Συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα για την «εισπρακτική» φάμπρικα με ψεύτικα bonus που είχαν στήσει δικηγορικά γραφεία αποκομίζοντας κέρδη χιλιάδων ευρώ σε βάρος των φορολογουμένων
Για βαρύτατα αδικήματα ελέγχεται από τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, σε μια υπόθεση που έχει ανοίξει από το 2022 και παραμένει, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», ανοιχτή μέχρι και σήμερα.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο της Εισαγγελίας Εφετών του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος, η προκαταρκτική εξέλιξη, που παραμένει «ενεργή», διερευνά την ΕΥΔΑΠ για τα αδικήματα και τα εγκλήματα της απιστίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με οικονομική ζημία για την εταιρία κοινής ωφελείας του Ελληνικού Δημοσίου, την ηθική αυτουργία και τη συνέργεια, αλλά και την υπόθαλψη εγκληματία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.
Παρά το γεγονός αυτό, αλλά και τη σωρεία άλλων σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονται με την ΕΥΔΑΠ, όπως το μείζον θέμα δημόσιας υγείας με τις εκτεθειμένες σωλήνες αμιάντου σε κατοικημένες ζώνες της Αττικής, που ανέδειξε πριν από δυο εβδομάδες η «δημοκρατία», η διοίκηση της εταιρίας παραμένει στη θέση της.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, είναι αυτός που αποφάσισε τον Σεπτέμβριο του 2023 την ανανέωση της θητείας του «εκλεκτού» του Χαράλαμπου Σαχίνη, διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ από τον Ιούνιο 2019, επιβραβεύοντας εμπράκτως, και περιέργως, τη διοίκηση της εταιρίας!
Η έρευνα είχε αρχίσει τον Μάρτιο του 2022, όταν ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος και αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Βελισσάριος Χολής διέταξε τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης έπειτα από την έκθεση του Εσωτερικού Ελέγχου της ΕΥΔΑΠ, που διαπίστωνε σωρεία παραβάσεων και σοβαρών παρανομιών.
Η διοίκηση Σαχίνη δεν είχε στείλει, ως όφειλε, την έκθεση στον εισαγγελέα και την κρατούσε στο γραφείο της για δύο χρόνια, μέχρι που ανέλαβε αυτοβούλως πρωτοβουλία μια ομάδα εργαζομένων και έδωσε το επιβαρυντικό πόρισμα του ελέγχου στη Δικαιοσύνη. Το γεγονός ότι η έκθεση δεν στάλθηκε από την ΕΥΔΑΠ στη Δικαιοσύνη, αλλά από εργαζομένους επισημαίνει στο έγγραφό του και ο εισαγγελέας, ο οποίος ζητάει εξηγήσεις για ποιον λόγο δεν του τη διαβίβασε ποτέ η διοίκηση της εταιρίας.
Αποκάλυψη
Η προκαταρκτική εξέταση αφορά ποσό που συνολικά υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ κι έχει να κάνει με τα bonus που εισέπρατταν δικηγόροι που συνεργάζονταν με την ΕΥΔΑΠ από το 2017 μέχρι το 2020, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της έκθεσης των ελεγκτών της εταιρίας.
Από την έκθεση της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου της ΕΥΔΑΠ, την οποία ουδέποτε έδωσε όπως είχε υποχρέωση η διοίκηση Σαχίνη στη Δικαιοσύνη, προκύπτει με αποδείξεις ότι συνεργαζόμενα δικηγορικά γραφεία που ενεργούσαν για την Υπηρεσία Αναγκαστικών Εισπράξεων της ΕΥΔΑΠ εισέπρατταν τεράστια bonus για εισπράξεις που δεν είχαν γίνει ποτέ.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «Εξετάσθηκαν συγκριτικά με τις αναφορές εισπράξεων της ίδιας της Υπηρεσίας Αναγκαστικών Εισπράξεων αλλά και με στοιχεία από τη Διεύθυνση Πληροφορικής, δειγματοληπτικά για έναν μήνα (Νοέμβριος 2019) εισπράξεις δικηγορικών εταιριών υπολογιζόμενες στο bonus, και δεν συμφωνούν τα ποσά σε καμία περίπτωση με τις εισπράξεις των υποθέσεων που χρεώθηκαν στους συγκεκριμένους δικηγόρους».
Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται ρητώς στην έκθεση των ελεγκτών:
- «Δικηγόρος Φ.ΚΛ. (δικηγορική εταιρία KLC): Υπολογιζόμενο στο bonus ποσό 37.410 ευρώ. Πραγματική είσπραξη 1.013 ευρώ. Σύνολο διακανονισθέντος και εισπραχθέντος ποσού (είτε εισπράχθηκε είτε όχι) 4.293 ευρώ.
- Δικηγόρος Β.Φ. (δικηγορική εταιρία Ψαρράκης): Υπολογιζόμενο στο bonus ποσό 54.584 ευρώ. Πραγματική είσπραξη 157 ευρώ. Σύνολο διακανονισθέντος και εισπραχθέντος ποσού (είτε εισπράχθηκε είτε όχι) 2.129 ευρώ.
- Δικηγόρος Γ.Φ. (δικηγορική εταιρία Πιστιόλης): Υπολογιζόμενο στο bonus ποσό 63.732 ευρώ. Πραγματική είσπραξη 7.653 ευρώ. Σύνολο διακανονισθέντος και εισπραχθέντος ποσού (είτε εισπράχθηκε είτε όχι) 13.454 ευρώ.
- Δικηγόρος Ζ.Μ. (δικηγορική εταιρία Πιστιόλης): Υπολογιζόμενο στο bonus ποσό 11.258 ευρώ. Πραγματική είσπραξη 909 ευρώ. Σύνολο διακανονισθέντος και εισπραχθέντος ποσού (είτε εισπράχθηκε είτε όχι) 5.477 ευρώ.
Επίσης, έχουν υπολογιστεί δύο φορές στην καταβολή του bonus σε διαδοχικά τιμολόγια ο Μάιος 2019 και ο Νοέμβριος 2019 (σύνολο υπολογιζόμενης είσπραξης 1.789.293 ευρώ)».
Κατά τους ελεγκτές, το bonus συνολικά και στις τρεις δικηγορικές εταιρίες για την περίοδο 2017-2019 ανέρχεται στα 323.000 ευρώ. Το συνολικό ποσό bonus προς τις δικηγορικές εταιρίες είναι ανά έτος το εξής:
- 2017: 30.000 ευρώ.
- 2018: 90.000 ευρώ.
- 2019: 120.000 ευρώ.
- 2020: 52.363 ευρώ (ακόμη δεν εξοφλήθησαν τα τιμολόγια).
Στο πόρισμα για τη φάμπρικα που είχε στηθεί μέσα στην ΕΥΔΑΠ γίνεται αναφορά για «καταβολή παραπάνω αμοιβής από αυτήν που δικαιούνται βάσει των συμβάσεων και των σχετικών αποφάσεων Δ.Σ. και οικονομική ζημία της εταιρίας», ενώ η παράβαση χαρακτηρίζεται από τον ελεγκτικό μηχανισμό «ύψιστης σημαντικότητας».
Οι ελεγκτές προτείνουν να γίνει πλήρης επανασχεδιασμός των ορίων των συμβάσεων ως προς την καταβολή των bonus: «Δεν θα πρέπει να καταβάλλεται bonus, αν δεν είναι δυνατή η ακριβής παρακολούθηση των πραγματικών εισπράξεων, ως αποτέλεσμα ενεργειών των συνεργαζόμενων δικηγόρων σε εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων του ΚΕΔΕ».
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Για ποιον λόγο η ΕΥΔΑΠ κρατούσε δύο χρόνια στο συρτάρι της μια τέτοια ελεγκτική έκθεση που διαπίστωνε οικονομική ζημία για τη δημόσια εταιρία; Ποιος αποφάσισε να μη στείλει στον εισαγγελέα ένα τέτοιο πόρισμα, κάτι που έπραξαν δύο χρόνια αργότερα, το 2022, εργαζόμενοι; Είναι στάση προστασίας του δημοσίου χρήματος από τη διοίκηση να μη δίνει άμεσα ένα τέτοιο πόρισμα στην Εισαγγελία;
Ερωτήματα
Για ποιον λόγο ο Μητσοτάκης έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης τον Σεπτέμβριο 2023 στη διοίκηση Σαχίνη, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως η διοίκηση των «εκλεκτών» του ερευνάται από την Εισαγγελία για απιστία με ζημιά που υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ, για ηθική αυτουργία, για συνέργεια και για υπόθαλψη εγκληματία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση;
Είναι υπεύθυνη στάση από έναν πρωθυπουργό ευρωπαϊκής χώρας να επικροτεί τη διοίκηση Σαχίνη και να την κρατά στην κεφαλή μιας δημόσιας εταιρίας αιχμής, όταν εκκρεμεί τέτοια υπόθεση για έλεγχο βαρύτατων αδικημάτων; Τι άλλο έπρεπε να συμβεί για να ξηλώσει ο Μητσοτάκης όλο το Δ.Σ. σε μια νύχτα μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τέτοια αδικήματα; Επιβραβεύει ο Ελληνας πρωθυπουργός το σχήμα που διοικεί την ΕΥΔΑΠ για το κλειδωμένο πόρισμα στα γραφεία της διοίκησης;
Η προκαταρκτική εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει αρχειοθετηθεί, μια ένδειξη ότι όποιες μέχρι τώρα εξηγήσεις από την πλευρά της ΕΥΔΑΠ δεν έχουν κριθεί πειστικές. Ωστόσο, δύο χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας, το δημόσιο συμφέρον απαιτεί και χειροπιαστά αποτελέσματα, δηλαδή αν πράγματι υπήρξαν παρανομίες και οικονομικά εγκλήματα, όπως διαπίστωσε ο έλεγχος κι ερευνά ο εισαγγελέας, τότε οι υπεύθυνοι πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί της Δικαιοσύνης.
Το έγγραφο «βόμβα» για τα σοβαρότατα αδικήματα
Η «δημοκρατία» φέρνει στο φως το εισαγγελικό έγγραφο προς τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με οποίο άρχιζε η προκαταρκτική εξέταση για σοβαρά αδικήματα και εγκλήματα:
Εισαγγελία Εφετών Αθηνών
Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος
ΑΒΜ ΕΟΕ: 108/2022
Αρ. Πρωτ.: 791/2022
Πιθανοί χρόνοι τέλεσης αδικημάτων: από 1/1/2017 έως 30/4/2020, 7.2020
Προς νομικό πρόσωπο με την επωνυμία Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτευούσης (ΕΥΔΑΠ Α.Ε.)
Υπ’ όψιν
1. Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου.
2. Προϊσταμένης Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου.
Ενεργούντες προκαταρκτική εξέταση προς διερεύνηση τυχόν τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων και δη των εγκλημάτων:
α) της απιστίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με προκληθείσα ζημία που υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ, καθώς και της ηθικής αυτουργίας και της συνέργειας στην ως άνω πράξη, και
β) της υπόθαλψης εγκληματία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, διά παραλήψεως τελεσθείσας, κατόπιν από 12/1/2022 ανυπόγραφης καταγγελίας, μετά συνημμένων σχετικών, φερόμενης ως προερχόμενης από τους «Εργαζομένους ΕΥΔΑΠ», η οποία περιήλθε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και μας υποβλήθηκε λόγω αρμοδιότητας, παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε ότι έχει διενεργηθεί από τη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου της Υπηρεσίας σας έλεγχος με αντικείμενο την «εφαρμογή μέτρων ΚΕΔΕ», με ημερομηνία σύνταξης της έκθεσης από τις ελέγκτριες κυρία Μαρίνα Παναγιώτα Λιακοπούλου και κυρία Αγλαΐα Αναστασοπούλου, τον Ιούνιο 2020, την οποία έκθεση, σε θετική περίπτωση, να μας αποστείλετε σε πλήρες τελικό κείμενο ενυπογράφως από τις συντάκτριες.
Επίσης, όπως μας διευκρινίσετε σχετικώς, σε συντρέχουσα περίπτωση και κατά λόγο αρμοδιότητας:
α) εάν η ως άνω έκθεση γνωστοποιήθηκε υπηρεσιακώς σε συλλογικό φορέα (οργάνωση) των εργαζομένων της εταιρίας ΕΥΔΑΠ Α.Ε.,
β) εάν η εν λόγω έκθεση διαβιβάσθηκε υπηρεσιακώς στις εισαγγελικές αρχές προς διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων, σε αρνητική δε περίπτωση ποιος ο λόγος μη διαβίβασής της,
γ) εάν κινήθηκε η πειθαρχική διαδικασία από τα αρμόδια όργανα της εταιρίας, με τη διενέργεια διοικητικής εξέτασης σε βάρος των εμπλεκομένων, σε αρνητική δε περίπτωση ποιος ο λόγος της μη διενέργειάς της,
δ) εάν έγινε αποτίμηση του ύψους της ζημίας που επήλθε στην περιουσία της εταιρίας καθώς και καταλογισμός των αντίστοιχων ποσών στους υπαίτιους, σε αρνητική δε περίπτωση ποιος ο λόγος μη διενέργειας τούτων. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμηθεί, κατά προσέγγιση και με επιφύλαξη ακριβέστερου υπολογισμού της, το ύψος της συνολικώς επελθούσας ζημίας και, πάντως, προσδιορισθεί εάν αυτή υπερβαίνει ή υπολείπεται του ποσού των 120.000 ευρώ, και
ε) εάν έλαβε χώρα υλοποίηση των προτάσεων του ελέγχου προς συμμόρφωση με τις υποδειχθείσες από τον τελευταίο διορθωτικές ενέργειες (αναφερθούν συγκεκριμένες ενέργειες για εκάστη πρόταση – προσκομισθούν σχετικά έγγραφα).
Σε περίπτωση αναρμοδιότητας του προέδρου Δ.Σ. και της προϊσταμένης της ΔΕΕ προς απάντηση στα προαναφερόμενα ερωτήματα, παρακαλούμε όπως η παραγγελία μας διαβιβασθεί προς τούτο στην αρμόδια υπηρεσία – τμήμα της εταιρίας, οι δε απαντήσεις να δοθούν συνολικά για άπαντα τα ερωτήματα σε ένα ενιαίο έγγραφο.
Αθήνα, 2.3.2022
Ο επίκουρος εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος
Βελισσάριος Σ. Χολής,
αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών
Τα βασικά συμπεράσματα της ελεγκτικής έκθεσης
«Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου ΕΥΔΑΠ
Σχέδιο Εκθεσης Ελέγχου
Αντικείμενο Ελέγχου: Ελεγχος Εφαρμογής Μέτρων ΚΕΔΕ
Ημερομηνία Σχεδίου Εκθεσης: Ιούλιος 2020
Ελεγκτική Ομάδα: Μαρίνα Παναγιώτα Λιακοπούλου (διευθύντρια Εσωτερικού Ελέγχου), Αγλαΐα Αναστασοπούλου (ελέγκτρια Α’)
Η διευθύντρια: Μαρίνα Παναγιώτα Λιακοπούλου
Κατά την τελευταία τριετία καταβλήθηκαν σε δικαστικούς επιμελητές και στις συνεργαζόμενες δικηγορικές εταιρίες 3.000.000 ευρώ πλέον του κόστους των απασχολούμενων εξωτερικών δικηγόρων εκτός συμβάσεων και μονίμου προσωπικού και του σταθερού λειτουργικού κόστους της Υπηρεσίας Αναγκαστικών Εισπράξεων.
Οι κυριότερες διαπιστώσεις του ελέγχου αφορούν τα εξής:
1. Εισαγωγή 13.830 υποθέσεων κατά παράβαση των διαδικασιών και των προϋποθέσεων από την Υπηρεσία Αναγκαστικών Εισπράξεων.
2. Εισαγωγή Υποθέσεων μετά την είσπραξη και τον διακανονισμό της οφειλής.
3. Εκκίνηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, ενώ ο πελάτης δεν όφειλε.
4. Δεν εκκινήθηκαν μέτρα κατά μεγάλων πελατών.
5. Διαγραφή και αλλοίωση καταχωρίσεων στο πληροφορικό σύστημα.
6. Λανθασμένη πληροφόρηση προς το Δ.Σ. για το ύψος των εισπράξεων της Υπηρεσίας Αναγκαστικών Εισπράξεων.
7. Λανθασμένος υπολογισμός bonus δικηγορικών Εταιριών».
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις