Η επιστολή του Αμερικανού δικηγόρου Gary Ian Peng στις ελληνικές Αρχές αποκαλύπτει την «ιστορική συγκάλυψη»

Χέρι βοηθείας στις ανακριτικές και τις εισαγγελικές Αρχές της χώρας μας είχε τείνει και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2021, προκειμένου να συνδράμει στη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis και της πιθανής εμπλοκής πολιτικών προσώπων σε αυτό, σύμφωνα με νέα επιστολή που φέρνει σήμερα στο φως η «δημοκρατία».

  • Από τη Μαρία Παναγιώτου

Ωστόσο, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία, κάποιοι λειτουργοί της Δικαιοσύνης φαίνεται πως δεν έκαναν καν τον κόπο να προσποιηθούν ότι αποδέχονται τη βοήθεια, ενώ κάποιοι άλλοι μάλλον απλά προσποιήθηκαν πως την αποδέχονται. Κι αυτό μόνο ως «ιστορική συγκάλυψη» μπορεί να χαρακτηριστεί.

Υπενθυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα ο Ιπποκράτης Μυλωνάς, δικηγόρος της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου, η οποία επίσης κατηγορείται για το σενάριο της δήθεν σκευωρίας, κατέθεσε αίτημα στην ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, που εξετάζει αυτό το σενάριο, προκειμένου να κληθεί να καταθέσει ο αξιωματικός του FBI Viet Nguyen, ο οποίος υπηρετεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Ο κ. Μυλωνάς βάσισε το λογικό αίτημά του σε ηλεκτρονικό μήνυμα που είχε ανακαλύψει στη δικογραφία και το οποίο είχε στείλει ο Αμερικανός αξιωματούχος προκειμένου να προσφέρει τη βοήθειά του στη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis.

Η επιστολή του Αμερικανού βρισκόταν για πάνω από έναν χρόνο και στα χέρια της κυρίας Αλεβιζοπούλου. Ωστόσο, φαίνεται πως η ανακρίτρια δεν ενδιαφέρθηκε να ζητήσει την αλήθεια από τις αμερικανικές Αρχές, ώστε να καταλάβει εάν υπάρχει σκευωρία γύρω από το πολύκροτο σκάνδαλο.

Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου

Το μήνυμα από ΗΠΑ

Όπως αποδεικνύεται, όμως, αυτή δεν ήταν η μόνη πόρτα που είχαν ανοίξει προς τις εισαγγελικές και ανακριτικές Αρχές της Ελλάδας οι αμερικανικές. Στις 31 Αυγούστου 2021 είχε φτάσει κι άλλο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην Οικονομική Εισαγγελία, το οποίο υπέγραφε ο δικηγόρος Gary Ian Peng, που εργάζεται στο Ποινικό Τμήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, στο Γραφείο Διεθνών Υποθέσεων.

Για τη συγκεκριμένη επιστολή είχε βεβαίως ενημερωθεί και η κυρία Αλεβιζοπούλου, όπως προκύπτει από το ίδιο το έγγραφο.

Σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε στο μήνυμα του:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μιλήσαμε με τους αρμόδιους εισαγγελείς των ΗΠΑ σχετικά με το ελληνικό αίτημα για αμοιβαία δικαστική συνδρομή σε σχέση με τη Novartis (σ.σ.: στο σημείο αυτό αναφέρονται οι αριθμοί πρωτοκόλλου των ελληνικών αιτημάτων δικαστικής συνδρομής).

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ εξέτασαν τα αιτήματα με ημερομηνίες 23 Ιανουαρίου 2017, 11 Φεβρουαρίου 2019, 5 Νοεμβρίου 2019, 12 Οκτωβρίου 2020 και 16 Ιουνίου 2021, κι έχουν τα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Αυτά όλα τα αιτήματα αναφέρονται σε μια υπόθεση ή υποθέσεις που εμπλέκουν τη Novartis, αλλά ζητούν διαφορετικές πληροφορίες και υλικό. Εκτιμούμε ότι οι έρευνες μπορεί να εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου.
  • Για να μας βοηθήσετε στη σύνταξη μιας απάντησης στα αιτήματά σας, παρακαλώ να μας δώσετε τις ακόλουθες πληροφορίες:
  • Διευκρινίστε την τρέχουσα επικέντρωση της έρευνας. Αν είναι δυνατόν, παρακαλούμε δώστε τα ονόματα συγκεκριμένων νομικών προσώπων, ατόμων, δραστηριοτήτων και/ή συναλλαγών που σας ενδιαφέρουν.
  • Καθορίστε λεπτομερώς τις πληροφορίες και το υλικό που ζητάτε από δικαστικές Αρχές των ΗΠΑ σήμερα.
  • Δώστε μια λεπτομερή επεξήγηση σχετικά με το πώς οι αιτούμενες πληροφορίες και το υλικό θα βοηθήσουν την τρέχουσα έρευνά σας.
  • Παρακαλώ να απαντήσετε το συντομότερο δυνατόν. Αν δεν λάβουμε μια απάντηση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2021, θα συμπεράνουμε ότι δεν ζητείται καμία περαιτέρω συνδρομή και θα κλείσουμε τα αιτήματα από την πλευρά μας».

Αξίζει να υπογραμμίσουμε πως τα αιτήματα των ελληνικών Αρχών στα οποία αναφέρεται ο Αμερικανός αξιωματούχος ήταν πράγματι πολλά και αντιφατικά, αφού άλλοτε στέλνονταν ερωτήσεις για την κύρια υπόθεση του σκανδάλου από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και άλλοτε για την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν για το σκάνδαλο στις ΗΠΑ. Επομένως, ήταν λογικό να χρειάζονται διευκρινίσεις.

Αξίζει, επίσης, να υπενθυμίσουμε πως η ελβετική φαρμακοβιομηχανία είχε ήδη πληρώσει έναν χρόνο πριν από την ημερομηνία της συγκεκριμένης επιστολής 347.000.000 δολάρια στις ΗΠΑ για διεφθαρμένες πρακτικές στη χώρα μας. Επομένως, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε όλα τα στοιχεία που απεδείκνυαν το χρονικό του… εγκλήματος.

Η… αιφνίδια απόφαση για αρχειοθέτηση του φακέλου για τον Αβραμόπουλο

Το κουβάρι των γεγονότων που προηγήθηκαν και ακολούθησαν την επιστολή του Gary Ian Peng ξετυλίγεται στην πραγματικότητα στην αναφορά που εξέδωσε η επίκουρη εισαγγελέας της Οικονομικής Εισαγγελίας Αντωνία Γεωργίου για την υπόθεση πιθανής εμπλοκής του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο σκάνδαλο, η οποία αρχειοθετήθηκε τελικά τον περασμένο Φεβρουάριο από τον εισαγγελέα της Οικονομικής Εισαγγελίας Παναγιώτη Καψιμάλη.

Δημήτρης Αβραμόπουλος

Στην αναφορά της η κυρία Γεωργίου αποκαλύπτει πως το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στην πραγματικότητα είχε ανταποκριθεί θετικά σε αίτημα της Οικονομικής Εισαγγελίας που είχε σταλεί δύο μήνες νωρίτερα, δηλαδή τον Ιούνιο του 2021. Η κυρία Γεωργίου έστειλε πράγματι τις διευκρινιστικές που ζητούσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εντός της προθεσμίας του Νοεμβρίου, αλλά στη συνέχεια αποφασίστηκε η αρχειοθέτηση του φακέλου του Δημήτρη Αβραμόπουλου με το επιχείρημα ότι οι Αμερικανοί θα καθυστερούσαν.

  • Γιατί, λοιπόν, ζητήσαμε βοήθεια εφόσον δεν θα τη χρησιμοποιούσαμε;
  • Τι μεσολάβησε και αλλάξαμε γνώμη;
  • Μήπως οι διευκρινιστικές στάλθηκαν στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ως άλλοθι και όχι για την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης; Εξάλλου, η ίδια η κυρία Γεωργίου, στην ίδια αναφορά, επισημαίνει πως υπάρχουν αδιευκρίνιστα εμβάσματα του Δημήτρη Αβραμόπουλου προς τις ΗΠΑ, για τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες οι εκεί Αρχές.
  • Αλήθεια, θα μάθουμε ποτέ εάν σήμερα έχουν σταλεί οι διευκρινίσεις που ζητήσαμε από τον κύριο Peng;

Φυσικά, δράση θα μπορούσε να είχε αναλάβει και η κυρία Αλεβιζοπούλου, που έλαβε γνώση της ηλεκτρονικής επιστολής. Φαίνεται, όμως, πως δεν ενδιαφέρθηκε να στείλει κάποιο αίτημα στην άλλη μεριά του Ατλαντικού.

Επομένως, δεν μοιάζει ανερμήνευτη η απόφασή της να μη συμπεριλάβει στη δικογραφία για τη δήθεν σκευωρία τη δικογραφία του σκανδάλου Novartis. Φαίνεται πως η κυρία Αλεβιζοπούλου μπορεί να βγάλει συμπέρασμα για το αν το σκάνδαλο είναι σκευωρία χωρίς να διαβάσει για το σκάνδαλο και χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ, που κέρδισαν 347.000.000 δολάρια από την υπόθεση. Στη δική μας ολιστική ζωή, εξάλλου, τα χρήματα δεν έχουν σημασία…

Εντυπωσιακή αδράνεια έχει επιδείξει και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, τέτοια που αναρωτιέται κανείς για το αν είναι διατεθειμένος να αμαυρώσει σε τόσο μεγάλο βαθμό τις τελευταίες ημέρες της θητείας του.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις