Για τον κ. Μητσοτάκη η κ. Νικολάου είναι πλέον ένα βαρίδι. Αν την αποπέμψει, θα έχει απωλέσει ένα από τα εμβληματικά πρόσωπα της κυβέρνησής του, ενώ αν την κρατήσει, θα δέχεται συνεχώς τα πυρά της αντιπολίτευσης.
«Ό,τι ανεβαίνει σα μπαλόνι, πέφτει σαν πέτρα», λέει μια παλιά κινέζικη παροιμία. Σε αυτήν την κατηγορία φαίνεται να εμπίπτει η Σοφία Νικολάου. Η υποψηφιότητα με τη λίστα της ΝΔ στην Εύβοια της πρώην γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής τίθεται εν αμφιβόλω μετά τη δημοσιοποίηση από το Documento του πορίσματος του ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, οι απευθείας αναθέσεις που έκανε η κ. Νικολάου κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας της έχουν ζημιώσει το Δημόσιο κατά 1.937.948 ευρώ.
Η κ. Νικολάου απάντησε αρχικά λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το ΣΔΟΕ είναι… παραμάγαζο του ΣΥΡΙΖΑ. Υποστήριξε ακόμα ότι την κυνηγάνε λόγω… Κουφοντίνα -είναι βέβαια άδηλο πώς συνδέεται ο Κουφοντίνας με το ΣΔΟΕ. Στη συνέχεια, δήλωσε ότι δεν υπάρχει πόρισμα, αλλά ένα απλό «έγγραφο».
Οι εξηγήσεις που έδωσε προφανώς δεν είναι πολύ πειστικές. Ακόμα και ο πιο φανατικός οπαδός της κ. Νικολάου, δύσκολα θα πίστευε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ελέγχει ένα κρατικό όργανο της σημασίας του ΣΔΟΕ. Γι’ αυτό, παρόλο που η κ. Νικολάου είναι ένα από τα πουλέν του πρωθυπουργού, ο Γιάννης Οικονόμου δεν της έδωσε πλήρη κάλυψη. Στο μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι η κ. Νικολάου έχει δώσει τις δικές της εξηγήσεις, καθώς και ότι η διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων είναι εν εξελίξει. Υπενθυμίζεται πάντως ότι η υποψηφιότητα της κ. Νικολάου έχει ήδη ανακοινωθεί επισήμως από τη Νέα Δημοκρατία.
Το πρόβλημα Μητσοτάκη
Για τον κ. Μητσοτάκη η κ. Νικολάου είναι πλέον ένα βαρίδι. Αν την αποπέμψει, θα έχει απωλέσει ένα από τα εμβληματικά πρόσωπα της κυβέρνησής του. Θα πρέπει επίσης να εξηγήσει γιατί κώφευε στις καταγγελίες, οι οποίες φαίνεται ότι επιβεβαιώθηκαν πλήρως από τον ΣΔΟΕ.
Από την άλλη, αν την κρατήσει ως υποψήφια, θα δέχεται συνεχώς τα πυρά της αντιπολίτευσης, η οποία θα εγκαλεί την κυβέρνηση για κάλυψη της κακοδιαχείρισης των δημοσίων οικονομικών.
Η επιλογή με το μικρότερο κόστος μοιάζει να είναι ο αποκλεισμός της κ. Νικολάου από τα ψηφοδέλτια -αλλά με τα κόμματα εξουσίας δεν μπορεί ποτέ κανείς να είναι σίγουρος.
Case study
Ανεξάρτητα από το αν θα συμπεριληφθεί ή όχι στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, η πολιτεία της κ. Νικολάου αποτελεί case study. Κι αυτό γιατί είναι ό,τι πιο κοντινό στον τραμπισμό έχουμε δει στην Ελλάδα. Στην ουσία πρόκειται για την ελληνική εκδοχή του διαβόητου Tea Party, της (ακρο)δεξιάς πτέρυγας του αμερικανικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Σε τι συνίσταται αυτός ο τραμπισμός α αλά ελληνικά;
Πρώτον, στην καλλιέργεια ηθικού πανικού για τα θέματα ασφάλειας.
Δεύτερον, στην υιοθέτηση των πιο σκληρών κατασταλτικών πολιτικών στο όνομα της καταπολέμησης του εγκλήματος.
Τρίτον, στη συστηματική παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Τέταρτον, στην πολύ εύκολη εκτόξευση εξωφρενικών ή και συκοφαντικών κατηγοριών εναντίον των πολιτικών αντιπάλων.
Στην προηγούμενη προεκλογική καμπάνια της η κ. Νικολάου είχε πει ότι λόγω του νόμου Παρασκευόπουλου είχαν αποφυλακιστεί …14 χιλιάδες κακοποιοί, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντάλλαξε τις συντάξεις με τη Μακεδονία, καθώς και ότι η ΝΔ θα καταργούσε τη Συμφωνία των Πρεσπών όταν θα ερχόταν στην εξουσία.
Στη συνέχεια, ως γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, η κ. Νικολάου επέβαλε ένα καθεστώς ασφυξίας στις φυλακές, μετατρέποντας ακόμα και απλές διοικητικές πράξεις όπως οι μεταγωγές, σε μείζονα πολιτικά ζητήματα. Απαντώντας δεν στην κριτική της αντιπολίτευσης, δήλωνε: «Να αναφερθώ στους “συμπαθούντες” φυλακισμένους; Εκείνους με τους οποίους στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν συχνές επαφές. Δολοφόνους κατά συρροήν, τρομοκράτες, οι οποίοι στηρίχθηκαν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τους έλεγαν… ακτιβιστές; Επειδή κι αυτοί «ξεβολεύτηκαν», επειδή έπαψαν να κάνουν κουμάντο στις φυλακές, να πηγαίνουν όπου θέλουν και να παίρνουν όποτε θέλουν άδειες, μπήκαμε στο μάτι της αξιωματικής αντιπολίτευσης”».
Οι απευθείας αναθέσεις
Δεδομένου ότι ακόμα και στον τραμπισμό χρειάζεται μια …ελληνική πινελιά, η «σιδηρά κυρία» των φυλακών επιδόθηκε στο σπορ των απευθείας αναθέσεων. Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, αυτές οι συμβάσεις της γενικής γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής ήταν «υπερβολικές και δυσανάλογες με το πραγματικό τους κόστος σε σύγκριση με τις τιμές της αγοράς». Επιπλέον, διαβάζουμε και άλλα που θα θεωρούνταν ευτράπελα αν δεν αφορούσαν το δημόσιο συμφέρον:
- Εταιρία που είχε πάρει δουλειά από την γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής. δήλωνε ανύπαρκτη έδρα.
- Εταιρία τροποποίησε το καταστατικό της για να μπορεί να αναλάβει συγκεκριμένο έργο, την επομένη της ανάθεσής του.
- Εταιρία ανέθεσε σε τρίτους την εκτέλεση της δουλειάς που είχε πάρει, παρόλο που αυτό απαγορευόταν από τη σύμβαση.
- Εταιρία δεν εκτέλεσε ποτέ τις εργασίες που είχε αναλάβει με βάση τη σύμβαση.
- Εταιρία δεν κατέβαλε ΦΠΑ τιμολογίου από δουλεία με τη ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής.
- Εταιρία πήρε δουλειά την επομένη της ίδρυσής της.
- Εταιρία που πήρε δουλειά για την προμήθεια χειρουργικών μασκών, στην πραγματικότητα πούλαγε χριστουγεννιάτικα είδη.
Η σούμα όλων αυτών είναι δύο εκατομμύρια ευρώ. Στο όνομα του νόμου και της τάξης βεβαίως, βεβαίως. Ο τραμπισμός αλά ελληνικά στοιχίζει πολύ.
news247.gr
EUROKINISSI
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις