Μετά από δύο αναβολές, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, θα παρουσιάσουν σήμερα στη Βουλή τον προγραμματισμό 12ετίας για την αμυντική ενίσχυση της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει τη συζήτηση αυτή κατά την ομιλία του επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση για τους χειρισμούς της στην τραγωδία των Τεμπών. Τότε, πολλοί είχαν εκτιμήσει ότι επρόκειτο για μια κίνηση που θα βοηθούσε την κυβέρνηση να… ξεκολλήσει από τη «μονοθεματικότητα» σχετικά με το αδιανόητο σιδηροδρομικό δυστύχημα και θα της επέτρεπε να οδηγήσει την ατζέντα σε τομείς στους οποίους – θεωρητικά, τουλάχιστον – έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα.
Ωστόσο, η σημερινή συζήτηση πραγματοποιείται υπό το βάρος της εσωκομματικής «ανταρσίας» που ακολούθησε την ανακοίνωση του νέου μισθολογίου των Ενόπλων Δυνάμεων, όταν δύο υπουργοί, δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ και ουκ ολίγοι βουλευτές πίεσαν δημοσίως για αυξήσεις και στους λοιπούς ένστολους, προκαλώντας «τρικυμία» στην κυβέρνηση, την οργή του πρωθυπουργού και μεγάλες εντάσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Μετά τις διαβεβαιώσεις για σχετικές εξαγγελίες από τη ΔΕΘ, επικρατεί σχετική ηρεμία, ωστόσο, κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν ότι το ζήτημα δεν έχει ξεπεραστεί.
Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι προφανές ότι από την ομιλία του πρωθυπουργού, στις 11 το πρωί δεν μπορεί να λείψει και μια αναφορά στο θέμα – πολλώ δε μάλλον, αν ληφθεί υπόψη ότι τα συνδικαλιστικά όργανα των σωμάτων ασφαλείας έχουν προειδοποιήσει για δυναμικές κινητοποιήσεις – ωστόσο το «κυρίως πιάτο» παραμένει το σχέδιο της κυβέρνησης για εξοπλισμούς με ορίζοντα 12ετίας και με κόστος που, ανάλογα με την πηγή πληροφόρησης, κυμαίνεται από 20 ως και πάνω από 25 δισ. ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ότι:
· Πρώτον, υπάρχει πλέον η ευρωπαϊκή ρήτρα διαφυγής, σύμφωνα με την οποία τα ποσά για την άμυνα δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα και
· Δεύτερον, η ΕΕ ετοιμάζει ταμείο ύψους 150 δισ. ευρώ για κοινά εξοπλιστικά προγράμματα, από το οποίο θα αντλήσει πόρους και η Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, θα υπενθυμίσει ότι η χώρα ήδη δίνει για την άμυνά της ποσό άνω του 3% του ΑΕΠ, όπερ σημαίνει ότι βρίσκεται σε καλύτερη θέση από πολύ μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Γαλλία ή η Ισπανία που τώρα προσπαθούν να πιάσουν τον στόχο των αμυντικών δαπανών 2% του ΑΕΠ που αποτελεί και ΝΑΤΟϊκή υποχρέωση. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένους τους περιορισμούς που θέτει μια δημόσια συζήτηση για ένα ευαίσθητο ζήτημα όπως ο αμυντικός σχεδιασμός της χώρας, ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει ένα όσο το δυνατόν πιο λεπτομερές περίγραμμα του σχεδιασμού αυτού.
Έτσι, λένε οι πληροφορίες, θα αναφερθεί σε προγράμματα που ήδη τρέχουν (φρεγάτες FDI, μαχητικά 5ης γενιάς F-35) ή που βρίσκονται σε τελική φάση σχεδιασμού (αντι-drone προστασία), ενώ δύο παράμετροι που αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της ομιλίας του αφορούν στην συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο όλο πρόγραμμα, καθώς, όπως έχει επισημανθεί, μέχρι τώρα αυτή είναι πολύ μικρή, και την έμφαση στην καινοτομία και την τεχνολογία. Από εκεί και πέρα, ο Ν. Δένδιας θα γίνει πιο λεπτομερειακός σε κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής, όπου θα περιγράψει με μεγαλύτερη ακρίβεια τους σχεδιασμούς στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030».
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι ακόμα και υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί η συζήτηση στη Βουλή θα της «δώσει πόντους», καθώς από τη μία πλευρά θα υποχρεώσει τα κόμματα στα αριστερά της ΝΔ να «παίξουν άμυνα» και θα «παίξει μπάλα» σε πεδίο στο οποίο κινούνται τα κόμματα στα δεξιά της, τα οποία, μάλιστα, το τελευταίο διάστημα δείχνουν να «τσιμπάνε» στις δημοσκοπήσεις. Από την άλλη, βέβαια, κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι θα χρειαστεί να εξηγηθεί με μεγάλη προσοχή και με κατανοητό τρόπο γιατί η Ελλάδα ξοδεύει τόσα πολλά χρήματα για την άμυνα, σε μια περίοδο που η πλειοψηφία των πολιτών δυσκολεύεται ακόμα και να βγάλει το μήνα.
Εκεί, λοιπόν, αναμένεται να εξηγηθεί ο ρόλος του ευρωπαϊκού ταμείου για την άμυνα και της ρήτρας διαφυγής, δύο εργαλείων που – σε συνδυασμό και με την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, τουλάχιστον σε σχέση με άλλες, πολύ μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες – θα επιτρέψουν να δημιουργηθεί δημοσιονομικό περιθώριο για περαιτέρω κινήσεις που θα αυξάνουν το εισόδημα, αλλά και στην χορήγηση νέων αυξήσεων σε εργαζόμενους στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
topontiki.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις