Αθώοι όλοι οι εμπλεκόμενοι (προεξάρχοντος του Χριστοφοράκου), παρότι η εταιρία παραδέχτηκε την ενοχή της
Ταφόπλακα, ουσιαστικά λόγω παραγραφής, στο μέγα πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης, με την εμπλοκή του κολοσσού της γερμανικής βιομηχανίας, Siemens, μπήκε σήμερα στο Δικαστήριο. Αθώος, λοιπόν, ο Χριστοφοράκος και όσοι έδιναν και έπαιρναν τις μίζες!
Έτσι όπως πάει η χώρα, σε λίγο θα ζητήσει και συγγνώμη από τον Χριστοφοράκο και τους άλλους εμπλεκόμενους στο μέγα σκάνδαλο Siemens, και η κυβέρνηση θα τον υποδεχτεί με κόκκινο χαλί στο αεροδρόμιο. Εξάλλου, ουκ ολίγα κυβερνητικά στελέχη είχαν στενές παρτίδες μαζί του.
Ως γνωστόν, σήμερα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων απάλλαξε και τους 22 κατηγορουμένους, οι 20 κατά περίπτωση ομόφωνα και κατά πλειοψηφία. Επίσης, αποφάσισε την παύση της ποινικής δίωξης για πράξεις που έχουν τελεστεί έως το 2002 λόγω παραγραφής.
Σκάνδαλο Siemens: «Καθάρισαν» Χριστοφοράκο και τους άλλους κατηγορούμενους
Σκάνδαλο διαρκείας
Από το 2007, οπότε αποκαλύφθηκε το μεγαλύτερο σκάνδαλο οικονομικής – πολιτικής διαπλοκής και οργίου μιζών, προκειμένου να «σαρώνει» τις δημόσιες προμήθειες και έργα η γερμανική Siemens και η Siemens Hellas, με επικεφαλής της τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, χύθηκαν τόνοι μελάνης.
Ήταν η πρώτη φορά που αποκαλύφθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία ο χρηματισμός πολιτικών, κρατικών στελεχών και κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ). Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται στις ΗΠΑ, όταν οι Αμερικανοί έπιασαν τη Siemens με τη γίδα στην πλάτη να παραβαίνει βασικούς κανόνες ανταγωνισμού. Το σκάνδαλο, όμως, είχε διεθνείς διαστάσεις, αφού οι πρακτικές της Siemens σε δεκάδες χώρες του κόσμου, ήταν να παίρνει δουλειές εξαγοράζοντας -και- πολιτικά κόμματα.
Στην Ελλάδα δημιουργήθηκε, μάλιστα, Εξεταστική Επιτροπή, από την οποία προέκυψαν συγκλονιστικά στοιχεία χρηματισμού πολιτικών και παραγόντων κρατικών εταιρειών (μεταξύ των άλλων, και του τότε δημοσίου ΟΤΕ). Η Εξεταστική υπολόγισε τη ζημιά για την Ελλάδα σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Επικεφαλής της Επιτροπής ήταν ο Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε ένα λίαν «περίεργο» ατύχημα.
Παρά τις συμφωνίες Ελλάδας – Γερμανίας – Siemens, και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ελληνικού Δημοσίου – Siemens, η γερμανική εταιρεία ουδέποτε, όπως έχει επανειλημμένως καταγγελθεί, δεν υλοποίησε τις δεσμεύσεις της και ούτε κατά διάνοια έχει καταβάλλει τα ποσά που υπολόγισε η Εξεταστική.
Αρχής γενομένης της κρίσης, το 2010, οι μνημονιακές κυβερνήσεις, προκειμένου να μη χαλάσουν την… καρδιά της Μέρκελ, ουδέποτε διεκδίκησαν σοβαρά από τη Γερμανία να πληρώσει η Siemens. Τουναντίον, φρόντιζαν να μην «πιεστεί» για το θέμα η Γερμανία.
Αθώος ο «φυγάς» Χριστφοράκος
Έτσι, πέρασαν 15 χρόνια. Ροκανίζοντας τον χρόνο, λοιπόν, ήταν απολύτως αναμενόμενο ότι οι πρωτεργάτες του σκανδάλου, αργά ή γρήγορα, θα έπεφταν στα μαλακά. Να σημειωθεί ότι το 2007, επί κυβέρνησης ΝΔ, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, «δραπέτευσε» από την Ελλάδα ο τότε επικεφαλής της Siemens Hellas, Μιχάλης Χριστοφοράκος, στον οποίο πρόθυμα προσέφερε «καταφύγιο» η Γερμανία. Αλίμονο: Τους δικούς της «ανθρώπους» τους προσέχει.
Παρ’ ότι, βέβαια, η Ελλάδα, έστω για τυπικούς λόγους, ζήτησε τον Χριστοφοράκο, η Γερμανία παρίστανε ότι δεν ξέρει τίποτα για τον φόνο. Στο μεταξύ, οι Μέρκελ – Σόϊμπλε γονάτιζαν την Ελλάδα με τα μνημόνια φτωχοποίησής της, και βέβαια αρνούνταν κάθε συνεννόηση για το σκάνδαλο. Οι Έλληνες, πολιτικοί και κρατικοί παράγοντες που ήταν άμεσα εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο, έτριβαν τα χέρια τους, αφού έβλεπαν ότι το θέμα έπεφτε στα μαλακά, καθώς και ότι περνάει ο χρόνος και έρχεται το… πλήρωμα της παραγραφής.
Ακόμα και όσοι «πλήρωσαν», ήταν με ποινές χάδια. Άλλοι μπήκαν για λίγο -προφυλακισμένοι- στον Κορυδαλλό, αλλά βγήκαν για να απολαύσουν στη συνέχεια τα πλούτη της, και κάποιοι «δραπέτευσαν» από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Στην πραγματικότητα, το πολιτικό, κρατικό και επιχειρηματικό σύστημα που οδήγησε την Ελλάδα στην οικονομική καταστροφή και τα μνημόνια, αν και πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη, αθωώθηκε πανηγυρικά.
Φιάσκο
Η σημερινή απόφαση του Εφετείου κακουργημάτων για τη δίκη των κατηγορουμένων για το σκάνδαλο της Siemens στον ΟΤΕ, καθώς και τα μαύρα ταμεία της Siemens, δεν εξέπληξε, δεδομένου ότι από καιρό φαινόταν ότι και αυτή η υπόθεση, το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό σκάνδαλο της χώρας μας, θα εξελισσόταν σε φιάσκο.
Να σημειωθεί ότι πρωτόδικα, οι εμπλεκόμενοι, τον Δεκέμβριο του 2019, είχαν καταδικαστεί σε ποινές 15 χρόνων κάθειρξης. Τώρα, όμως, τρία χρόνια μετά, ούτε καν αυτές τις μικρές ποινές δεν έσπευσε να επαναλάβει το Δικαστήριο. Αντίθετα, άπαντες αθωώθηκαν πανηγυρικά.
Έτσι όπως εξελίχθηκε η «υπόθεση Siemens», από το 2007 έως σήμερα, σε λίγο η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει «συγγνώμη» από τον Χριστοφοράκο και θα του στρώσει χαλί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όταν αποφασίσει να έλθει στην Ελλάδα. Εξάλλου, ουκ ολίγοι πρωτοκλασάτοι σημερινοί κυβερνητικοί παράγοντες και συγγενείς τους διατηρούσαν στενότατες σχέσεις με τον Χριστοφοράκο, όταν η Siemens Hellas ήταν κράτος εν κράτει στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Χριστοφοράκος είχε αναλάβει την προβολή ακόμα και της Ντόρας Μπακογιάννη, όταν αυτή ήταν ακόμα Δήμαρχος Αθηναίων. Για να μη θυμηθούμε τα «δώρα» με τα τηλεφωνικά κέντρα Siemens για το πολιτικό γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, και πολλά άλλα.
Βιαστικά
Πρόσωπα με καλή γνώση της υπόθεσης και δικαστικοί κύκλοι σχολιάζουν με νόημα ότι από καιρό είχε διαφανεί η πρόθεση του προέδρου της έδρας -ο οποίος μάλιστα αναβαθμίστηκε τον περασμένο Ιούνιο σε αρεοπαγίτη (!)- όταν αποφάσιζε να αποβάλλει τον ΟΤΕ (η δίκη αφορούσε τις προγραμματικές συμφωνίες που είχε συνάψει με τη Siemens και την Intracom με τον ΟΤΕ). Να σημειωθεί, επίσης, πως η δίκη καθυστέρησε για αρκετούς μήνες μέχρι να ξεκινήσει.
Και σήμερα, όμως, ο πρόεδρος φαίνεται πως βιαζόταν να κλείσει το «κεφάλαιο Siemens», ούτως ώστε την άλλη Δευτέρα να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στον Άρειο Πάγο. Έτσι, χρειάστηκε μόλις 15 λεπτά για να κλείσει άρον-άρον την υπόθεση. Κάτι που προκάλεσε μεγάλη έκπληξη, όχι μόνο στους κατηγορούμενους αλλά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ακόμα και στη Γερμανία και την ίδια τη Siemens.
«Πονηρές» ημέρες
Η χρονική στιγμή της απόφασης αυτής είναι ολίγον «πονηρή» αν σκεφτεί κανείς ότι αυτές τις μέρες αναμένεται και η απόφαση στο Εφετείο του Μονάχου για την αποζημίωση που έχει ζητήσει με αγωγή του ο Ο.Τ.Ε. από τη Siemens του ποσού των 68 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό φέρεται να διακινήθηκε από τους μέχρι σήμερα κατηγορούμενους υπαλλήλους της Siemens και του ΟΤΕ.
Τι θα συμβεί τελικά; Μετά και την τελευταία απόφαση των ελληνικών Δικαστηρίων, θα παραιτηθεί ο Ο.Τ.Ε. από τη διεκδίκηση των 68 εκατομμυρίων; Θυμίζουμε πως εκκρεμεί μια ακόμα απόφαση ελληνικού δικαστηρίου για την αξίωση του ΟΤΕ του ποσού των 30 εκατομμυρίων από τη Siemens και άλλων τόσων από την Intracom. Και εδώ θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το τι θα αποφασίσουν τελικά τα ελληνικά δικαστήρια. Κι αυτό, δεδομένου ότι οι ίδιες οι εταιρίες έχουν αποδεχτεί στο παρελθόν και έχουν προτείνει από κοινού να καταβάλλουν ένα σημαντικό ποσό.
Ενδιαφέρουν θα έχει, τέλος, να δούμε αν κάποιος εισαγγελέας που σέβεται το λειτούργημά του προβεί σε αίτηση αναίρεσης της τελευταίας απόφασης.
antinews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις