Συνολικά 800 ακίνητα στον Δήμο Βόλου θεωρούνται «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εάν δεν δηλωθούν από τους φορείς που ανήκουν στο Κτηματολόγιο, θα περάσουν στο Ελληνικό δημόσιο. Στο μεταξύ, συνολικά, εντός του προ Καποδιστριακού ΟΤΑ Δήμου Βόλου κατά την αρχική φάση της κτηματογράφησης, είχαν υποβληθεί 160.000 δικαιώματα και περίπου 500 ακίνητα αντιμετωπίζουν πρόβλημα γιατί υπάρχει διεκδίκηση είτε από τον Δήμο , είτε από το Ελληνικό δημόσιο ως δασική έκταση , είτε προκρίθηκε λόγω σοβαρών στοιχείων άλλος δικαιούχος.
Επίσης, οι δηλώσεις ιδιοκτησίας για 447 ιδιοκτησίες απορρίφθηκαν διότι δεν εντοπίστηκαν αν και εκτιμάται ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αφορά ακίνητα που βρίσκονται εντός διπλανού ΟΤΑ ( π.χ. Νέα Ιωνία , Διμήνι , Αγριά κλ) που από λάθος δηλώθηκαν στο κτηματολόγιο Βόλου θεωρώντας ότι αυτό καλύπτει όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Βόλου.
Τώρα που η κτηματογράφηση βρίσκεται στη φάση της ανάρτησης, όσοι πολίτες έχουν ιδιοκτησιακό δικαίωμα εντός της Δημοτικής Ενότητας του Δήμου Βόλου, με τους κωδικούς του TAXIS μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία των κτηματολογικών χαρτών και διαγραμμάτων και να ελέγξουν την ορθότητά τους, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Κτηματολογίου (ktimatologio.gr).
Παράταση
Σε δίμηνη παράταση της ανάρτησης των κτηματολογικών στοιχείων, προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις διόρθωσης για τυχόν λάθη οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων της Δημοτικής Ενότητας Βόλου, προσανατολίζεται το ΔΣ του Ελληνικού Κτηματολογίου , λόγω της δυσκολίας προσέλευσης των ιδιοκτητών στο γραφείο κτηματογράφησης και της συγκέντρωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τις υπηρεσίες που υπολειτουργούν με την πανδημία
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από την τοπογράφο Μηχανικό Γραμματή Μπακλατζή έως τις 13 Φεβρουαρίου, έχουν γίνει 718 αιτήσεις επανεξέτασης στοιχείων και 2500 αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος, αριθμός που θεωρείται χαμηλός. Μάλιστα, από αυτές τις αιτήσεις, είχαν υποβληθεί ηλεκτρονικά 495 αιτήσεις επανεξέτασης στοιχείων και 2021 αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος. Για αίτηση χορήγησης πιστοποιητικού κτηματογραφούμενου ακινήτου έχουν υποβληθεί 752 αιτήσεις, ενώ συνεχίζονται κανονικά χωρίς πρόστιμα οι δηλώσεις << ξεχασμένων>> ακινήτων και με τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής, με χρήση των προσωπικών κωδικών TAXISnet.
Η ανάρτηση ξεκίνησε στις 14 Δεκεμβρίου του 2020 και έχει διάρκεια 2 μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού δηλαδή μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2021, ημερομηνία που έληξε, και 4 μήνες για όσους μένουν στο εξωτερικό και θα λήξει η σχετική προθεσμία 14 Απριλίου 2021.
Ήδη το κτηματολόγιο έδωσε πριν τη λήξη τη δυνατότητα να κρατήσουν οι ιδιοκτήτες τηλεφωνικά βεβαίωση εμπροθέσμου προσέλευσης ώστε να είναι δυνατή η καταχώριση της αίτησης τους εμπρόθεσμα και να υποβάλλουν την ένσταση τους στη συνέχεια. «Όμως πολλοί είναι αυτοί που δεν πρόλαβαν να κλείσουν ραντεβού και έτσι το ΔΣ προσανατολίζεται σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή να ορίσει ως καταλυτική ημερομηνία και για τους κατοίκους εσωτερικού την 14η Απριλίου 20221 εξαιτίας της μειωμένης συμμετοχής, δίνοντας δηλαδή δίμηνη παράταση», τονίζει η τοπογράφος μηχανικός Γραμματή Μπακλατζή
Ποιες διορθώσεις κάνουμε
Σημειώνουμε ότι διορθώσεις όπως : στοιχεία ταυτότητας ή επικοινωνίας των δικαιούχων, προσκόμιση πιστοποιητικού μεταγραφής/ ληξιαρχικής πράξης θανάτου του επικαρπωτή / εξάλειψης βαρών, τυχόν ενημέρωση επιφάνειας για ρυθμισμένο («τακτοποιηµένο») χώρο εμπίπτουν στα πρόδηλα σφάλματα (με ημερομηνία λήξης τις 14/04/2021).
Προσοχή πρέπει να δώσουν οι ιδιοκτήτες στα πιο σοβαρά θέματα που απαιτούν για να εξεταστούν υποβολή αίτησης διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων (όπως ποσοστό δικαιώματος, απορριφθέν δικαίωμα, διεκδίκηση τμήματος ή ακινήτου, διόρθωση στο εμβαδό ή στα όρια γεωτεμαχίου, εγγραφή αγνώστου, εγγραφή τρίτου, λάθος εντοπισμός, μη εντοπισμός κοκ).
Οι ιδιοκτήτες πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία της ιδιοκτησίας τους, τα αποσπάσματα του κτηματολογικού πίνακα (περιγραφή ακινήτου και νομική κατάσταση) αλλά και του κτηματολογικού διαγράμματος (θέση και όρια). Αν δεν είναι σωστά, ή εάν δεν υπάρχει καταγεγραμμένο το ιδιοκτησιακό τους δικαίωμα (είτε διότι δεν το είχαν ποτέ δηλώσει είτε γιατί η δήλωσή τους είχε απορριφθεί) τότε πρέπει να επικοινωνήσουν με το γραφείο κτηματογράφησης Βόλου. Βεβαίως μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση διόρθωσης στοιχείων και ηλεκτρονικά, ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνονται στη σχετική ιστοσελίδα.
Η φάση της ανάρτησης κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική καθώς για τελευταία φορά οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν την ορθότητα των στοιχείων της ατομικής τους ιδιοκτησίας και να διορθώνουν εγκαίρως σφάλματα και παραλείψεις, δίχως να τους κοστίζει σε χρόνο και χρήμα. Μελλοντικά, οι διορθώσεις σφαλμάτων θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσω της δικαστικής οδού.
e-thessalia
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις