Πώς επιδοτούνται οι τράπεζες για 8.000 σπίτια που όταν θα αποπληρωθούν θα είναι 50 ετών – Τα 106 κλειστά διαμερίσματα της ΔΥΠΑ.

Μόλις 100 σπίτια θα κατασκευαστούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Την ίδια ώρα χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται σε απόγνωση λόγω έκρηξης των ενοικίων, ενώ οι οικογένειες με φοιτητές αντιμετωπίζουν με δέος τον Σεπτέμβριο και την ανάγκη εξεύρεσης φοιτητικής στέγης.

Οι εργαζόμενοι στον (πρώην) Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, ο οποίος έχει ενσωματωθεί από το 2012 στον ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ), αποκαλύπτουν ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που διατυμπανίζει η κυβέρνηση αφενός προέρχεται από τα ανεκμετάλλευτα αποθεματικά του πρώην ΟΕΚ, αφετέρου δε απευθύνεται σε μόλις 8.000 δικαιούχους. Ενώ την ίδια στιγμή τα ενοίκια καλπάζουν, κυρίως λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb).

Αυτή τη στιγμή λιμνάζουν στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) αποθεματικά (του πρώην ΟΕΚ) ύψους άνω του 1,5 δις ευρώ, ενώ άλλο 1 δις ευρώ οφείλει ο ΕΦΚΑ στη ΔΥΠΑ (συνεισπραττόμενες και ουδέποτε αποδιδόμενες εισφορές).

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων του πρώην ΟΕΚ (νυν υπάλληλοι της ΔΥΠΑ), το πρόγραμμα «Σπίτι μου» χρηματοδοτείται με 700 εκ. ευρώ από τα αποθεματικά του εργαζομένων στον ΟΕΚ (σ.σ. καταργήθηκε πλέον η σχετική εισφορά στο πλαίσιο μείωσης του έμμεσου κόστους εργασίας), αλλά επεκτάθηκε η «κάλυψη» (επιδοτούμενο δάνειο) και σε μη εισφέροντες (π.χ. ελεύθερους επαγγελματίες κ.α.).

Ταυτόχρονα, «αντί να χορηγήσουν τα δάνεια απευθείας από τον καθολικό διάδοχο του ΟΕΚ, την ΔΥΠΑ, με ένα σταθερό χαμηλό επιτόκιο (π.χ. 1%), με το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιχορηγούν τις Τράπεζες καταβάλλοντας σε αυτές το ποσό ενός κυμαινόμενου επιτοκίου που συνεχώς αυξάνεται για το ¼ του συνολικού ποσού σύμβασης προκαλώντας μεγάλη οικονομική αιμορραγία στα αποθεματικά των εργαζομένων…» (Σ.σ. Αναφέρονται στα δάνεια τριτέκνων/πολυτέκνων).

Αυτό έχει ως επίπτωση τόσο στο αποθεματικό «το οποίο δεν ανατροφοδοτείται όσο και στους δανειολήπτες οι οποίοι καταλήγουν να πληρώνουν περισσότερο τόσο στη μηνιαία δόση όσο και στο συνολικό ποσό αποπληρωμής από το να πλήρωναν ένα σταθερό επιτόκιο απευθείας στην ΔΥΠΑ» σημειώνει ο Σύλλογος Εργαζόμενων

Μόλις 8.000 δάνεια

Τα δάνεια που θα χορηγηθούν (περίπου 8.000) είναι «μια σταγόνα στον ωκεανό για να αντιμετωπιστεί η στεγαστική κρίση που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας».

Και συνεχίζουν: «Σε αρκετές περιπτώσεις, στο τέλος της 30ετίας οι δανειολήπτες θα έχουν πληρώσει σχεδόν τα ίδια εάν δεν υπήρχε το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και είχαν δανειοδοτηθεί από τις Τράπεζες αφού η όποια ελάφρυνση της μηνιαίας δόσης που υπάρχει σε σχέση με τα δάνεια που χορηγούν οι Τράπεζες έχει εξαφανιστεί δεδομένου ότι με την ανακοίνωση και μόνο του προγράμματος οι τιμές πώλησης πήραν την ανηφόρα κατά 10% με 20%».

Στο τέλος δε ουσιαστικά «…επιδοτείται το «ξεσκαρτάρισμα» παλιών ενεργοβόρων κατοικιών 15ετίας και άνω υποχρεώνοντας τους δικαιούχους να αγοράσουν σπίτια που στο τέλος της αποπληρωμής των δανείων θα έχουν ηλικία πάνω από 50 έτη. Ο ορισμός της αναξιοπρεπούς στέγασης !!».

Το Ταμείο Ανάκαμψης

«Επιχορηγούν τις τράπεζες με τα λεφτά των εργαζομένων και επιχαίρουν ότι δήθεν επανεκκίνησαν την στεγαστική πολιτική» αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων, «ενώ δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δεν έχουν εντάξει παρά μόνο 100 σπίτια στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το χρέος του τ.ΙΚΑ προς τον τ.ΟΕΚ για τη στέγαση ξεπερνά το 1 δις € αλλά οι Κυβερνώντες προσποιούνται ότι δεν υπάρχει. Ακόμα και τα περίπου 106 σπίτια του ΟΕΚ που παραμένουν κενά, δεν έχουν επισκευαστεί και παραχωρηθεί παρότι ο ΟΑΕΔ είναι από το 2013 καθολικός διάδοχός του ΟΕΚ».

ieidiseis.gr

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ/EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις