Ζητούσαν και τα ρέστα για το μεγαλύτερο πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης, και τους τα έδωσαν! Το δικαστήριο αποφάσισε την επιστροφή όλων των περιουσιακών στοιχείων που είχαν δεσμευτεί ως προϊόντα ξεπλύματος μαύρου χρήματος, όχι μόνο στα πρόσωπα που αθωώθηκαν, αλλά και σε όσους απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής των αδικημάτων. Θα παρέμβει ο Αρειος Πάγος;

Ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου Siemens, Μιχάλης Χριστοφοράκος (δεύτερος από αριστερά), συστήνει τον Κ. Μητσοτάκη σε άλλοτε πρωτοκλασάτο παράγοντα της Siemens, ο οποίος επίσης ενεπλάκη στα σκάνδαλα μιζών στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο

 

Πρόσφατα, ο Αρειος Πάγος παρενέβη για την απόφαση λειτουργών της δικαιοσύνης στην υπόθεση της καταγγελίας του ξυλοδαρμού της συζύγου του δικηγόρου Λύτρα. Τώρα, η απόφαση που δικαιώνει πρωταγωνιστές του σκανδάλου Siemens, ακόμα και εκείνους που παραγράφτηκαν τα αδικήματά τους, δεν κρίνεται ως κραυγαλέα αφορμή για την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου για να σταματήσει η κατρακύλα στον χώρο της δικαιοσύνης, πολιτικός προϊστάμενος της οποίας είναι ο υπουργός Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος διακηρύττει δεξιά και αριστερά ότι ζητάει τις φυλακίσεις του κάθε κακομοίρη ακόμη και για μικροαδικήματα;

 

Ταφόπλακα

Εάν το σκάνδαλο Siemens χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης, εξίσου σκανδαλώδης ήταν ο χειρισμός του σε δικαστικό επίπεδο. Η ταφόπλακα στο σκάνδαλο είχε μπει τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν βγήκε η δικαστική απόφαση για την παραγραφή των αδικημάτων για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens. Αυτή ακριβώς η απόφαση ήταν που άνοιξε τον δρόμο για να επιστραφούν τώρα τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία των «αθώων».

Ετσι, στις 2 Ιουλίου 2024, ολοκληρώθηκε και με τη βούλα του Πενταμελούς Εφετείου το φιάσκο της «διερεύνησης» του σκανδάλου, για το οποίο είχαν κριθεί αθώοι λόγω παραγραφής 20 κατηγορούμενοι. Το δικαστήριο, λοιπόν, αποφάσισε την επιστροφή όλων των περιουσιακών στοιχείων που είχαν δεσμευτεί ως προϊόντα ξεπλύματος μαύρου χρήματος, όχι μόνο στα πρόσωπα που αθωώθηκαν αλλά και σε όσους απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής των αδικημάτων που τους είχαν αποδοθεί.

Καλοφάγωτα, λοιπόν, και καλό καλοκαίρι στην κυβέρνηση και στον υπουργό Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδη. Εάν επρόκειτο για κανέναν κακομοίρη μεροκαματιάρη, που θα ήταν ήδη στη φυλακή. Στην περίπτωση του σκανδάλου Siemens, όμως, τα «λευκά κολάρα» παίρνουν και πανωπροίκι.

 

«Αθώοι» οι πρωταγωνιστές

Το 2022, λοιπόν, αθώοι κρίθηκαν ο άλλοτε επικεφαλής της Siemens Hellas και βασικός εγκέφαλος του σκανδάλου, Μιχάλης Χριστοφοράκος, καθώς και όσοι έδιναν και έπαιρναν τις μίζες!

Έτσι όπως πάμε, σε λίγο θα ζητήσουμε και συγγνώμη για την … ταλαιπωρία που υπέστη ο Μ. Χριστοφοράκος και οι άλλοι εμπλεκόμενοι στο μέγα σκάνδαλο Siemens, και η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα του στρώσει κόκκινο χαλί για να τον υποδεχτεί στο αεροδρόμιο. Πόσο μάλλον, που πάμπολλοι ήταν οι πολιτικοί και τα κυβερνητικά στελέχη που είχαν στενές σχέσεις μαζί του. Ως γνωστόν, η Siemens Hellas, επί Χριστοφοράκου, ήταν πολλάκις χορηγός σε εκδηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, όταν ήταν Δήμαρχος Αθηναίων.

Η ηγεσία της Siemens με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Να σημειωθεί πως ο Μ. Χριστοφοράκος, το 2007, επί κυβέρνησης ΝΔ, «απέδρασε» στη Γερμανία, οι κυβερνήσεις της οποίας του έχουν προσφέρει καταφύγιο και άσυλο. «Δικός» τους άνθρωπος είναι, βέβαια. Αναμενόμενο ήταν να τον … προσέξουν. Αν και η Ελλάδα, έστω για τυπικούς λόγους, ζήτησε την έκδοσή του, η Γερμανία παρίστανε ότι δεν ξέρει τίποτα για τον φόνο. Κατά τα λοιπά, όμως, οι γερμανικές πολιτικές ηγεσίες, οι οποίες δίνουν άσυλο στους διεφθαρμένους «ανθρώπους» τους, ξέρουν να κουνάνε το δάχτυλο στους «τεμπέληδες Ελληνες».

 

Σκάνδαλο διαρκείας

Το σκάνδαλο Siemens αποκαλύφθηκε το 2007. Και η δήθεν διερεύνησή του κράτησε 17 χρόνια! Ήταν η πρώτη φορά που αποκαλύφθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία ο χρηματισμός πολιτικών, κρατικών στελεχών και κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ). Οικονομική και πολιτική διαπλοκή και όργιο μιζών, προκειμένου να «σαρώνει» τις δημόσιες προμήθειες και έργα η γερμανική Siemens.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται στις ΗΠΑ, όταν οι Αμερικανοί έπιασαν τη Siemens με τη γίδα στην πλάτη να παραβαίνει βασικούς κανόνες ανταγωνισμού. Το σκάνδαλο, όμως, είχε διεθνείς διαστάσεις, αφού οι πρακτικές της Siemens σε δεκάδες χώρες του κόσμου, ήταν να παίρνει δουλειές εξαγοράζοντας -και- πολιτικά κόμματα.

Στην ελληνική Βουλή δημιουργήθηκε Εξεταστική Επιτροπή, από την οποία προέκυψαν συγκλονιστικά στοιχεία χρηματισμού πολιτικών και παραγόντων κρατικών εταιρειών (μεταξύ των άλλων, και του τότε δημοσίου ΟΤΕ). Η Εξεταστική υπολόγισε τη ζημιά για την Ελλάδα σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία καλείτο η γερμανική εταιρεία να καταβάλλει στην Ελλάδα. Επικεφαλής της Επιτροπής ήταν ο Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε ένα λίαν «περίεργο» ατύχημα.

Παρά τις συμφωνίες Ελλάδας – Γερμανίας – Siemens, και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ελληνικού Δημοσίου – Siemens, η γερμανική εταιρεία ουδέποτε, όπως έχει επανειλημμένως καταγγελθεί, υλοποίησε τις δεσμεύσεις της και ούτε κατά διάνοια έχει καταβάλλει τα ποσά της αποζημίωσης που ήταν υποχρεωμένη στην Ελλάδα. Πόσο μάλλον, τα ποσά που υπολόγισε η Εξεταστική.

Αρχής γενομένης της κρίσης, το 2010, οι μνημονιακές κυβερνήσεις, προκειμένου να μη χαλάσουν τη … ζαχαρένια της Μέρκελ, ουδέποτε διεκδίκησαν σοβαρά από τη Γερμανία να πληρώσει τον «λογαριασμό» η Siemens. Στο μεταξύ, οι ΜέρκελΣόϊμπλε γονάτιζαν την Ελλάδα με τα μνημόνια φτωχοποίησής της, και βέβαια αρνούνταν κάθε συνεννόηση για το σκάνδαλο.

 

Μεθοδεύσεις παραγραφής

Έτσι, πέρασαν 15 χρόνια, μέχρι τη δικαστική απόφαση του 2022. Ροκανίζοντας τον χρόνο, λοιπόν, ήταν αναμενόμενο ότι οι πρωτεργάτες του σκανδάλου, αργά ή γρήγορα, θα έπεφταν στα μαλακά. Οι Έλληνες, πολιτικοί και κρατικοί παράγοντες που ήταν άμεσα εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο, έτριβαν τα χέρια τους, αφού έβλεπαν ότι περνάει ο χρόνος και έρχεται η παραγραφή.

Στο κέντρο ο «δραπέτης», Μ. Χριστοφοράκος, στον οποίο η Γερμανία έχει δώσει άσυλο και αρνήθηκε να τον εκδώσει στην Ελλάδα

Ακόμα και όσοι «πλήρωσαν», ήταν με ποινές – χάδια. Άλλοι μπήκαν για λίγο -προφυλακισμένοι- στον Κορυδαλλό, αλλά βγήκαν για να απολαύσουν στη συνέχεια τα πλούτη τους, και κάποιοι «δραπέτευσαν» από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Στην πραγματικότητα, το πολιτικό, κρατικό και επιχειρηματικό σύστημα που οδήγησε την Ελλάδα στην οικονομική καταστροφή και τα μνημόνια, αν και πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη, αθωώθηκε πανηγυρικά.

 

Φιάσκο

Το 2022, η απόφαση του Εφετείου κακουργημάτων για τη δίκη των κατηγορουμένων για το σκάνδαλο της Siemens στον ΟΤΕ, καθώς και τα μαύρα ταμεία της Siemens, δεν εξέπληξε, δεδομένου ότι από καιρό φαινόταν ότι και αυτή η υπόθεση θα εξελισσόταν σε φιάσκο.

Να σημειωθεί ότι πρωτόδικα, οι εμπλεκόμενοι, τον Δεκέμβριο του 2019, είχαν καταδικαστεί σε ποινές 15 χρόνων κάθειρξης. Ομως, τρία χρόνια μετά, ούτε καν αυτές τις μικρές ποινές δεν έσπευσε να επαναλάβει το Δικαστήριο. Αντίθετα, άπαντες αθωώθηκαν πανηγυρικά.

 

Που’ σαι Ντογιάκο!

Μετά τον σάλο που προκάλεσε η δικαστική απόφαση του 2022, ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, γνωστός για τις σχέσεις του με το μέγαρο Μαξίμου και τη ΝΔ, αναγκάστηκε να ζητήσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να ερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τις χρονικές καθυστερήσεις που οδήγησαν σε παραγραφή την πλειοψηφία των διερευνόμενων πράξεων.

Αντικείμενο της έρευνας θα ήταν να διερευνηθεί το ενδεχόμενο εάν πρόσωπα, τα οποία με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης της Siemens, συνετέλεσαν ουσιαστικά στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων, με δικές τους ποινικού χαρακτήρα ενέργειες ή παραλείψεις.

Αραγε, η εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υλοποιήθηκε, και τι προέκυψε; Οτι όλα ήταν καλώς καμωμένα και δεν υπήρχε κανένα ψεγάδι, δεν ροκανίστηκε ο χρόνος και ορθώς υπήρξε παραγραφή των αδικημάτων;

Να σημειωθεί πως, από το 2022, ήταν κοινή πεποίθηση ότι, μετά από εκείνη την απόφαση, θα μεθοδευτεί η τελευταία, με την οποία αποδίδονται στους «αθώους» τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία τους. Οπερ και εγένετο. Πρόκειται για ντροπή για την ίδια τη χώρα, την οποία οι κάθε λογής μιζαδόροι, διαπλεκόμενα πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα, και διεφθαρμένες ελίτ, οδήγησαν στη χρεωκοπία και τον λαό στην πτώχευση. Και η δικαιοσύνη φαίνεται ότι κρατάει … φαναράκι σε όλα αυτά.

 

«Πονηρές» ημέρες

Η τελευταία δικαστική απόφαση προβληματίζει ιδιαίτερα τους κύκλους του ΟΤΕ, οι οποίοι την ίδια ώρα, μέσω των νομικών εκπροσώπων τους στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, δίνουν αγώνα για να κερδίσουν την αξίωση που έχουν εγείρει από το 2009 (!) για 68 εκατομμύρια. Τη ζημιά, δηλαδή, που υπέστη ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος από την προγραμματική συμφωνία με την Siemens.

Δικηγορικοί κύκλοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι κάποιοι επιχειρούν να συνδέσουν το ποινικό σκέλος της υπόθεσης της Ελλάδος -που όλοι την έβγαλαν καθαρή- με την αστική αξίωση του ΟΤΕ, και κατ’ επέκταση του ελληνικού Δημοσίου, δεδομένου ότι οι προμήθειες αφορούν την χρονική περίοδο οπότε ακόμα ο ΟΤΕ ανήκε στο ελληνικό Δημόσιο και όχι στην γερμανική, Deutsche Telekom.

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις