Φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του το περιοδικό Spiegel εκτενές ρεπορτάζ του ανταποκριτή στην Ελλάδα, Γιώργου Χρηστίδη, για τα καινούργια προσφυγικά κέντρα στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η ΕΕ έχει επενδύσει πολλά στην επιτυχία των νέων προσφυγικών κέντρων. Περισσότερα από 270 εκατομμύρια ευρώ επενδύθηκαν για τα λεγόμενα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο, την Κω, τη Λέρο, τη Λέσβο και τη Χίο – τις σημαντικότερες πύλες εισόδου για τους αιτούντες άσυλο που έρχονται στην Ευρώπη δια θαλάσσης από την Τουρκία. Ωστόσο δεν είναι μόνο τα χρήματα που έχουν σημασία, αλλά και τα ηθικά ζητήματα. Η Ευρώπη θέλει να ανακτήσει το πάνω χέρι σε ζητήματα ηθικής. Και τα νέα κέντρα θα είναι μια δοκιμή για τις ευρωπαϊκές αξίες».
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο ρεπόρτερ, ο οποίος επισκέφθηκε συγκεκριμένα το νέο προσφυγικό κέντρο στη Σάμο, παρατηρεί τα νέα προσφυγικά κέντρα εμφανίζουν κάποιες βελτιώσεις. Αυτό όμως δεν αρκεί, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, όπως: «η αποτυχημένη ιδέα των hotspot, που κρατoύν τους αιτούντες άσυλο σε καταυλισμούς. Οι βίαιες επαναπροωθήσεις (pushback) στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Η εξωτερική ανάθεση ελέγχων της μετανάστευσης σε τρίτες χώρες. Και το άθλιο ρεκόρ της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τις απελάσεις των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο. Και κυρίως, η διαρκής αδυναμία της ΕΕ να συμφωνήσει σε ένα νέο σύστημα ασύλου».
Μόρια, η επιτομή της ανθρώπινης δυστυχίας
Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard από την πλευρά της παρουσιάζει εκτενές ρεπορτάζ από τη Λέσβο για το προσφυγικό με τίτλο «Ένας χρόνος μετά τη φωτιά στη Μόρια». Το ρεπορτάζ εστιάζει στο τι έχει μεσολαβήσει μέσα στον χρόνο που πέρασε, πώς διαμορφώνεται πλέον η κατάσταση για τους τους πρόσφυγες και αλλά και τους κατοίκους της περιοχής. Μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Στο βιβλίο της Γένεσης, στο όρος Μοριά (ή Όρος του Ναού), ο Αβραάμ σκόπευε να θυσιάσει τον γιο του Ισαάκ, κάτι που, ως γνωστόν, τελικά δεν έκανε. Οι μουσουλμάνοι θεωρούν ότι το όρος αυτό, το οποίο λέγεται Marwa στα αραβικά, βρίσκεται σύμφωνα με το Κοράνι κοντά στην Κάαμπα στη Μέκκα, στη Σαουδική Αραβία. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει διαμάχη σχετικά με την ακριβή τοποθεσία του βιβλικού όρους. Είναι απορίας άξιο αν το όρος αυτό στη Γένεση αναφερόταν σε υπαρκτό μέρος. Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα φανταστικό μέρος, όπου συνέβη κάτι τρομερό.»
Σε άλλο σημείο το ρεπορτάζ παρατηρεί: «Όλοι έχουν κάτι με το οποίο συνδυάζουν το προσφυγικό κέντρο στη Μόρια. Είναι κατάλληλο για να προβάλει κανείς αυτό που θέλει: την αλληλεγγύη, την εξέγερση ή την αποστροφή. Είναι ενδιαφέρον ότι το προσφυγικό κέντρο της Μόριας έγινε πραγματικά η επιτομή της προσφυγικής δυστυχίας, όταν καταστράφηκε από την πυρκαγιά. Η φωτιά πρόσθεσε μια διάσταση καταστροφής, κάτι βγαλμένο από την κόλαση, κάτι αιώνιο».
Βουλγαρία: Ο νέος κίνδυνος για το ευρώ – μετά την Ελλάδα
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο της ένταξης της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη, το περιοδικό Spiegel αναφέρεται και στην ελληνική δημοσιονομική κρίση: «Μετά την Ελλάδα, το ευρώ αντιμετωπίζει τον επόμενο κίνδυνο: τη Βουλγαρία». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Βουλγαρία «είναι μία από τις φτωχότερες και πιο διεφθαρμένες χώρες της ηπείρου. Αλλά η ΕΕ είναι μάλλον απίθανο να σταματήσει τη διαδικασία ένταξης (…) Η ένταξη της Βουλγαρίας θα είναι η πρώτη διεύρυνση της ευρωζώνης από το 2015, όταν η Λιθουανία – τώρα το 19ο μέλος – εισήγαγε το ευρώ. Έχει όμως πραγματικά νόημα να εντάξει μια χώρα που παλεύει με τη διαφθορά, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την αδυναμία των οικονομικών ρυθμιστικών αρχών; (…) Υπάρχει κίνδυνος η ένωση να βρεθεί οικειοθελώς με ένα ακόμη πρόβλημα, σαν να μην έμαθε τίποτα από την ευρωκρίση».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, η αντίσταση στην Ευρωβουλή αυξάνεται: «”Είμαι υπέρ μίας μεγαλύτερης περιόδου αναμονής”, αναφέρει ο ευρωβουλευτής των Χριστιανοκοινωνιστών, ειδικός σε οικονομικά θέματα, Μάρκους Φέρντερ. “Διαφορετικά η Βουλγαρία θα μπορούσε σύντομα να εξελιχθεί σε μια δεύτερη Ελλάδα”. Ο Χανς Βέρνερ Zιν, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ifo στο Μόναχο, βλέπει το ενδεχόμενο ακόμη πιο επικριτικά. “Η Βουλγαρία είδε μέσω της Ελλάδας πόσο ωραίο είναι να μπορείς να εκτυπώνεις ένα νόμισμα, που άλλες χώρες αναγνωρίζουν ως νόμιμο χρήμα”, αναφέρει. Αυτό το προνόμιο θα δημιουργήσει επίσης “μια πληθωριστική άνθηση που θα στερήσει τελικά την ανταγωνιστικότητα στη Βουλγαρία, δημιουργώντας μία ακόμη πηγή κόστους στην ευρωζώνη”».
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις