«Αυτός είναι εκφοβισμός. Όπως εκφοβισμός ήταν και το εκλογικό σύστημα, όπως εκφοβισμός ήταν όλα αυτά που γίνονταν αυτές τις μέρες. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική λειτουργία της δημοκρατίας αυτό το πράγμα» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης, σχετικά με τον χαρακτηρισμό «πολιτική τερατογένεση» που ακούστηκε από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ.

«Πιστεύει κανείς σε αυτόν τον τόπο ότι μπορεί ποτέ να προκύψει μετά τις επόμενες εκλογές κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΜέΡΑ25; Είναι μια προσέγγιση που δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα. Ήταν δυνατόν ποτέ να συνεργαστούμε εμείς με το ΜέΡΑ25; Το ΚΚΕ είναι δυνατόν ποτέ να συνεργαστεί με οποιοδήποτε άλλο κόμμα σε μια κυβέρνηση;» είπε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της εκπομπής «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο. στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Αναφερόμενος στο παρελθόν, ο κ. Σκανδαλίδης, υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ μπήκε σε κυβέρνηση συνεργασίας με δική του ευθύνη όταν η χώρα κινδύνευε. «Και ήταν τρικομματική η κυβέρνηση, δεν ήταν δικομματική. Θυμίζω ότι δεν ήταν απλά κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, ήταν Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη» συμπλήρωσε.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ποτέ κατά των συνεργασιών αλλά δεν μπορεί να ξαναμπεί σε καμία κυβέρνηση που οι δικοί του όροι δεν θα καθορίζουν το μοντέλο διακυβέρνησης. Αυτή την στιγμή δεν μπορεί να μπει σε μια κυβέρνηση με τον κ. Μητσοτάκη όταν ο κ. Μητσοτάκης ασκεί μια πολιτική ουσιαστικά αντιδημοκρατική, μια πολιτική με ένα μοντέλο διακυβέρνησης το οποίο είναι αδιανόητο για εμάς. Εμείς έχουμε τελείως διαφορετική πολιτική. Πώς θα συνυπάρξουμε;» ανέφερε σχετικά με μια προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας με την ΝΔ.

Επιπλέον πρόσθεσε, ότι υπάρχει η διαδικασία, αν η χώρα είναι πραγματικά σε μεγάλη κρίση, να γίνουν κυβερνήσεις ευρύτερες από τις δικομματικές. «Ας γίνει μια τρικομματική κυβέρνηση, ας γίνει οτιδήποτε άλλο. Όμως δεν μπορούμε να εγκαλούμε συνεχώς το ΠΑΣΟΚ, όταν και η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ είχε ξανασυνεργαστεί το 1989. Γιατί να μην υπάρξει μια ευρύτερη συμπαράταξη αν η χώρα το χρειάζεται; Ο ελληνικός λαός λοιπόν θα πει με την ετυμηγορία του τι κυβέρνηση θέλει. Εμείς ζητάμε να γίνει ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και ζητάμε να έχουμε καθοριστικό λόγο στην πορεία της χώρας  μέσα από το πνεύμα μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης. Έχει δικαίωμα ένα κόμμα  να διεκδικήσει για τον εαυτό του αυτή την πολυτέλεια, ναι ή όχι;» συμπλήρωσε ο κ. Σκανδαλίδης.

«Υπάρχει η απλή αναλογική. Εμείς δεν ήμασταν υπέρ της καθαρής απλής αναλογικής. Είχαμε προτείνει έναν νόμο περίπου παρόμοιο με αυτόν που ψήφισε η ΝΔ, με κάποια κλιμάκωση. Αλλά δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι εμείς θέλαμε μια ακυβερνησία στον τόπο» σημείωσε σε σχέση με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.

«Αφήστε και τον λαό να αποφασίσει. Και μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά από ό,τι μέχρι τώρα. Δεν πρέπει να παίρνουμε τις δημοσκοπήσεις και να κάνουμε πολιτική. Γιατί ο πρωθυπουργός τι λέει, κάνει σενάρια με βάση τις δημοσκοπήσεις. Οι δημοσκοπήσεις είναι τώρα, μετά από έξι μήνες μπορεί να είναι διαφορετικά τα πράγματα» συνέχισε ο κ. Σκανδαλίδης.

Σε σχέση με την υπόθεση των υποκλοπών, ο κ. Σκανδαλίδης, το χαρακτήρισε ένα τέτοιο τεράστιο θέμα, που προκαλεί τριγμούς στην πολιτική ζωή της χώρας και αποτελεί ένα καρφί στα μάτια της δημοκρατίας. «Ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε σχεδόν καθόλου στο θέμα το Σάββατο αλλά μετά αποφάσισε να κάνει πολιτικό του αντίπαλο τον κ. Ανδρουλάκη στην συνέντευξη τύπου, δείχνοντας ότι η ενοχική στάση είναι του πρωθυπουργού δεν είναι του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ» ανέφερε. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει πραγματικά την διάθεση να διασφαλίσει την καλή λειτουργία της ΕΥΠ, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να καθίσει να συζητήσει με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τις προτάσεις τους και να προχωρήσουν σε μια από κοινού παρέμβαση θεσμικού χαρακτήρα.

Τέλος, αναφέρθηκε σε ορισμένα κύρια σημεία της σημερινής εισήγησης του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στην Βουλή,  με τις προτάσεις του κόμματος για την λειτουργία της ΕΥΠ. Πρόκειται, είπε, για την ύπαρξη τριμελούς δικαστικού συμβουλίου εφετών αντί για έναν μόνο εισαγγελέα εφετών, για τον ορισμό του περιεχομένου της εθνικής ασφάλειας, που δεν υπάρχει κατοχυρωμένος, αλλά και για την σχέση της ΑΔΑΕ με την ΕΥΠ, ενώ σημείωσε πως η τροπολογία που παρουσιάστηκε για τα κακόβουλα λογισμικά δεν λύνει κανένα από τα προβλήματα.

thestival.gr

Φωτογραφία: Intime

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις