Σούπερ Μάρκετ στη φτωχή Ελλάδα και στην πλούσια Γερμανία – Μαντέψτε πού είναι πιο φτηνά

24

Πόσο έχουν τα προϊόντα που υπάρχουν στο “καλάθι του νοικοκυριού” στην Ελλάδα και πόσο στη Γερμανία του μέσου μηνιαίου μισθού των 2.500 ευρώ.

Πρόσφατα ταξίδεψα στο Μόναχο. Της Γερμανίας. Των 1.000 ευρώ για μισθό τετράωρης εργασίας και του μέσου όρου των 2.500 ευρώ, ως μισθού full time απασχόλησης. Στοιχεία που κρίνω πως είναι απαραίτητα να έχεις πρόχειρα, όπως συνεχίζεις να διαβάζεις.

Κοντολογίς θα σου πω ότι κάθε φορά που έφτανα στο ταμείο, με έπιανε νευρικό γέλιο. Για ψώνια που στην Ελλάδα δίνω πια, 50 ευρώ, στο Μόναχο έδωσα 24 ευρώ.

Ο Γιώργος Αλεξάκης επισήμανε όσα είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε για το καλάθι του νοικοκυριού και όσα αποφάσισε να κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να μπορούμε να ανταποκριθούμε στα συνεχή κύματα ακρίβειας.

To Μagazine έχει ασχοληθεί ήδη με το πώς προκύπτουν οι ανατιμήσεις και έχουν φέρει εκατομμύρια πολίτες στα πρόθυρα της απελπισίας.

Κράτα πως από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο οι αυξήσεις στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ έφτασαν από 20 έως 25%, ανά προϊόν -με τις ανατιμήσεις να συνεχίζονται τουλάχιστον έτος το τέλος του 2022.

Σε όσα είχε να μας πει ο πρόεδρος του Επιστημονικού Σωματείου Logistics (Εφοδιασμού) Κρήτης και διευθυντής των logistics σε τοπική αλυσίδα σούπερ μάρκετ, Νεκτάριος Κανακαράκης, ήταν πως για παράδειγμα στα τυροκομικά “δεν υπάρχει παραγωγή γάλακτος στην Ελλάδα, καθώς έχουν αυξηθεί πολύ οι τιμές των ζωοτροφών, όπως και αυτές τις ενέργειας, με συνέπεια παραγωγοί να μη θέλουν να ασχοληθούν -εφόσον βλέπουν πως δεν τους συμφέρει”.

Είχε προσθέσει και ότι ενώ έχουμε ελιές “υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην περισυλλογή ελαιόκαρπου, αφού οι παραγωγοί δεν βρίσκουν άτομα για να την κάνουν”.

Εφόσον συμβαίνουν όλα αυτά με πράγματα που παράγουμε, μπορείς να καταλάβεις τι γίνεται με όσα εισάγουμε, δεδομένου και του υψηλού ΦΠΑ.

 

Ο ΦΠΑ δεν είναι φίλος μας -δεν θέλει το καλό μας

Τη σήμερον ημέρα, όσα ανήκουν στην κατηγορία ‘βασικά είδη διατροφής’ (πχ γάλα, ζυμαρικά, κρέατα, φρούτα, αλεύρι κα) υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή. Είναι 13%. Άλλα φορολογούνται με 24%.

Και για αυτό όταν τέθηκε το θέμα με τα 51 προϊόντα (20 κατηγοριών) κάθε αλυσίδας που θα έχουν ειδική σήμανση “χαμηλής τιμής” τα σούπερ μάρκετ είχαν προτείνει μείωση του ΦΠΑ ή/και τη δημιουργία ειδικής κατηγορίας, με συντελεστή έως 10 με 11%, που θα αφορά τα προϊόντα που έχουν υψηλές και διαδοχικές ανατιμήσεις (πχ γαλακτοκομικά).

H λίστα που είχε δημοσιευθεί το Σεπτέμβριο του 2021 με τους συντεστές ΦΠΑ στην Ευρώπη
H λίστα που είχε δημοσιευθεί το Σεπτέμβριο του 2021 με τους συντεστές ΦΠΑ στην Ευρώπη ΙΕΛΚΑ

Να σημειωθεί κάπου εδώ πως σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) και τα στοιχεία που είχε δημοσιεύσει το Σεπτέμβριο του 2021, έχουμε το δεύτερο πιο αυξημένο συντελεστή (13 και 24%), μετά τη Δανία (25%), με τη Σουηδία να έχει από 12 και 25%.

Στη Γερμανία από όπου ‘πήρα’ δείγματα, ο ΦΠΑ είναι 7% και 19%.

Να εξηγήσουμε κάτι: για την προστασία τιμών σε βασικά τρόφιμα, πολλές χώρες χρησιμοποιούν χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ. Για παράδειγμα, η Ιταλία έχει υιοθετήσει το 5%, η Γαλλία το 5.5%, η Ισπανία το 4% και η Γερμανία το 7%.

Όπου βλέπεις ‘εταιρίας’ είναι η ίδια (σε Γερμανία και Ελλάδα) και στις τιμές της Ελλάδος λάβαμε υπ’ όψιν τα πιο φθηνά προϊόντα συγκεκριμένης αλυσίδας. Οι τιμές της Γερμανίας είναι από το Rewe.

 

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like