Σε κατάσταση συναγερμού είναι η κυβέρνηση, καθώς αντιλαμβάνεται ότι όσο η ακρίβεια θα μεγαλώνει, ο πληθωρισμός θα θεριεύει και το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα στερεύει, τόσο θα εντείνεται η κοινωνική πίεση στο εσωτερικό της χώρας.
Άλλωστε δεν χρειάζεται παρά να ρίξεις κανείς μια ματιά σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για να αντιληφθεί ότι η ακρίβεια είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που υπερσκελίζει όλα τα υπόλοιπα. Σε βαθμό, που αν η κυβέρνηση δεν κατορθώσει να στηρίξει με τρόπο δυναμικό την κοινωνία, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις υπάρχουσες πολιτικές ισορροπίες.
Η εξίσωση, ωστόσο, δεν είναι εύκολη. Η κυβέρνηση ήλπιζε ως την τελευταία στιγμή, έστω και στο παρά πέντε, να πάρει η Ε.Ε. την απόφαση για επιβολή πλαφόν στη χοντρική του φυσικού αερίου. Κάτι, που ωστόσο, εξακολουθεί να διχάζει τους Ευρωπαίους, ενώ τα τρία σημεία στα οποία κατέληξαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε, κρίνονται από την Αθήνα ως ανεπαρκή για να στηρίξουν ουσιαστικά τα κράτη-μέλη σε αυτή την τέλεια ενεργειακή καταιγίδα. Άλλωστε, και τα τρία μέτρα είτε ήδη εφαρμόζονται, είτε δρομολογούνται, οπότε δεν θα επιφέρουν κάποια ουσιαστικά στο εγχώριο τοπίο. «Είμαστε ικανοποιημένοι που οι εταίροι μας θα εφαρμόσουν το δικό μας μοντέλο, αλλά χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα. Αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε την ενεργειακή ακρίβεια», λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.
Με έναν πληθωρισμό που καλπάζει στην περιοχή του 12%, ωστόσο, και με τις τιμές όλες στα ύψη, είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση να αναζητά όλο και περισσότερους πόρους. Και καθώς οι ευρωπαϊκοί πόροι αποδεικνύονται όνειρο απατηλό, είναι αναγκασμένη να κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που σχεδίαζε. Να δεσμεύει, δηλαδή, όλο και μεγαλύτερα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επειδή όμως και αυτός δεν είναι ανεξάντλητος, αναζητούνται εναγωνίως και άλλες λύσεις.
Ενδεικτική της κατάστασης αλλά και της αγωνίας που υπάρχει είναι το αίτημα που κατέθεσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης στην Κομισιόν, προκειμένου να λάβει την δεύτερη δόση ύψους 3,6 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και την τρίτη, ύψους 1,6 δις ευρώ, ως τα τέλη του χρόνου, αντί στα μέσα του 2023.
Προφανής στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να πέσει «ζεστό χρήμα» στις επιχειρήσεις, για να αναθερμανθεί η αγορά. Αλλά ακόμα κι αν η Ε.Ε. ανταποκριθεί θετικά, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες απαιτούν χρόνο για να ολοκληρωθούν και ο χειμώνας καταφτάνει οσονούπω, χωρίς να υπάρχει, όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, κανένα περιθώριο ουσιαστικής παρέμβασης στην αιτία του προβλήματος, δηλαδή στην ακρίβεια. Μόνο μέτρα στήριξης, τα οποία και αυτά δεν μπορεί να είναι ανεξάντλητα.
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις