Ο ελληνικός επιχειρηματικός κλάδος δεν έχει δείξει εώς τώρα την τάση για «διείσδυση» στον ενεργειακό κλάδο της βόρειας γείτονος

Διευρύνεται η τουρκική οικονομική διείσδυση στη βόρεια γείτονα, η οποία αναπτύσσεται με ιδιαίτερη ένταση ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία.

Οπως προέκυψε από την επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Τουρκία ο υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας, Κρέσνικ Μπεκτέσι, και τη συνάντησή του στην Άγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, οι δύο πλευρές συζήτησαν την περαιτέρω τουρκική εμπλοκή στα ενεργειακά της βόρειας γείτονος.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βόρειας Μακεδονίας, ΜΙΑ, ο Κ. Μπεκτέσι αναφερόμενος στα έργα που γίνονται στη χώρα του στον τομέα της ενέργειας, είπε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός τουρκικών εταιρειών που συμμετέχει σε αυτά.

Ειδικότερα, ανέφερε, «η τουρκική εταιρεία, “Girishim Electric”, ξεκίνησε την κατασκευή φωτοβολταϊκής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 10 μεγαβάτ στην τοποθεσία του σταθμού θερμοηλεκτρικής ενέργειας, Οσλομέϊ (Oslomej).

Δύο τουρκικές εταιρείες ενέργειας υπέβαλαν προσφορές για προέγκριση σχετικά με το έργο κατασκευής του υδροηλεκτρικού σταθμού, Σεμπρέν, στο Τσρνα Ρεκά (σ.σ. δεξιός παραπόταμος του Αξιού ποταμού). Ενα έργο, του οποίου η επενδυτική αξία θα ανέλθει τουλάχιστον στα 500-600 εκατομμύρια ευρώ, με εγκατεστημένη ισχύ 333-458 μεγαβάτ.

Επίσης, δύο τουρκικές εταιρείες συμμετέχουν στο διαγωνισμό για την κατασκευή του δικτύου διανομής αερίου στη χώρα βάσει της αρχής της σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Μία επένδυση με εκτιμώμενη αξία περί τα 350 εκατομμύρια ευρώ».

Να σημειωθεί ότι παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν κάνει τα Σκόπια προς την κατεύθυνση των «επενδύσεων» σε ελληνικά σχέδια στη Βόρειο Ελλάδα, καθώς και τους στενούς ενεργειακούς σχεδιασμούς μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, ο ελληνικός επιχειρηματικός κλάδος δεν έχει δείξει εώς τώρα την τάση για «διείσδυση» στον ενεργειακό τομέα της βόρειας γείτονος.

Κάτι που, αντίθετα, στη δεκαετία του 1990 είχε συμβεί. Κι’ αυτό, ανεξαρτήτως εάν ορισμένα από τα μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια συνοδεύτηκαν από τις αποκαλύψεις για σκάνδαλα που αφορούσαν τόσο μεγάλες ελληνικές εταιρείες, όσο και κρατικούς και κυβερνητικούς παράγοντες στα Σκόπια.

Εξίσου σημαντικό είναι, ακόμα, ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει δείξει, έως τώρα, να εκμεταλλεύεται δεόντως τις συμφωνίες που έχουν κλείσει Αθήνα και Σκόπια τα τελευταία χρόνια, για την ενεργότερη εμπλοκή ελληνικών επιχειρήσεων στη βόρεια γείτονα.

Να σημειωθεί πως ο υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, ανέφερε πως η χώρα του έχει διαμορφώσει σχέδιο Στρατηγικής Ενεργειακής Ανάπτυξης έως το 2040, ενώ σημείωσε ότι αυτά συμβαδίζουν «με τις πρακτικές της ΕΕ για ανανεώσιμες πηγές, και την απολιγνιτοποίηση», προσαρμοσμένα, πάντως, «στις εσωτερικές ιδιαιτερότητες» της βόρειας χώρας.

Τέλος, οι υπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας συμφώνησαν να υπογράψουν στο προσεχές χρονικό διάστημα Μνημονίου Κατανόησης για τη διαδικασία αεριοποίησης.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις