Η Ευρώπη μένει πίσω από τον υπόλοιπο κόσμο, και ο Μάριο Ντράγκι, ο άνθρωπος «της έκτακτης ανάγκης», κλήθηκε τώρα να συντάξει μια Έκθεση, στην οποία θα εστιάζει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η πολυαναμενόμενη αυτή Έκθεση που ανατέθηκε από την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στον τέως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα, Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, το Politico αναλύει τους πέντε πυλώνες στους οποίους θα εστιάζει.
Ο «Σούπερ Μάριο», χθες έκανε μια σύντομη εισαγωγή στους μόνιμους αντιπροσώπους της Ε.Ε. και έδωσε έμφαση, μεταξύ άλλων, στην άμυνα και στην ενέργεια, τομείς που σύμφωνα με τον ίδιο η Ε.Ε. αντιμετωπίζει σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η Ε.Ε. πρέπει να λύσει και άλλα σημαντικά προβλήματα όπως η έλλειψη επενδύσεων στην καινοτομία – σημειώνοντας ότι οι αμερικανικές εταιρείες επενδύουν περίπου 700 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα κάθε χρόνο. Αρκετά από τα προβλήματα της Ε.Ε. κάποιοι υποστηρίζουν ότι οφείλονται στο ότι το μπλοκ εξακολουθεί να αποτελείται από πολλά κράτη-μέλη, το καθένα από τα οποία έχει τις δικές του γραμμές.
Με αντιπάλους όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, η Ε.Ε. πασχίζει να βρει τον δικό της τρόπο για να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια σκηνή.
Η έκθεση θα έχει περίπου 400 σελίδες, και θα συμπεριλαμβάνονται συστάσεις για 10 κύριους οικονομικούς τομείς. Το Politico εξετάζει πέντε βασικά σημεία συζήτησης.
Αναλυτικά:
1. Λεφτά, λεφτά, λεφτά
Ο Ντράγκι ξεκαθαρίζει ότι η Ε.Ε. πρέπει να επενδύσει ένα «τεράστιο ποσό χρημάτων» για αυξάνοντας τις επενδύσεις για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές που θα είναι ζωτικής σημασίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Έχει τονίσει πολλές φορές ότι το ιδιωτικό κεφάλαιο πρέπει να παίξει τον μεγαλύτερο ρόλο. Ωστόσο, πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης, δεν έχει ακόμα γίνει συγκεκριμένος σχετικά με το πώς και από πού μπορεί να προέλθει η χρηματοδότηση. Ο Ντράγκι ουσιαστικά καλεί την Ε.Ε. να ανοίξει την κάνουλα των δαπανών, αυξάνοντας τη δανειακή δυνατότητα της Ένωσης. Όμως, οι χώρες της Ε.Ε. ήταν πάντοτε διχασμένες πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα και το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού του προϋπολογισμού της Ε.Ε., ενδεχομένως να πυροδοτήσει έντονες διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών.
2. Ο νικητής τα παίρνει όλα
Ένα ερώτημα που τίθεται εδώ και χρόνια είναι το: «γιατί η παραγωγικότητα στην ΕΕ είναι χαμηλότερη από αυτή των ΗΠΑ». Η έκθεση του Ντράγκι αναμένεται να απαντήσει πως αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη επενδύσεων στην καινοτομία, τα μεγάλα επενδυτικά κενά στην τεχνολογία και τις τηλεπικοινωνίες και τις εταιρείες που βασίζονται σε ξένους επενδυτές.
3. Ατμόσφαιρα… ηλεκτρισμένη
Η Ε.Ε. υστερεί στην παραγωγή φθηνών πράσινων τεχνολογιών ενώ λείπει και μια συνεπής ενεργειακή στρατηγική. Η Ντράγκι θα ζητά στην έκθεση, ώθηση όχι μόνο στην παραγωγή αλλά και στη ζήτηση για προϊόντα καθαρής τεχνολογίας μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας. Αναμένεται επίσης να προτείνει λύσεις και μια ευρεία στρατηγική για την επίλυση του ενεργειακού γρίφου. Σύμφωνα με το Politico, ο Ντράγκι υπαινίσσεται την αύξηση των επενδύσεων σε ενεργειακά δίκτυα και θα είναι εύκολο γι ‘αυτόν να επιτύχει συναίνεση σε αυτό.
4. Παραμύθια για το εμπόριο (και τις συγχωνεύσεις)
Ομάδες επιχειρηματικού λόμπι και νομοθέτες της ΕΕ αναρωτιούνται πόσο φιλόδοξη θα είναι η έκθεση για την αναθεώρηση των βασικών πολιτικών της ΕΕ, όπως οι κανόνες ανταγωνισμού και το εμπόριο. Ο Ντράγκι, σε ομιλία του αυτό το καλοκαίρι, άφησε μία υπόνοια για σημαντική χρήση των δασμών, καθιστώντας έτσι ικανή την Ε.Ε. να αντιμετωπίσει τις προσεγγίσεις της Αμερικής και της Κίνας. Αρκετές χώρες φοβούνται ότι η ΕΕ θα εγκαταλείψει τη θέση της ως υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου. Ο Ντράγκι υπαινίχθηκε επίσης την ανάγκη να επιτραπούν περισσότερες συγχωνεύσεις.
5. Όμως είμαστε ακόμα Ευρώπη
Ο Ντράγκι είπε στους νομοθέτες ότι το έργο του θα βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες όπως η κοινωνική ισότητα και οι ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες. Η έρευνά του θα περιλαμβάνει μια σύγκριση σχετικά με τις ανισότητες σε διάφορα μέρη του κόσμου, αλλά η έκθεση είναι θα επικεντρωθεί σε αυτό που συχνά αποκαλείται «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο» και πώς μπορεί να είναι χρήσιμο στη θέσπιση νέων κοινωνικών προτύπων που μπορούν να είναι επωφελείς για τις επιχειρήσεις.
Μπόνους: Είναι η διακυβέρνηση, ανόητε
Η προσπάθεια να εκμεταλλευτεί πλήρως το μέγεθος του μπλοκ και πώς αυτές οι πολιτικές θα είναι συνεπείς, θα είναι από τα κύρια ζητήματα της έκθεσης. Μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο τον περασμένο Ιούνιο, ο Ντράγκι είπε ότι η διακυβέρνηση είναι η πρόκληση της Ε.Ε. Ανέφερε ότι η ΕΕ χρειάζεται αυστηρότερο συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών και ότι έτσι θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί η λειτουργία της Επιτροπής. Ωστόσο, η Φον ντερ Λάιεν έχει ήδη παρουσιάσει το πρόγραμμά της για το έργο της Επιτροπής τα επόμενα πέντε χρόνια. Δεν βοηθά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε πολιτική κρίση και, γενικά, είναι πιο δεξιοί από ό,τι ήταν εδώ και πολύ καιρό. Αυτό δεν θα ευνοήσει τον Ντράγκι.
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις