι εισπράττουν χρήματα από τα απόρρητα κονδύλια, δεν υπογράφουν κανένα παραστατικό. Το Γενικό Επιτελείο που πληρώνει, συντάσσει μια αναφορά που πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι δαπάνες αυτές εξαιρούνται από την υποχρέωση ανάρτησης στη Διαύγεια και οι προμήθειες που πληρώνονται με αυτά τα κονδύλια δεν δημοσιοποιούνται στο Κεντρικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ).
Φυσικά, ακόμα και στο ελεγκτικό συνέδριο στα έγγραφα υπάρχουν τίτλοι και όχι αναλυτικές αιτίες με την ένδειξη άκρως απόρρητο και κατά συνέπεια η υπογραφή και η έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου είναι μονόδρομος.
Μέχρι το 2023 αυτές οι τυπικές αναφορές καταστρέφονταν μόλις συμπληρωνόταν ένα εξάμηνο από την κατάθεση τους στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Τότε έγινε μία αλλαγή που επιτείνει την καχυποψία περί της διαχείρισης των «μυστικών κονδυλίων».
Μια λέξη που άλλαξε τα πάντα.
Η διάταξη για τις απόρρητες δαπάνες έλεγε:
«Μετά την παρέλευση έξι μηνών από την υποβολή του πρακτικού στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με τη συγκρότηση επιτροπής από Αξιωματικούς, η οποία συντάσσει σε ένα αντίτυπο το σχετικό πρακτικό καταστροφής».

Η διατύπωση διαμορφώθηκε ως εξής:
«Εντός έξι μηνών από την υποβολή του πρακτικού στο αρμόδιο Ελεγκτήριο Δαπανών, με τη συγκρότηση επιτροπής από Αξιωματικούς, η οποία συντάσσει σε ένα αντίτυπο το σχετικό πρακτικό παραγραφής».
Είναι ξεκάθαρο ότι -εκτός από την αντικατάσταση του Ελεγκτικού Συνεδρίου από το Ελεγκτήριο Δαπανών- με αυτή τη διατύπωση το εξάμηνο «σβήνει», διαγράφεται και τα όποια παραστατικά φυλάσσονταν έστω για έξι μήνες, μπορούν να καταστραφούν την επόμενη ημέρα από την υποβολή τους. «Εντός». Μια λέξη που αξίζει εκατομμύρια ευρώ.
Πρέπει να σημειώσουμε όμως, ότι σε όλα τα Υπουργεία τα πρόσωπα που διαχειρίζονται τις απόρρητες δαπάνες δεν ήταν ποτέ τα ίδια. Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο να συμβαίνει για ευνόητους λόγους!
Η μόνη υπηρεσία που επί 25 χρόνια έχει την ίδια ταμία στα απόρρητα κονδύλια είναι η ΕΥΠ. Πρόκειται για την περιβόητη «Μαρία»! Από την πρόσληψη της, μέχρι σήμερα παραμένει στην ίδια καρέκλα του ισογείου στο κτήριο της Κατεχάκη.
Βεβαίως, η ΕΥΠ είναι μια ειδική περίπτωση, που η προσέγγιση των δαπανών που αφορά τα μυστικά κονδύλια πρέπει να γίνει με πολύ ειδικό τρόπο για αυτό δεν θα αναφερθούμε με λεπτομέρειες παρά το γεγονός ότι αυτές προκύπτουν από έγγραφα που έχουμε στην διάθεση μας και έχουν κατατεθεί σε δημόσιες δίκες όπου είχαν μακροχρόνιες αντιπαλότητες συνδικαλιστικά στελέχη της ΕΥΠ!
Στην έρευνα μας εντοπίσαμε και δελτία πληροφοριών με αναλυτικές αναφορές για τον ρόλο χειριστών «πληροφοριοδοτών», κυρίως σε εχθρικές χώρες με την πατρίδα μας, όπου γύρισαν άρον – άρον στην υπηρεσία τους, ύστερα από πολυετή απόσπαση που είχαν αφού σε έφοδο που έγινε σε σπίτι αξιωματικού, ενώ ο ίδιος βρισκόταν στο εξωτερικό βρέθηκαν 60.000 ευρώ από χρήματα που είχε πάρει για να τα δώσει σε πληροφοριοδότες.
Την περίοδο που η τρομοκρατία ανθούσε στην Ελλάδα πολλοί αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, βρήκαν την ευκαιρία να προικίσουν τα παιδιά τους. Δελτία πληροφοριών αναφέρουν ότι ψευδώνυμα δήθεν πληροφοριοδοτών, που μετά από ενδελεχή έρευνα αποδείχθηκε ότι ως «φυσικά πρόσωπα» δεν υπήρχαν ποτέ (!!!) έχουν εισπράξει για το διάστημα 2006 έως 2011 970.000 ευρώ!
Κανένας δεν γνωρίζει που πήγαν τα λεφτά και σε ποιες τσέπες κατέληξαν. Πρόσφατη ήταν η συνέντευξη του σημερινού υπουργού προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που παραδέχτηκε, προφανώς έχοντας αυστηρή ενημέρωση ότι πολλά εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί για ψευτοπληροφορίες που έχουν προέλθει από μια κανονική αστυνομική διείσδυση η οποία βρήκε έγγραφα που αποδείκνυαν τις πληροφορίες.
Πριν από 10 χρόνια η υπηρεσία που ασχολείται με την δίωξη ναρκωτικών στην χώρα μας, έκανε έφοδο σε βίλα στην Γλυφάδα όπου ανάμεσα στα άλλα βρήκε και μια ατζέντα με ονόματα και διευθύνσεις που είχε ο μεγαλέμπορος και χρησιμοποιούσε ως βαποράκια.
Η ατζέντα αυτή δεν μπήκε ποτέ στην δικογραφία. Ο έμπορος καταδικάστηκε πρωτόδικα ισόβια και στο Εφετείο, αθωώθηκε.
Όπως προέκυψε εκ των υστέρων, αφού η πιάτσα είναι μικρή και όλα μαθαίνονται η ατζέντα αυτή «πουλήθηκε» στον μεγαλέμπορο ως άλλοθι που μπορούσε να χρησιμοποιήσει στο Εφετείο προκειμένου να πάρει ελαφρυντικά – συνεργάτη αφού δήθεν αυτός έδωσε τα ονόματα για τα «βαποράκια».
Οι πληροφορίες εκείνη την εποχή λένε ότι η Ατζέντα δόθηκε στον έμπορο ναρκωτικών με αντίτιμο 300.000 ευρώ από επίορκους της υπηρεσίας που για το τι θα έλεγαν στην δίκη του στο Εφετείο, είχε πολύ μεγάλη σημασία.
toedolio5.g
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






















































