Σφοδρή είναι η αντίδραση 18 Ιατρικών Συλλόγων στις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για επίταξη των ιδιωτών ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία και στις απειλές για διακοπής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σε όσους αρνηθούν να υποστηρίξουν τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία της περιφέρειας.
Παράλληλα τονίζουν ότι δεν θα ανεχθούν πολιτικές αυταρχισμού την ώρα που έχουν καταθέσει πλήθος προτάσεων για την στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων, που όμως παραμένουν στο συρτάρι.
Συγκεκριμένα ο Ιατρικός Σύλλογος της Κω (ΙΣΚ), απαντώντας στον κ. Γεωργιάδη, τονίζει ότι έχει από καιρό, καταθέσει προτάσεις για τις κενές θέσεις στο Δημόσιο νοσοκομείου του νησιού στο Υπουργείο Υγείας, που όμως δεν έχουν αξιοποιηθεί. Θυμίζουμε ότι ο υπουργός, την προηγουμένη εβδομάδα σε συνέδριο αλλά και σε συνεντεύξεις του, επανειλημμένως είχε αναφερθεί στο νοσοκομείο της Κω, φέρνοντάς το ως ενδεικτικό παράδειγμα της άρνησης των ιδιωτών παθολόγων και παιδίατρων, να το στελεχώσουν παρ΄ όλο που είχαν γίνει 14 διαγωνισμοί, για την κάλυψη των κενών θέσεων σε αυτές τις ειδικότητες.
Σε κοινή ανακοίνωση τους οι 18 Ιατρικοί Σύλλογοι απαντούν σκληρά στον υπουργό Υγείας, επισημαίνοντας ότι: «Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το ότι, αντί ο Υπουργός να αναρωτηθεί μήνες τώρα γιατί οι γιατροί δεν επιλέγουν το δημόσιο σύστημα υγείας (ΕΣΥ) για να εργαστούν και αντί να αναρωτηθεί πως θα σταματήσει η συνεχής υποβάθμιση του συστήματος υγείας, απειλεί τον ιδιωτικό χώρο τον οποίο έχει ήδη πλήξει με το clawback, rebate και υπερβολικά μέτρα φορολόγησης».
Αναφορικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση οι σύλλογοι, κάνουν λόγο για απειλές στέρησης ενός πολύτιμου κλινικού εργαλείου: «που στη προέκταση της κλινικής εξέτασης, βοηθάει στην ίαση των συμπολιτών μας».
Επιπροσθέτως, καταλογίζουν ευθέως στον υπουργό ότι επιχειρεί τελευταία στιγμή να καλύψει: «αδυναμίες και κενά του συστήματος, για τις οποίες είχε ενημερωθεί εγκαίρως ακόμα και προ της πανδημίας».
«Αυταρχική ρητορική»
Οι ιατρικοί σύλλογοι, ακόμη, αποδίδουν στον κ. Γεωργιάδη: «απολυταρχική ρητορική, καταργώντας κάθε έννοια ισονομίας και ελεύθερης βούλησης των επαγγελματιών αλλά και πολιτών, σε συνθήκες μη πολέμου και έκτακτων αναγκών». Παράλληλα υπενθυμίζουν ότι όλοι ιατροί προσφέρουν διαχρονικά και ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας και εκφράζουν το παράπονό τους τους λέγοντας με νόημα ότι: «η ανταμοιβή της Πολιτείας δεν μπορεί να είναι η τιμωρία».
Οι γιατροί προειδοποιούν
Την ίδια ώρα, οι Ιατρικοί Σύλλογοι προειδοποιούν ότι «πολιτικές απολυταρχισμού με τις πλάτες των ιατρών δεν θα γίνουν αποδεκτές από όπου και αν προέρχονται, ιδιαίτερα όταν κάθε πολιτική στάση έχει συμβάλλει στην απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έχετε σύρει την Δημόσια Υγεία στα χαμηλότερα Ευρωπαϊκά επίπεδα και επιμένετε να μην «ακούτε» τους Συλλόγους, που διαχρονικά βιώσιμες λύσεις έχουν προσφέρει».
Οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων επικαλούνται τον θεσμικό τους ρόλο ως σύμβουλοι του εκάστοτε Υπουργού Υγείας, με βάση την νομοθεσία και υποστηρίζουν πως ο υπουργός: «Οφείλει να ζητήσει την συμβουλή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και των ιατρικών συλλόγων πριν αποφασίσει να προβεί σε αυθαίρετες ενέργειες όπως η επίταξη των ιδιωτών ιατρών».
Προτάσεις που μένουν… στο συρτάρι
Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Κω υποστηρίζει ότι έχει καταθέσει ήδη προτάσεις και πολλές φορές έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στο υπουργείο Υγείας, για την επίλυση των ζητημάτων κάλυψη των κενών στο νοσοκομείο του νησιού, με στόχο να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες.
Μάλιστα στην ανακοίνωση, που υπογράφει η πρόεδρος του ΙΣΚ Κατερίνα Γαβαλά, αναφέρει ότι περιμένει να κληθεί από το Υπουργείο για διάλογο σχετικά με τις προτάσεις του, τονίζοντας πως: «μόνο μέσα από συνεργασίες, δημιουργούνται δυνατότητες εφαρμογής λύσεων προς όφελος των κατοίκων και των χιλιάδων επισκεπτών του νησιού».
Παράλληλα σε άλλο σημείο τονίζει ότι: «Η εμφανής αποτυχία του υπουργείου Υγείας να δημιουργήσει ένα ελκυστικό ΕΣΥ στις παραμεθόριες περιοχές, δεν μπορεί να επιβαρύνει τους ιατρούς, που ήδη εργάζονται στα νησιά και έχουν επιλέξει τη δυσκολία της ιατρικής πράξης μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα».
Ο ΙΣΚ υπενθυμίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης και ζητά ανθρωποκεντρικές πολιτικές κάνοντας λόγο για «αναχρονιστικές πρακτικές, που θυμίζουν καθεστώτα άλλης εποχής».
Επίσης υπογραμμίζει πως αίτημά του είναι: «λύσεις για βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη εφαρμογή, με τρόπο ολιστικό, κατανοώντας την ανάγκη προσαρμογής νέων διοικητικών, οικονομικών αλλά και επιστημονικών κανονισμών».
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι που υπογράφουν την ανακοίνωση είναι: Ηρακλείου, Τρικάλων, Φωκίδας, Χανίων, Κω, Πιερίας, Ρεθύμνου, Καβάλας ,Αγρινίου, Σητείας, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Άργολίδας, Δράμας, Κορινθίας, Μαγνησίας, Κοζάνης και Κυκλάδων.
topontiki.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις