Χρονίζει η έρευνα της μίας περίπτωσης,  ενώ σπείρες λεηλατούν υλικά και από άλλη μία αποθήκη, και η αδράνεια της διοίκησης Μάνου προκαλεί εντύπωση!

 

 

Eν συντομία

Με αργούς ρυθμούς, που προκαλούν εύλογα ερωτήματα, κινείται η έρευνα της ΕΛΑΣ σχετικά με την ύπαρξη κυκλώματος κλοπής υλικών από αποθήκη του ΔΕΔΔΗΕ της περιφέρειας, στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται και υπάλληλοι της εταιρείας.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι κλοπές των υλικών ανέρχονται σύμφωνα με εκτιμήσεις σε εκατομμύρια ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε κλοπή δημόσιου χρήματος.

 

Το ΥΔΕΖΙ

Πολλά ερωτήματα εγείρει η πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (ΥΔΕΖΙ) σχετικά με καταγγελία για την ύπαρξη κυκλώματος κλοπής υλικών αξίας εκατομμυρίων ευρώ από κεντρική αποθήκη του ΔΕΔΔΗΕ της νότιας Ελλάδας με τη συμμετοχή υπαλλήλων της εταιρείας. Αν και η καταγγελία κατατέθηκε εδώ κι ένα χρόνο με συγκεκριμένα στοιχεία και αφορούσε κλοπές στη συγκεκριμένη αποθήκη και όχι γενικά στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, εντούτοις ακόμη και σήμερα η έρευνα από την ΕΛΑΣ συνεχίζεται.

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ

Την ίδια ώρα ερωτήματα εγείρει η στάση της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ υπό τον Αναστάσιο Μάνο αναφορικά με παρόμοια καταγγελία κλοπής υλικών σε αποθήκη της Αττικής, όπως και μια καταγγελία από υπάλληλο εταιρείας security που φυλά τις εγκαταστάσεις του ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας.

Η μεταμόρφωση του ΔΕΔΔΗΕ - Συζήτηση με τον CEO Αναστάσιο Μάνο

Καταγγελία με στοιχεία – Διερεύνηση από την ΕΛ.ΑΣ με καθυστέρηση…

Τον Νοέμβριο του 2020 κατατέθηκε στην ΕΛΑΣ επώνυμη καταγγελία σχετικά με τη λειτουργία κυκλώματος κλοπής υλικών σε κεντρική αποθήκη του ΔΕΔΔΗΕ στη Νότια Ελλάδα. Η καταγγελία περιέγραφε ουσιαστικά τον τρόπο λειτουργίας του κυκλώματος και παρείχε πληροφορίες αλλά και στοιχεία για τους εμπλεκόμενους.

Σύμφωνα με αυτήν, ιδιώτες σε συνεργασία με υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ προχωρούσαν σε κλοπές υλικών αξίας εκατομμυρίων ευρώ μέσα από την αποθήκη. Το κύκλωμα λειτουργούσε σχεδόν απροκάλυπτα. Τα υλικά φορτώνονταν από τις αποθήκες ακόμη και μέρα μεσημέρι. Στη συνέχεια μεταφέρονταν σε συγκεκριμένα σημεία προκειμένου να πωληθούν. Οι μεταφορές γίνονταν συνήθως τη νύχτα, όταν οι έλεγχοι στις εθνικές οδούς είναι πιο περιορισμένοι σε σχέση με την ημέρα. Τα κλεμμένα υλικά πωλούνταν στη συνέχεια σε ενδιαφερόμενους. Ως αποτέλεσμα το κύκλωμα φέρεται να αποκόμιζε μεγάλα κέρδη σε βάρος του ΔΕΔΔΗΕ,

Η καταγγελία κρίθηκε αξιόπιστη και η ΥΔΕΖΙ άρχισε να διερευνά την υπόθεση. Οι καταγγελίες φέρεται να έχουν επιβεβαιωθεί με φωτογραφίες και βίντεο. Ωστόσο ένα χρόνο μετά η έρευνα ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, παρά το γεγονός ότι η καταγγελία αφορούσε κλοπή σε συγκεκριμένη αποθήκη, με συγκεκριμένα οχήματα και ονοματεπώνυμα εργαζομένων, καθώς και τους κλεπταποδόχους κάτι που σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές καθιστούσε πιο εύκολη τη διερεύνηση της υπόθεσης και τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος.

Κλοπές και στην Κεντρική Αποθήκη του ΔΕΔΔΗΕ στον Κηφισό

Εκτός από την επώνυμη καταγγελία προς την ΕΛΑΣ, αντίστοιχη κλοπή έχει διαπιστωθεί και σε άλλη αποθήκη του ΔΕΔΔΗΕ στην Αττική και συγκεκριμένα στην κεντρική αποθήκη της εταιρείας στον Κηφισό. Πιο αναλυτικά, υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ φέρεται να ενημέρωσε τους προϊσταμένους του ότι είχε διαπιστωθεί κλοπή υλικών. Το εντυπωσιακό δεν είχε να κάνει ωστόσο με αυτή καθαυτή την κλοπή αλλά με αυτά που περιέγραφε ο υπάλληλος. Οτι δηλαδή τα υλικά εκλάπησαν για ακόμη μια φορά με τη συμβολή υπαλλήλων του ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίοι το έκαναν κατ’ εξακολούθηση. Για τον λόγο αυτό ζητούσε να εγκατασταθεί στην αποθήκη κλειστό κύκλωμα καμερών προκειμένου να καταγράφει όλες τις κινήσεις κατά τη διάρκεια τόσο της ημέρας όσο και της νύχτας.

ΔΕΔΔΗΕ: Οι ρευματοκλοπές κοστίζουν πάνω από 260 εκατ. ευρώ τον χρόνο

Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι τι έχει κάνει η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ υπό τον Αν. Μάνο μέχρι και σήμερα. Δηλαδή εάν έχουν διερευνηθεί τα αναφερόμενα στις σχετικές καταγγελίες και ελήφθησαν μέτρα ή αν τελικά τιμωρήθηκε ο υπάλληλος που έκανε την καταγγελία, ως ψεύτης. Το Documento απέστειλε προς τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ συγκεκριμένα ερωτήματα από τις 13 Οκτωβρίου 2021 και για τις δύο αυτές περιπτώσεις κλοπής υλικών. Ωστόσο μέχρι και την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου δεν έλαβε καμία απάντηση.

 

Καταγγελία για καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας από εταιρεία security

Εκτός από τις δύο παραπάνω καταγγελίες, τον Νοέμβριο του 2020 υπήρξε ακόμη μία. Αυτήν τη φορά από υπάλληλο security σε βάρος της εταιρείας που έχει αναλάβει μέσω εργολαβίας τη φύλαξη των εγκαταστάσεων του ΔΕΔΔΗΕ. Σύμφωνα με την καταγγελία, o συγκεκριμένος εργαζόμενος φέρεται να εργαζόταν από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2020 σε βραδινή βάρδια φύλαξης. Ωστόσο, αν και εργαζόταν βράδυ, όπως κατήγγειλε, και υπέγραφε καθημερινά στα παρουσιολόγια σε έντυπο του ΔΕΔΔΗΕ το οποίο παραλάμβανε κάθε μήνα επόπτης του ΔΕΔΔΗΕ (οπότε γνώριζε την αλήθεια των καταγγελλομένων), ο υπάλληλος «δεν λάμβανε τις νόμιμες αποδοχές που του αντιστοιχούν», ενώ παρουσιάζονταν ψευδή στοιχεία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) .

Εταιρεία security για τη φύλαξη των παραλιών από αθίγγανους ετοιμάζει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

«Στις καταστάσεις του σώματος επιθεώρησης εργασίας (ΣΕΠΕ) και στα μηνιαία προγράμματα εργασίας που τις συνοδεύουν, και που σας προσκομίζει η εργοδότριά μου εταιρεία (αναφέρει το όνομα), παρουσιάζεται ψευδώς ότι δουλεύω και μέρα, και πολλές φορές λιγότερες μέρες από το πραγματικό σύνολο ημερών» αναφερόταν στην καταγγελία. Ο υπάλληλος ζητούσε επίσης από τον ΔΕΔΔΗΕ «να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες» και να τον «προστατεύσει από τυχόν απόλυση». Το ερώτημα που τίθεται είναι τι έχει πράξει η διοίκηση Μάνου και γι’ αυτή την καταγγελία και γιατί από τη στιγμή που είχε επώνυμη καταγγελία εργαζομένου για παράβαση της εργατικής νομοθεσίας,  δεν την προώθησε στο ΣΕΠΕ ως όφειλε, και δεν κατήγγειλε τη σύμβαση με τον εργολάβο όπως η νομοθεσία ορίζει.

 

 

Τελικά εκτός από το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ υπό τη διοίκηση του κ Μάνου και το μεγάλο τίμημα που επετεύχθη όπως η κυβέρνηση επαίρεται,  ο ΔΕΔΔΗΕ είναι μια ανοιχτή πληγή για το δημόσιο κορβανά, πληγή που παραμένει ανοιχτή και αιμορραγεί,  με την  ανοχή της διοίκησης του κ Αναστασίου Μάνου, ο οποίος αν και γνωρίζει δεν απαντά εάν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες,  για να σταματήσουν τα εσωτερικά κυκλώματα να τον λυμαίνονται.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έχει λάβει γνώση των δημοσιευμάτων και καταγγελιών;  Θα διερευνήσουν οι ελεγκτές του υπουργείου του και θα απαντήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες,  για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στην καταλήστευση του ΔΕΔΔΗΕ;

Σκρέκας: Πού θα κατευθυνθεί η ρευστότητα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ| newmoney

 

Οι αποκαλύψεις για τη διοίκηση Αναστασίου Μάνου θα συνεχιστούν,  αφού εκτός από το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ η εταιρεία μοιάζει με όσα καταγγέλλονται σαν «ένα καράβι που μπάζει από παντού νερά…»

 

Με πληροφορίες από: Εφημερίδα Documento

Ρεπορτάζ Βαγγέλη Τριάντη