Στον τζόγο των αγορών τα λεφτά των ασφαλισμένων, με ακαταδίωκτο για όσους τα διαχειριστούν καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση. Αποφασισμένη να «κοντράρει» το νομοσχέδιο την Τετάρτη και την Πέμπτη στην Βουλή.
Για μία σημαντική πολιτική και κοινοβουλευτική μάχη, αυτή του ασφαλιστικού νομοσχεδίου «σηκώνει τα μανίκια» ο ΣΥΡΙΖΑ. Το νομοσχέδιο θα ξεκινήσει να συζητείται στην Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη προκειμένου να ψηφιστεί την Πέμπτη και για την αξιωματική αντιπολίτευση η αντίθεση σε αυτό θεωρείται μεγάλης σημασίας.
Για το ζήτημα του ασφαλιστικού συνεδρίασε άλλωστε χθες το Πολιτικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καθοριστεί η τακτική και η κινήσεις του κόμματος τις επόμενες ημέρες. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να εξαντλήσει όλα τα θεσμικά και κοινοβουλευτικά «όπλα» που διαθέτει προκειμένου να αντιταχθεί στην ψήφιση αλλά και να κάνει γνωστό το περιεχόμενο του νομοθετήματος. Θεωρώντας ότι πρόκειται για έναν νόμο που θέτει σε κίνδυνο τα χρήματα των ασφαλισμένων, υπονομεύει την οικονομία ενώ θεωρεί σκανδαλώδεις τις διατάξεις περί ακαταδίωκτου που προβλέπονται για όσους θα διαχειριστούν τις εισφορές. Παράλληλα εκτιμά ότι με πολλούς τρόπους θα οδηγήσει σε μείωση των συντάξεων. Αναμένεται να θέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας ενώ θα προκαλέσει και ονομαστική ψηφοφορία για τα βασικά άρθρα του νομοσχεδίου. Την βασική ευθύνη για την κοινοβουλευτική συζήτηση θα έχει η τομεάρχης εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, δίχως να αποκλείεται και κοινοβουλευτική παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα.
Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση στη κατηγορία αυτών που το Μέγαρο Μαξίμου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν θέσει ως βασικούς στόχους. Καθιστώντας πρωτίστως υπεύθυνο τον πρωθυπουργό για αυτή την επιλογή. Μάλιστα θυμίζει ότι μόλις τον Ιανουάριο του 2020 ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης «πέρασε» από την Βουλή ασφαλιστικό νόμο υποστηρίζοντας ότι η βιωσιμότητα των ταμείων έχει διασφαλιστεί έως το 2070. Όμως τώρα ο Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου.
Εκτός ευρωπαϊκών πρακτικών
Ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί τον κυβερνητικό ισχυρισμό σύμφωνα με τον οποίο ακολουθείται μια ευρωπαϊκή πρακτική στην επικουρική ασφάλιση. Αντιθέτως εκτιμά ότι το νομοσχέδιο αποκλίνει από όσα γίνονται στην Ευρώπη κι αυτό γιατί «εισηγείται ένα αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα για την επικούρηση και παραδίδει τη διαχείριση της στις ιδωτικές εταιρείες» ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης «η δημόσια κύρια και επικουρική ασφάλιση παραμένει στο δημόσιο αναδιανεμητικό πυλώνα. Επίσης παραθέτει τα παραδείγματα χωρών που χρησιμοποιήθηκαν κεφαλαιοποιητικά συστήματα και αναγκάστηκαν να καταφύγουν ξανά στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα όπως η Ουγγαρία, η Λετονία, η Βουλγαρία, η Λιθουανία και η Πολωνία. Επίσης ακόμη και χώρες όπως η Σουηδία και η Νορβηγία κατέφυγαν στη νοητή κεφαλαιοποίηση για να αποφύγουν τα σκαμπανεβάσματα των αγορών.
Η βασική διαφοροποίηση
Σε αυτό το στοιχείο, δηλαδή την επένδυση των εισφορών των εργαζομένων, εδράζεται και η βασική αντίρρηση της αξιωματικής αντιπολίτευση στην ουσία της μεταρρύθμισης που επιχειρείται. Εκτιμά ότι πρόκειται ευθέως για τζογάρισμα των κεφαλαίων αυτών αφού οι εισφορές θα εκτίθενται στους κινδύνους των αγορών, με τις μεταβολές και τις διακυμάνσεις που αυτές έχουν. Μάλιστα τονίζει ότι η εγγύηση που παρέχει το νομοσχέδιο με την διάταξη που προβλέπει ότι κάθε ασφαλισμένος θα παίρνει πίσω τις εισφορές του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι αυτό πρακτικά σημαίνει μειωμένη επικουρική σύνταξη.
Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα που βρίσκει αντίθετο τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόστος μετάβασης. Το οποίο μάλιστα ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν κατά την διάρκεια της επεξεργασίας του νομοθετήματος στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής. Όπως επισήμανε η αξιωματική αντιπολίτευση σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο το κόστος αυτό θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και συνιστά βίαιη αναδιανομή σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Παράλληλα θα σημάνει μεγάλη επιβάρυνση του δημόσιου χρέους οδηγώντας σε νέο κύκλο λιτότητας που θα επηρρεάσει και το ύψος των συντάξεων.
Ακαταδίωκτο
Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει σοβαρές ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και διαφάνειας. Η πρώτη ένσταση αφορά στο ότι παρά το ότι δημιουργείται ένας εποπτευόμενος από το δημόσιο φορέας πρακτικά η διαχείριση των κεφαλαίων των ταμείων θα γίνεται από ιδιώτες. Πράγμα που αντιτίθεται στις διατάξεις του Συντάγματος που αναφέρουν ότι η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί αποκλειστικά δραστηριότητα του δημοσίου.
Σχετικά με την διαφάνεια η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να επιμείνει στο ακαταδίωκτο που προβλέπεται για τα μέλη του ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης) το οποίο και θα δημιουργηθεί. Η πρόβλεψη αυτή αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ απόδειξη του ότι κινδυνεύουν τα λεφτά των ασφαλισμένων.
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
news247.gr
(φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις