Σοκάρει ο εντατικολόγος Ευάγγελος Καϊμακάμης, που περιγράφει την σκληρή πραγματικότητα που ζουν καθημερινά οι εντατικολόγοι της βορείου Ελλάδας.
Με 15 διασωληνωμένους να περιμένουν αυτήν την στιγμή μια θέση στις εντατικές της Θεσσαλονίκης, η διαλογή ασθενών ήταν αναπόφευκτη.
«Έχουμε ξεπεράσει ήδη τις δυνατότητες του συστήματος υγείας. Δεν έχει νόημα να βλέπουμε αν είναι 420 – 470 οι διασωληνεμένοι, η επιλογή γίνεται ήδη και ο κόσμος πεθαίνει σωρηδόν χωρίς λόγο».
«Μόλις ελευθερωθεί ένα κρεβάτι θα πάρουν τον πρώτο διαθέσιμο ασθενή. Τα κριτήρια; Ποιος διασωληνώθηκε πρώτος, ποιος είναι πιο νέος, ποιος ανταποκρίνεται καλύτερα στη θεραπεία, ο γιατρός θα αποφασίσει», λέει ο Κωνσταντίνος Στόκκος, διευθυντής ΜΕΘ Μαμάτσειου Κοζάνης.
Πόσο εύκολο είναι όμως για έναν γιατρό που έχει μάθει να σώζει ζωές να διαλέγει ποιος θα μπει στην εντατική και ποιος όχι;
«Καθόλου εύκολο γιατί εγώ έχω μάθει να βλέπω τους ασθενείς μου σαν συγγενείς μου. Δεν είναι εύκολο να πεις τον πατέρα σου, τη μάνα σου ότι θα τον αφήσεις εκτός για να βάλεις κάποιον άλλον», συμπληρώνει.
«Ούτε μια ώρα δεν πρέπει να μένουν εκτός ΜΕΘ»
Στο Μαμάτσειο Κοζάνης, οι υγειονομικοί δεν έχουν φτάσει στο σημείο της διαλογής, σημείο που φτάνουν κάποιες φορές οι γιατροί της Θεσσαλονίκης που καθημερινά διασωληνώνουν ασθενείς εκτός εντατικής.
«Όσο προλαβαίνουμε τρέχουμε κι εμείς να βοηθήσουμε. Αλλά δεν τους παρακολουθούν κατάλληλοι γιατροί ούτε κατάλληλοι νοσηλευτές. Αυτοί οι άνθρωποι υποθεραπεύονται (εκτός ΜΕΘ) και αυτό έχει επιπτώσεις και στη νοσηρότητα και στη θνητότητα», λέει ο Βασίλης Τσάπας, εντατικολόγος ΜΕΘ Παπαγεωργίου.
Η μεγάλη θνησιμότητα ξυπνά μνήμες του περσινού Νοέμβρη, όταν το 51% των θανάτων από κορωνοϊό ήταν εκτός ΜΕΘ.
«Κρεβάτια υπάρχουν, γιατροί δεν υπάρχουν»
Όλοι οι εντατικολόγοι της χώρας μάχονται νυχθημερόν ώστε κανένας ασθενής να μην βρεθεί χωρίς κρεβάτι. Ένας ατέρμονος αγώνας, με τις εφημερίες πλέον να είναι εφιαλτικές.
«Το πρόβλημά μας αυτήν την στιγμή είναι ότι δεν έχουμε χώρο να βάλουμε τους αρρώστους. Μόλις τελειώσαμε μια σύσκεψη για να βρούμε κρεβάτια για να εφημερεύσουμε αύριο», λέει ο Απόστολος Κομνός, διευθυντής ΜΕΘ ΓΝ Λάρισας.
Η εφημερία στο νοσοκομείο Λάρισας θα ξεκινήσει χωρίς κενό κρεβάτι στην εντατική, με τους γιατρούς πάντως να εξηγούν πως ο αριθμός των κλινών δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα.
«Δεν έχει νόημα να ανοίξουμε νέες κλίνες. Δεν έχουμε εντατικολόγους και ακόμα περισσότερους νοσηλευτές για να τις λειτουργήσουν».
«Μια εφημερία για εμάς σημαίνει συνεχόμενη εργασία 26 ώρες. Με 2-4 ώρες ύπνο. Στο Παπαγεωργίου αυτή τη στιγμή μόνιμοι εντατικολόγοι για όλα αυτά τα κρεβάτια που ανοίγουμε (25) είμαστε 5», λένε οι γιατροί.
«Εμβολιαστείτε, είναι η μόνη λύση»
Η μοναδική λύση, όπως λένε στο LIVE NEWS, είναι ο εμβολιασμός, καθώς οι 9 στους 10 που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι.
«Αυτήν την στιγμή πεθαίνει κόσμος ενώ θα είχε εμβολιαστεί και να μην είχαν καταλήξει σε εμάς. Οι εμβολιασμένοι που έρχονται σε εμάς είναι τόσο λίγοι όσο τα περιστατικά γρίπης», λέει ο κ. Καϊμακάμης.
«Ουσιαστικά η επιλογή των ασθενών δεν γίνεται μόνο τώρα που φτάσαμε να έχουμε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, αλλά ουσιαστικά και πριν από αυτό το στάδιο όταν είναι γεμάτες οι ΜΕΘ», δήλωσε.
«1 στους 5 που θα νοσηλευτεί στην covid κλινική θα χρειαστεί κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του να διασωληνωθεί», εξήγησε.
«Δεν υπάρχουν καθορισμένα κριτήρια προσπαθούμε να μαντέψουμε ποιος θα έχει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Άσχετα αν κάποιος ασθενής καταφέρει να βρει την πολυπόθητη θέση για να νοσηλευτεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας, δεν σημαίνει ότι θα σωθεί. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για θνησιμότητα της τάξης του 85% ίσως και παραπάνω», πρόσθεσε.
«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και είναι πολύ χειρότερο από ότι έχουμε δει μέχρι τώρα», τόνισε ο Καϊμακάμης.
thestival.gr
Φωτογραφία: Intime
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις