Σε μια κρίσιμη καμπή της υπόθεσης των υποκλοπών, η φορολογική διοίκηση βεβαίωσε φοροδιαφυγή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στον πρωταγωνιστή του σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων Γιάννη Λαβράνο σε συνέχεια των αποκαλύψεων της «Εφ.Συν.»

Προσωρινό φύλλο ελέγχου επιδόθηκε σε έναν εκ των βασικών εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο των υποκλοπών,τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο, το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, από στελέχη της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής (ΥΕΔΔΕ), για εικονικά τιμολόγια αξίας άνω των 52 εκατ. ευρώ που εξέδωσε η εταιρεία συμφερόντων του, ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ, μεταξύ 2013 και 2015.

Στις 10 Νοεμβρίου η «Εφ.Συν.» είχε αναφερθεί με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στον κίνδυνο παραγραφής της εν λόγω υπόθεσης («Ποιοι οδηγούν στο αρχείο τη φοροαπάτη Λαβράνου») και είχε παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία που έδειχναν πως αν και η ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ και ο ίδιος ο επιχειρηματίας είχαν ελεγχθεί επανειλημμένα από φορολογικές υπηρεσίες, ωστόσο απολάμβαναν επί σειρά ετών μια ιδιότυπη αδιαφορία των φορολογικών αρχών. Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν ήταν καθοριστικές για να γίνει η επίδοση του φύλλου ελέγχου στον Λαβράνο.

Ο Γιάννης Λαβράνος

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, το προσωρινό φύλλο ελέγχου επιδόθηκε από τα στελέχη της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής στην έδρα του φορολογικού εκπροσώπου του Λαβράνου στην Εκάλη. Πρόκειται για τον λογιστή του (τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας), ο οποίος χειρίζεται τις υποθέσεις του. Σημειώνεται πως ο Λαβράνος δηλώνει στην εφορία κάτοικος εξωτερικού και ως εκ τούτου υπάγεται στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού. Για τον λόγο αυτό το προσωρινό φύλλο ελέγχου επιδόθηκε και στον Δήμο Αθηναίων. Κατά τις πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι δύο ελεγκτές της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής που συνέταξαν την έκθεση ελέγχου βεβαίωσαν στην ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ φοροδιαφυγή που ξεπερνά τα 11 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος της ΥΕΔΔΕ Αττικής πέρασε από «40 κύματα», ενώ φαίνεται πως υπήρξαν και αστοχίες. Οπως για παράδειγμα η επίδοση φύλλου ελέγχου στον Antonio Sassi, τον ανύπαρκτο Ιταλό διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ στον οποίο δόθηκε το 2013 ΑΦΜ από τη ΔΟΥ Κορωπίου με χρήση πλαστής ιταλικής ταυτότητας, η οποία είχε κλαπεί στην περιοχή της Νάπολης στις 18 Μαρτίου 2012. Και λέμε αστοχίες, μια και τόσο η ΥΕΔΔΕ όσο και ο οικονομικός εισαγγελέας είχαν λάβει ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου 2023 αντίγραφα από το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, που πιστοποιούσαν το σχετικό γεγονός και παρ’ όλα αυτά οι εφοριακοί έκαναν επίδοση στην έδρα του ανύπαρκτου προσώπου.

Ωστόσο, το γεγονός που ήταν καθοριστικό για να τεκμηριωθεί πως ο Γιάννης Λαβράνος ήταν ο υποκρυπτόμενος διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ, πίσω από τον ανύπαρκτο Ιταλό, ήταν η κατάσχεση από τη ΦΑΕ Αθηνών συμβάσεων που είχε συνομολογήσει η ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ με την Τράπεζα Πειραιώς το 2013, το 2014 και το 2015, και στη βάση των οποίων εκδόθηκαν τα περισσότερα από τα εικονικά τιμολόγια. Προς έκπληξη των εφοριακών, τις σχετικές συμβάσεις τις υπέγραφε ο ίδιος ο Γιάννης Λαβράνος και όχι ο Antonio Sassi, ο οποίος εμφανιζόταν στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο να έχει αγοράσει από τον Σεπτέμβριο του 2013 τις μετοχές του Λαβράνου στην ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ και να ασκεί δήθεν τον έλεγχό της. Με απλά λόγια, τεκμηριώθηκε πως ο Λαβράνος δεν σταμάτησε ποτέ να ασκεί τη διοίκηση της εταιρείας, και ήταν αυτός που έκανε τις συνεννοήσεις για τα εικονικά τιμολόγια.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί πως η έρευνα των φορολογικών αρχών κατέδειξε πως η Τράπεζα Πειραιώς έχει λάβει εικονικά τιμολόγια αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ, κάτι για το οποίο οι τότε διοικούντες την τράπεζα θα κληθούν αργά ή γρήγορα να δώσουν εξηγήσεις στις εισαγγελικές αρχές.

Ελεγχοι στην Ιονική Τεχνολογική

Εκτός από την υπόθεση των εικονικών τιμολογίων της ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ, η ΥΕΔΔΕ Αττικής, η ΔΟΥ Νέας Ιωνίας και το 3ο Ελεγκτικό Κέντρο ερευνούν και άλλες εταιρείες του Γιάννη Λαβράνου που φέρονται να εμπλέκονται σε απάτες, πλαστογραφίες και στην έκδοση και λήψη εικονικών τιμολογίων. Πρόκειται για τις Krikel, Fullspan Communications και Ιονική Τεχνολογική, τις οποίες ήδη ερευνούν οι οικονομικοί εισαγγελείς και οι ευρωπαίοι εισαγγελείς.

Να σημειωθεί πως η ΥΕΔΔΕ Αττικής είχε τεκμηριώσει ήδη από το 2020 πως η Ιονική Τεχνολογική, συμφερόντων του Γιάννη Λαβράνου, είχε λάβει το 2015 από την εταιρεία ΚΥΡΑ Α.Ε. 13 εικονικά τιμολόγια συνολικού ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, στα οποία αναλογούσε ΦΠΑ 257.089 ευρώ. Ωστόσο, τα σχετικά στοιχεία δεν κοινοποιήθηκαν στην Α’ ΔΟΥ Αθηνών για να βεβαιώσει τον φόρο. Αντιθέτως, τον Οκτώβριο του 2021 η εν λόγω εφορία διευθέτησε με εξαιρετικά ελαφριά ποινή φορολογική παράβαση στην οποία είχε υποπέσει η Ιονική Τεχνολογική.

Συγκεκριμένα, επέβαλε στις 27/10/2021 πρόστιμο 100 ευρώ στην Ιονική Τεχνολογική διότι υπέβαλε εκπρόθεσμα τον Οκτώβριο του 2016 καταστάσεις φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών πελατών και προμηθευτών. Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ, η επόπτης και η ελεγκτής που έκαναν τον έλεγχο της παραγραφόμενης χρήσης αρκέστηκαν στη διαπίστωση της εν λόγω παράβασης χωρίς να επεκτείνουν την έρευνά τους ως είθισται. Και αυτό παρότι στο σύστημα της ΑΑΔΕ «κρεμόταν» από τον Ιούνιο του 2020 ο έλεγχος της ΚΥΡΑ Α.Ε. που αποκάλυπτε μεταξύ άλλων και τα εικονικά τιμολόγια που είχε λάβει η Ιονική Τεχνολογική.

Στην περίπτωση της Ιονικής Τεχνολογικής οι οικονομικοί εισαγγελείς ερευνούν επιπρόσθετα την καταγγελία του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη πως ο εμφανιζόμενος το 2014 ως διαχειριστής της εταιρείας Λεωνίδας Αβραμίδης είναι πρόσωπο με πλαστά στοιχεία, το οποίο «φύτεψε» ξανά ο Λαβράνος -όπως έκανε με τον Ιταλό Antonio Sassi- όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο του συστήματος TETRA. Η Ιονική Τεχνολογική είχε το 2014 διαχειριστή τον ίδιο τον Λαβράνο. Με ένα πλαστογραφημένο όμως καταστατικό που καταχωρίστηκε μεταχρονολογημένα τον Νοέμβριο του 2020 στο ΓΕΜΗ εμφάνισε ως διαχειριστή τον Αβραμίδη, ήτοι άτομο με πλαστά στοιχεία που δεν εμφανίζεται καν στο Taxis. Ο Λαβράνος φέρεται να το έκανε αυτό ώστε να καλύψει τα ίχνη του σε σχέση με την παράνομη σύμβαση του συστήματος TETRA της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο έγινε «δωρεά» στο Δημόσιο από αμερικανική εταιρεία «φάντασμα» με την προϋπόθεση τη συντήρηση του συστήματος να την αναλάβει η Ιονική Τεχνολογική.

Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 10 Νοεμβρίου 2023

Η περίπτωση της Krikel

Η εταιρεία που ανέλαβε τελικά την εγκατάσταση του συστήματος TETRA δεν ήταν η Ιονική Τεχνολογική, αλλά η εμπλεκόμενη στην υπόθεση των υποκλοπών εταιρεία Krikel. Η Krikel συνομολόγησε μεταξύ 2018 και 2021 έξι απόρρητες συμβάσεις με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις οποίες έλαβε περισσότερα από 12 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο που «υλοποιούσε» κάποιες από τις συμβάσεις αυτές η Krikel συνεργαζόταν με την Intellexa, την εταιρεία του Predator. Παράλληλα, εκείνη την περίοδο έλαβε εικονικά τιμολόγια αξίας άνω των 5,3 εκατ. ευρώ που αφορούσαν εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας από την περίφημη Ιονία Τεχνική, τη χωματουργική εταιρεία διαχειριστής της οποίας είναι ο Αναστάσιος Καρλής, επί σειρά ετών συνεργάτης του Λαβράνου (βλ. «Εφ.Συν.», «Ποιοι οδηγούν στο αρχείο τη φοροαπάτη Λαβράνου»).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την έκθεση ελέγχου για την Ιονία Τεχνική. Κατά συνέπεια δεν έχει προχωρήσει και ο έλεγχος του 3ου Ελεγκτικού Κέντρου στην Krikel, με τον ελεγκτή του ΕΛΚΕ να υποστηρίζει πως δεν έχει λάβει τα ευρήματα που αφορούν τα εικονικά τιμολόγια που πήρε η Krikel από την Ιονία Τεχνική.

Ωστόσο, το 3ο Ελεγκτικό Κέντρο θα μπορούσε ήδη να έχει ξεκινήσει να εξετάζει τις καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στην ΑΑΔΕ για τα εικονικά τιμολόγια μεταξύ της Krikel και της Viniato Holdings Limited, της κυπριακής εταιρείας του άλλου πρωταγωνιστή των υποκλοπών, Φέλιξ Μπίτζιου. Οπως έχει ήδη αποκαλυφθεί, η Viniato Holdings του Μπίτζιου είχε υπογράψει το 2018 σύμβαση ύψους 550.000 ευρώ με την Krikel, για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Από mail που ωστόσο αποκαλύφθηκαν και κατατέθηκαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση των υποκλοπών, προέκυψε πως τα τιμολόγια γι’ αυτή τη συναλλαγή ήταν εικονικά.

Στις εισαγγελικές αρχές έχουν κατατεθεί ήδη και στοιχεία που αφορούν την επέκταση του συστήματος TETRA και ειδικά στις συναλλαγές που είχε η εταιρεία Krikel με την τσεχική εταιρεία American International Radio (Air Radio). Ειδικότερα, έχει ζητηθεί να διερευνηθούν φορολογικά οι τριγωνικές συναλλαγές που πραγματοποίησε η Krikel με την Air Radio, τον Φεβρουάριο του 2020 και τον Απρίλιο του 2021. Στην πρώτη περίπτωση οι τριγωνικές συναλλαγές αφορούσαν ποσό ύψους 1,2 εκατ. ευρώ και στη δεύτερη περίπτωση ποσό 4,4 εκατ. ευρώ!

Πλέον, το πόσο γρήγορα θα τρέξουν οι έλεγχοι της εφορίας στις προαναφερόμενες περιπτώσεις θα καταδειχθεί στην πράξη. Το μόνο σίγουρο είναι πως εάν εξ αρχής, από τον Νοέμβριο του 2022, η ΑΑΔΕ είχε συστήσει ειδικό συνεργείο ελέγχου που θα εξέταζε συνολικά τις ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ, Krikel, Fullspan Communications και Ιονική Τεχνολογική, θα υπήρχε ήδη ένα συμπαγές πόρισμα που θα μπορούσε να συνδράμει τις εισαγγελικές αρχές στην απόφασή τους να ασκήσουν διώξεις. Αντ’ αυτού επήλθε ο κατακερματισμός των ερευνών στις επιμέρους φορολογικές υπηρεσίες.

Οι σχέσεις με την εξουσία

Το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από την κυβέρνηση, την ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι πώς ένα πρόσωπο που φέρεται να έχει εμπλακεί σε τόσο εκτεταμένη φοροδιαφυγή και σε υποθέσεις πλαστογραφίας και απάτης, βρέθηκε να είναι αντισυμβαλλόμενος του Δημοσίου σε συμβάσεις ευαίσθητες για την εθνική ασφάλεια, για ένα μεγάλο διάστημα που εκτείνεται από το 2013 έως και σήμερα.

Ακόμη, δεδομένου ότι τον Μάιο του 2022 ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη και πρώην γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργικού Γραφείου, έγινε ο νονός του δεύτερου παιδιού του Γιάννη Λαβράνου, δεν μπορεί παρά να τίθεται το ερώτημα για την ευκολία με την οποία ο Λαβράνος αποκτούσε διαχρονικά προσωπικούς δεσμούς και κοινωνικές σχέσεις, με υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Αλλωστε ήδη έχουν γίνει γνωστές μέσα από σειρά δημοσιευμάτων, οι προσωπικές σχέσεις του Λαβράνου με τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον βουλευτή της Ν.Δ. Θανάση Πλεύρη, τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, τον πρώην γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνο Τσουβάλα και πολλούς άλλους, που πλέον λαμβάνουν αποστάσεις από τον περιβόητο επιχειρηματία.

Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε στον Γιάννη Λαβράνο για να σχολιάσει την επίδοση του προσωρινού φύλλου ελέγχου από τη φορολογική διοίκηση για τα εικονικά τιμολόγια της ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ, χωρίς ωστόσο να λάβει κάποια απάντηση.

Τι θα γίνει τώρα

Πλέον, από τη στιγμή που ο Γιάννης Λαβράνος έλαβε το προσωρινό φύλλο ελέγχου από την ΥΕΔΔΕ Αττικής θα έχει περιθώριο 20 ημερών να καταθέσει τις απόψεις του. Εν συνεχεία το φύλλο ελέγχου θα οριστικοποιηθεί και η έκθεση των ελεγκτών θα σταλεί στον οικονομικό εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Καψιμάλη, ο οποίος έχει ήδη παραγγείλει έρευνα σε δύο εφέτες για τα οικονομικά εγκλήματα που φέρονται να έχουν διαπραχθεί από την ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ και τον Γιάννη Λαβράνο. Ο ίδιος εισαγγελέας διενεργεί και προανάκριση για τις παραλείψεις εφοριακών υπαλλήλων στον έλεγχο των εταιρειών του Λαβράνου

efsyn.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις