Η στροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην “οικονομία πολέμου” και οι απαιτήσεις των “γερακιών” για περισσότερους στρατιωτικούς εξοπλισμούς έχουν κινητοποιήσει τους φορείς για την κοινωνική προστασία και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή γίνεται αποδέκτης έντονων πιέσεων προκειμένου να μην πετσοκοφτούν περαιτέρω οι κοινωνικές δαπάνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και να ενισχυθούν οι μηχανισμοί προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κεντρικός άξονας στα αιτήματα είναι η χειροτέρευση συνθηκών στην εποπτεία του κράτους δικαίου. Οι αλλαγές δε που προωθεί η Κομισιόν για την (υποτίθεται) καταπολέμηση της γραφειοκρατίας προβλέπουν μεταξύ άλλων και την κατάργηση των εκθέσεων, γεγονός που θα εντείνει ακόμη περισσότερο ενέργειες αυθαιρεσίας από τις κυβερνήσεις στις χώρες μέλη της Ε.Ε.
Έξι φορείς για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα
Στη χώρα μας έξι από τους φορείς της Κοινωνίας Πολιτών που “διαπραγματεύονται” με τα ευρωπαϊκά όργανα για τις κοινωνικές πολιτικές απέστειλαν επιστολή στο νέο Επίτροπο Δικαιοσύνης, Κράτους Δικαίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Michael McGrath. Θέμα της, η “κατάσταση του Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα” μέσα από το πρίσμα διαρκούς αδυναμίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό παρακολούθησης. Οι οργανώσεις Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, HIAS Greece, RSA Greece και δυο δημοσιογραφικές ομάδες, το Vouliwatch και οι Reporters United, στην επιστολή τους υπογραμμίζουν τις σημαντικές αδυναμίες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για το Κράτος Δικαίου που υπονομεύουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση συστημικών παθογενειών και την προώθηση της λογοδοσίας. Παράλληλα καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αναβάθμιση του μηχανισμού παρακολούθησης. Επισημαίνουν με έμφαση πως η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει, μέσω των φιλικά προσκείμενων Μέσων ενημέρσης, ως fake news τις “γενικόλογες συστάσεις της Κομισιόν σχετικά με το Κράτος Δικαίου στη χώρα μας.
Σημειώνουν ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για το Κράτος Δικαίου αποτελεί σημαντική παρέμβαση που θα μπορούσε μέσω των συστάσεων της ετήσιας Έκθεσης να μετατραπεί από ένα διοικητικό έγγραφο σε ένα πραγματικό εργαλείο λογοδοσίας και δημοκρατικής διακυβέρνησης.
Στην επιστολή αναφέρονται οι “κρίσιμες αδυναμίες που χρήζουν άμεσης παρέμβασης”. Συγκεκριμένα:
Ακατάλληλο Χρονοδιάγραμμα Διαβούλευσης και Δημοσίευσης της έκθεσης. Οι διαδικασίες συλλογής δεδομένων συμπίπτουν με περιόδους εορτών, περιορίζοντας τη δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής από τους ενδιαφερόμενους φορείς. Η δημοσίευση της Έκθεσης κατά τη θερινή περίοδο μειώνει την απήχησή της στο κοινό και τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, προβληματίζοντας σχετικά με πιθανή ύπαρξη πολιτικής σκοπιμότητας.
Έλλειψη Διαφάνειας. Η επιλογή των συμμετεχόντων στη διαδικασία και οι τελικές συμβολές δεν δημοσιοποιούνται επαρκώς, δημιουργώντας ένα περιβάλλον άνισης πρόσβασης και έλλειψης δημόσιου ελέγχου, ενώ οι εθνικές κυβερνήσεις φαίνεται να έχουν περιθώριο υποβολής σχολίων ακόμα και μετά τη λήξη της προθεσμίας για τις οργανώσεις της ΚτΠ.
Γενικόλογες Συστάσεις. Οι συστάσεις χαρακτηρίζονται από ασάφεια, καθώς δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένα και εφαρμόσιμα κριτήρια, καθιστώντας δύσκολη την παρακολούθηση της εφαρμογής τους από τα όργανα ελέγχου και την Κοινωνία των Πολιτών.
Πολιτική Ωραιοποίησης. Η Έκθεση εστιάζει σε επιφανειακές βελτιώσεις και μελλοντικές υποσχέσεις, παρακάμπτοντας την ουσιαστική ανάδειξη χρόνιων προβλημάτων, δημιουργώντας μία «ωραιοποιημένη» έως και διαστρεβλωμένη εικόνα για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας. Αυτό αποτελεί έρεισμα, στη συνέχεια, για την κυβέρνηση και τα φιλικά προσκείμενα Μ.Μ.Ε. προκειμένου να χαρακτηρίσουν ως “fake news” ή «συκοφαντίες» την ανάδειξη των παθογενειών από την Κοινωνία των Πολιτών και την ανεξάρτητη δημοσιογραφική κοινότητα.
Περιορισμένη Προώθηση. Η Έκθεση δεν επικοινωνείται αποτελεσματικά στα κράτη μέλη, ενώ η οπτική της παρουσίαση δεν είναι η καταλληλότερη για ευρύτερη χρήση και διάχυση στο ευρύ κοινό.
Παράλληλα καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις και μεταρρυθμίσεις για την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για το Κράτος Δικαίου.
• Βελτιωμένο Χρονοδιάγραμμα: Οι διαβουλεύσεις να παρατείνονται έως τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ η Έκθεση να δημοσιεύεται στις αρχές Σεπτεμβρίου, επιτρέποντας επαρκή προετοιμασία και καλύτερη προβολή.
• Διαφάνεια στη Διαδικασία: Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να δημοσιοποιούνται με πλήρη διαφάνεια και ισότιμους όρους.
• Συγκεκριμένες Συστάσεις: Οι προτάσεις να περιλαμβάνουν μετρήσιμα κριτήρια εφαρμογής και σαφές χρονοδιάγραμμα.
• Αυστηρή Παρακολούθηση: Η Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διαρκή παρακολούθηση της εφαρμογής των συστάσεων.
• Υποστήριξη της Κοινωνίας των Πολιτών: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να αναγνωρίσει την προσπάθεια των οργανισμών που συμβάλλουν στην έκθεση και να παρέχει την κατάλληλη υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της επαρκούς χρηματοδότησης, ώστε να διασφαλίζεται η ουσιαστική συμμετοχή τους.
Ολόκληρη η επιστολή όπως δημοσιεύτηκε στη σελίδα του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες
neostrategy.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις