Μοιράσου το άρθρο

Επιβραβεύεται η γυναίκα που λάμβανε εκ μέρους του τις «αδιευκρίνιστες» καταθέσεις από την πολυεθνική Novartis!

Συνεχίζει και πληρώνει, αδρά και με σκανδαλώδη τρόπο, το Ελληνικό Δημόσιο τη Βασιλική Κατραβά, πρώην γραμματέα του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, η οποία κατέθετε στον πρώην (και μάλλον εσαεί) εργοδότη της, την περίοδο που λάμβανε χώρα το σκάνδαλο Novartis, τα περίφημα «αδιευκρίνιστα» ποσά που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του.

  • Από τη Μαρία Παναγιώτου

Αρκεί να αναφέρουμε, για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του σκανδαλώδους βολέματος, πως η κυρία Κατραβά, από τη μία, εργάζεται με διάφορες συμβάσεις, σε υψηλές θέσεις, στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, που υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ, από την άλλη, έχει υπογράψει σύμβαση και ως καθαρίστρια με τον Ειδικό Διαβαθμικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), προφανώς για να εισπράττει απλά τον μισθό αλλά και αμέτρητες υπερωρίες.

Αναλυτικά, και όπως προκύπτει από τις διάφορες συμβάσεις, στην κυρία Κατραβά ανατίθενται διαρκώς σειρά έργων από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Καινοτομίας, προκειμένου να βρίσκεται σταθερά στη λίστα πληρωμών του υπουργείου Ανάπτυξης. Τον Ιανουάριο του 2020, για παράδειγμα, υπέγραψε σύμβαση αρχικής διάρκειας έξι μηνών για να παράσχει υποστηρικτικές υπηρεσίες στο γραφείο του γενικού γραμματέα Αθανάσιου Κυριαζή, ύψους 10.000 ευρώ. Ετσι, η κυρία Κατραβά εξασφάλισε από το υπουργείο Ανάπτυξης μηνιαία αποζημίωση 1.660 ευρώ.

Η συγκεκριμένη σύμβαση προφανώς ανανεώνεται σταθερά ανά εξάμηνο, γιατί η πρώην γραμματέας και παντοτινή έμπιστη του Άδωνι Γεωργιάδη συνεχίζει να προσφέρει διοικητική υποστήριξη, σταθερά, στον Αθανάσιο Κυριαζή. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, για παράδειγμα, ταξίδεψε ως σύμβουλός του στη Θεσσαλονίκη για μία εκδήλωση με θέμα «Χρηματοδότηση της καινοτομίας ως μοχλός για περιφερειακή ανάπτυξη», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Αλλά και τον περασμένο Οκτώβριο επισκέφθηκε ξανά τη Θεσσαλονίκη, μαζί με τον Κυριαζή, που υπογράφει εξάλλου και όλες τις συμβάσεις της, προκειμένου να λάβουν μέρος στο «8o Τεχνολογικό Forum».

Κι αυτά δεν είναι τα μόνα χρήματα που λαμβάνει η κυρία Κατραβά από τη συγκεκριμένη γραμματεία του υπουργείου Ανάπτυξης. Το περασμένο φθινόπωρο υπέγραψε σύμβαση τριών μηνών και ύψους 5.000 ευρώ για να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε έργο με τίτλο «Δημιουργία εθνικών ερευνητικών δικτύων στις αλυσίδες της “Ελιάς”, του “Aμπελιού”, του “Μελιού” και της “Κτηνοτροφίας”». Οι υπηρεσίες αυτές, όπως περιγράφονται στη σύμβαση, είναι ενέργειες επικοινωνίας, ενέργειες πληροφόρησης και δημοσιότητας και υποστήριξης των διαδικασιών ελέγχου υλοποίησης του έργου.

1. Η σύμβαση με την οποία η κυρία Κατραβά θα παρέχει της υπηρεσίες της για τη δημιουργία εθνικών ερευνητικών δικτύων για την ελιά, το αμπέλι κ.λπ.
2. Ο πίνακας πρόσληψής της ως εργάτριας καθαριότητας ΥΕ (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης)

Δηλαδή, λίγο αέρας κοπανιστός με άρωμα ελιάς, αμπελιού και μελιού. Βεβαίως, τον Ιανουάριο που μας πέρασε η κυρία Κατραβά υπέγραψε εκ νέου σύμβαση για το συγκεκριμένο έργο, διάρκειας 12 μηνών αυτή τη φορά και ύψους 20.000 ευρώ, προκειμένου να συνεχίζει να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της. Η μισθολογική κάλυψη όμως της έμπιστης του κ. Γεωργιάδη δεν σταματά εδώ.

Ειδική… επί των φρεατίων

Ήταν ξεκάθαρο, εδώ και καιρό, πως η κυρία Κατραβά ξέρει όντως να… καθαρίζει τη βρομιά σε κάποιους τομείς. Δεν περιμέναμε, όμως, πως θα ήταν ειδική και στην καθαριότητα «φρεατίων και τάφρου ομβρίων ΟΕΔΑ». Ηδη από το 2020 ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Βασίλης Κόκαλης προσέλαβε την κυρία Κατραβά με «Διαπιστωτική Πράξη Τοποθέτησης Προσωπικού Με Σύμβαση Εργασίας ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου» για την ειδικότητα «ΥΕ Εργατών Καθαριότητας» στο Aυτοτελές Τμήμα Ευθύνης Προέδρου. Το όνομά της φιγουράρει, όμως, και το 2021 στους πίνακες κατάταξης των υποψηφίων που αποφάσισε να προσλάβει ο ΕΔΣΝΑ σε διάφορες θέσεις, μετά τη διασταύρωση των αιτήσεων και τη μάλλον δήθεν εξακρίβωση πως οι υποψήφιοι διαθέτουν «τα απαιτούμενα προσόντα ανά ειδικότητα-κλάδο».

Ετσι, το όνομα της κυρίας Κατραβά φιγουράρει στον πίνακα με την ειδικότητα «ΥΕ Εργατών Καθαριότητας», επειδή προφανώς διαπιστώθηκε πως διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία. Η σύμβαση αυτή του 2021, αρχικής διάρκειας πέντε μηνών, φαίνεται πως ανανεώνεται διαρκώς μέχρι σήμερα, αφού το όνομα της πρώην και νυν έμπιστης του Άδωνι Γεωργιάδη φιγουράρει σταθερά ακόμη και στους πίνακες υπερωριακής απασχόλησης που αναρτά στη Δι@ύγεια η Διεύθυνση Θερμικής Επεξεργασίας Αποβλήτων του ΕΔΣΝΑ.

Από τους πίνακες υπερωριακής απασχόλησης, μάλιστα, προκύπτει πως η κυρία Κατραβά εργάζεται σταθερά 16 ώρες κάθε μήνα, τις Κυριακές, τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια, προκειμένου να καθαρίζει φρεάτια. Προφανώς, στερώντας τη θέση από κάποιον άνθρωπο που και την έχει ανάγκη και θα έκανε πραγματικά και υπεύθυνα αυτή την εργασία.

3. Ο πίνακας με τις υπερωρίες της στη Διεύθυνση Θερμικής Επεξεργασίας Αποβλήτων

Αδιευκρίνιστες καταθέσεις και άλλα δαιμόνια

Αξίζει, φυσικά, να υπενθυμίσουμε, τι ακριβώς ανέφερε για την κυρία Κατραβά ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Καψιμάλης στην πράξη με την οποία αρχειοθέτησε την υπόθεση πιθανής εμπλοκής του Άδωνι Γεωργιάδη στο σκάνδαλο Novartis, καθώς δεν προβληματίστηκε διόλου για τις αδιευκρίνιστες καταθέσεις του υπουργού. Σύμφωνα με τον οικονομικό εισαγγελέα, λοιπόν, η Βασιλική Κατραβά, κατέθεσε σε λογαριασμούς του Άδωνι Γεωργιάδη, δηλαδή στον εργοδότη της, χιλιάδες ευρώ από το 2013 έως το 2015.

Εν ολίγοις, η νυν εργαζόμενη στον τομέα της καθαριότητας ήταν προηγουμένως μία εργαζόμενη που πλήρωνε τον εργοδότη της αντί να την πληρώνει εκείνος. Από την ίδια πράξη μάθαμε ακόμη πως στις 4 Φεβρουαρίου 2018 η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» είχε καταθέσει πως σε ορισμένες περιπτώσεις η Βασιλική Κατραβά λάμβανε αυτή τα χρήματα από τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή για λογαριασμό του Άδωνι Γεωργιάδη, τα οποία τοποθετούνταν μέσα σε κίτρινους φακέλους.

«Γνωρίζω ότι ο Φρουζής έκανε τους χρηματισμούς χέρι με χέρι ο ίδιος. Στην περίπτωση όμως του Αδωνι Γεωργιάδη γνωρίζω ότι εκτός από τις φορές που ο ίδιος ο Φρουζής τον χρημάτισε απευθείας (χέρι με χέρι), σε τρεις περιπτώσεις, τα χρήματα έλαβε για λογαριασμό του Γεωργιάδη η ιδιαιτέρα γραμματέας του Βασιλική Κατραβά, εντός κίτρινων φακέλων, μια φορά εντός του ξενοδοχείου “Λίντρα Μάριοτ”, όπου η ανωτέρω έλαβε το ποσό των 70.000 ευρώ το οποίο προοριζόταν για την ανακαίνιση της οικίας του Αδωνη Γεωργιάδη, και τις άλλες δύο φορές εντός του υπουργείου Υγείας, όπου έλαβε 50.000 ευρώ και 20.000 ευρώ, αντίστοιχα» είχε καταθέσει η μάρτυρας.

Ενώ είχε συμπληρώσει πως ήταν μπροστά στη διαδικασία της προετοιμασίας των κίτρινων φακέλων, αλλά και ότι είδε με τα μάτια της τον Φρουζή να δίνει τους φακέλους στην Κατραβά. «Σε μία από τις δύο περιπτώσεις που δόθηκαν τα χρήματα στο υπουργείο Υγείας θυμάμαι ακόμη και τι φορούσε η Κατραβά (άσπρο παντελόνι τύπου τζιν με άσπρο πουκάμισο με ρίγα γαλάζια)», τονίζει.

Φανταζόμαστε πως τώρα που εργάζεται στον αξιοσέβαστο και ιδιαιτέρως κοπιαστικό τομέα της καθαριότητας η κυρία Κατραβά δεν προτιμάει τα άσπρα πουκάμισα.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις