Οι πολιτικοί δεν δικαιούνται να είναι ασύδοτοι. Είναι απαράδεκτο να εκφέρουν τόσο επιπόλαια γνώμη για υποθέσεις που βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας.

Το σκάνδαλο Novartis είχε διεθνείς, σχεδόν παγκόσμιες, διαστάσεις. Αλλά μόνο στην Ελλάδα πετύχαμε ένα παγκόσμιο ρεκόρ: ούτε ένας υπεύθυνος έχει τιμωρηθεί έστω με μια μέρα φυλακή ή με ένα ευτελές πρόστιμο. Ούτε ένας.

Μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό έχει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μας χόρτασε από μεγάλα λόγια («το μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής του ελληνικού κρατους»), αλλά αποτέλεσμα μηδέν. Και τούτο διότι την πολιτική πτυχή της υπόθεσης ανέλαβε ένα εντελώς ακατάλληλο πρόσωπο, ο πρώην εισαγγελέας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, γνωστός για την αρχειοθέτηση άλλων πολύ σημαντικών σκανδαλωδών υποθέσεων του παρελθόντος.

Όμως, αυτό που γίνεται εδώ και τρία χρόνια με την κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Ένας γιγαντιαίος μηχανισμός- πολιτικός, δικαστικός και μιντιακός- κινητοποιήθηκε, για να μας πείσει ότι δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο παρά μόνο μια συνωμοσία, που έστησαν ο Παπαγγελόπουλος, οι ερευνητές εισαγγελείς και ορισμένοι δημοσιογράφοι.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός παρενέβη, κατά πρωτοφανώς απαράδεκτο τρόπο την ώρα που εξελισσόταν η δικαστική έρευνα, υιοθετώντας την εκδοχή της «σκευωρίας». Ελεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 30 Ιανουαρίου από το βήμα της Βουλής: «Μια σκευωρία που κατέρρευσε με πάταγο και οι πρωταγωνιστές της βρίσκονται σήμερα στα χέρια της Δικαιοσύνης. Ένας στο Ειδικό Δικαστήριο και άλλοι κατηγορούμενοι. Όχι για την άποψή τους, αλλά γιατί δημοσίευσαν ψεύτικα στοιχεία για να στήσουν ψεύτικες κατηγορίες. Γι’ αυτό καλούνται ως ύποπτοι. Αυτό δεν λέγεται δημοσιογραφία, λέγεται συμμορία. Δεν λέγεται ελευθεροτυπία αλλά ελευθεροδολοφονία. Με αυτόν τον υπόκοσμο είστε αγκαλιά».

Πέρασαν πέντε μήνες έρευνας. Όχι από δικαστές που «ελέγχει» ο Παπαγγελόπουλος. Οι άλλοι δικαστές, που ορίστηκαν επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης, τίναξαν στον αέρα το αφήγημα της «σκευωρίας» και της «συνωμοσίας». Ο Παπαγγελόπουλος και η εισαγγελέας Τουλουπάκη ΔΕΝ παραπέμπονται κάν για τη βασική πτυχή του σκανδάλου Νοβάρτις, δηλαδή για την «ενοχοποίηση» των δέκα πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο πέταξε στα σκουπίδια την κατηγορία περί σκευωρίας. Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη παραπέμπονται για δευτερεύοντα, μάλλον τυπικά, αδικήματα.

Και οι δημοσιογράφοι, που είχαν κατηγορηθεί για συνέργεια στη «σκευωρία», κηρύσσονται αθώοι.

Ο πρωθυπουργός, που τους έχει αποκαλέσει «συμμορίτες» και «ελευθεροδολοφόνους», είναι βαρύτατα εκτεθειμένος. Αν στη θέση του βρισκόταν οποιοσδήποτε πολίτης, θα κινδύνευε να καταδικαστεί ως συκοφάντης και να πληρώσει πρόστιμο στα θύματά του. Ο πρωθυπουργός έχει ασυλία, αλλά αυτό δεν τον απαλλάσσει από το βαρύτατο ατόπημα στο οποίο υπέπεσε στις 30 Ιανουαρίου. Οφείλει, ως ελάχιστη πράξη επανόρθωσης, να ζητήσει αμέσως συγγνώμη.

Οι πολιτικοί δεν δικαιούνται να είναι ασύδοτοι. Είναι απαράδεκτο να εκφέρουν τόσο επιπόλαια γνώμη για υποθέσεις που βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας. Πώς είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να αποφαίνεται με τόση ευκολία, όταν δεν έχουν αποφανθεί οι ερευνώντες δικαστές;

Οφείλει με γενναιότητα να κάνει μια δήλωση δεκαπέντε λέξεων: «Η δήλωσή μου της 30ης Ιανουαρίου 2022 στη Βουλή ήταν εσφαλμένη. Ζητώ συγγνώμη από όσους αδίκησα».

Στην περίπτωσή του δεν θα ισχύσει αυτό που λέει η λαϊκή ρήση «από τότε που εφευρέθηκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο»…

Γιώργος Καρελιάς

news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις