Η εξαγγελία που ξεχώρισε
Η εξαγγελία που πραγματικά ξεχώρισε από όλες όσες έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ενημερώνοντάς την ειδική διαρκή επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων της Βουλής για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών, δεν αφορούσε τα εξοπλιστικά, αλλά το πόθεν έσχες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που εμπλέκονται στις αμυντικές προμήθειες. Ο κ. Δένδιας προανήγγειλε την ενίσχυση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Εθνικής ‘Άμυνας, με τροποποίηση του προεδρικού διατάγματος σύστασης και λειτουργίας της επιτροπής της Υπηρεσίας. Ανέφερε δε πως ήδη έχει κινηθεί η διαδικασία να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ώστε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Εθνικής ‘Άμυνας να αποκτήσει τεχνογνωσία και μεθόδους σύγχρονες ελέγχου πόθεν έσχες, λογαριασμών, κ.α..
Ο Μακροπρόθεσμος «Προγραμματισμός»
Σε σχέση με τον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων ναι μεν παρουσιάσθηκε ένας σχεδιασμός για την περίοδο 2025-2036 που προβλέπει προμήθειες συνολικού ύψους 19 δισ. ευρώ περίπου, ωστόσο διευκρινίστηκε ότι για σειρά προγραμμάτων, των οποίων η υλοποίηση αναμένεται να ξεκινήσει μετά το 2028, τα αναφερόμενα κόστη είναι προσωρινές εκτιμήσεις. Τα τελικά ποσά, όπως και η κατανομή της χρηματοδότησης ανά έτος, θα οριστικοποιηθούν στο στάδιο ενεργοποίησης των εν λόγω προγραμμάτων. Δεν ξέρουμε εάν αυτό λέγεται ακριβώς προγραμματισμός, αλλά έτσι έχει η κατάσταση. Τα περισσότερα χρήματα από τα 19 δισ. ευρώ, ήτοι 4,6 δισ. ευρώ θα πάνε για τη συντήρηση οπλικών συστημάτων, το λεγόμενο Follow on Support. Ακολουθεί σε κόστος το πρόγραμμα απόκτησης των F-35 συνολικού ύψους 3,515 δισ. ευρώ, η Ασπίδα του Αχιλλέα για την αεράμυνα με κόστος 3 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα αναβάθμισης των δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού συνολικού ύψους 2,085 δισ. ευρώ, η Ασπίδα του Αχιλλέα για το στρατό ξηράς (1,3 δισ. ευρώ), η πρόσκτηση 35 Black Hawk με κόστος 1,16 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα αναβάθμισης των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας (850 εκατ. ευρώ), η πρόσκτηση μη επανδρωμένων πλατφορμών (841 εκατ. ευρώ), η αναβάθμιση των συστημάτων επικοινωνίας του στρατού (840 εκατ. ευρώ) και το πρόγραμμα υποδομών συνολικού κόστους (670εκατ. ευρώ). Όλα αυτά είπαμε είναι προσωρινές εκτιμήσεις…
Η GPD Συμμέτοχων
Ο Γιώργος Δασκαλάκης, επικεφαλής της Kaizen Gaming, προχώρησε στη σύσταση της GPD Συμμέτοχων Μονοπρόσωπη ΑΕ. Η νέα εταιρεία holding, ιδρύθηκε με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 4,5 εκατ. ευρώ. Το κεφάλαιο αυτό καταβλήθηκε εξολοκλήρου σε μετρητά από τον μοναδικό ιδρυτή και μέτοχο, κ. Δασκαλάκη, ο οποίος κατέχει το 100% των 45.500 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας. Τη διοίκηση της εταιρείας ανέλαβε τριμελές Διοικητικό Συμβούλιο, με Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον κ. Δασκαλάκη. Τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. είναι η Μαρίλντα Γκαΐη Κουβοπούλου και ο Κωνσταντίνος Νανόπουλος. Τη σύσταση της εταιρείας επικούρησε η Nanopoulos & Partners, η οποία παρέχει υπηρεσίες Family Office, χρηματοοικονομικού σχεδιασμού, φορολογικής αποδοτικότητας και διαχείρισης επενδύσεων.
Η Baker Tilly Klitou and Partners
Η Baker Tilly Klitou and Partners εξέφρασε την πρόθεσή της να συνεχίσει την άσκηση των καθηκόντων της ως η ελεγκτική εταιρεία των εταιρειών SUNRISEMEZZ PLC και PHOENIX VEGA MEZZ PLC. Έτσι, στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις των δύο εταιρειών θα τεθεί προς ψήφιση πρόταση για την εξουσιοδότηση των Διοικητικών Συμβουλίων να καθορίσουν τις αμοιβές των ελεγκτών. Παράλληλα, οι δύο εταιρείες δημοσιοποίησαν τα διοικητικά και λοιπά έξοδα για την οικονομική χρήση από 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2024. Η SUNRISEMEZZ PLC κατέγραψε συνολικά διοικητικά έξοδα ύψους 392.855 ευρώ, με κυριότερες επιμέρους δαπάνες τα άλλα επαγγελματικά δικαιώματα (227.647 ευρώ), τα δικαιώματα συμβούλων (24.000 ευρώ) και τα δικηγορικά έξοδα (23.506 ευρώ). Ακολούθησαν τα ασφάλιστρα με 23.002 ευρώ, η αμοιβή των ελεγκτών με 21.000 ευρώ, τα λογιστικά δικαιώματα με 17.000 ευρώ και ο μη επιστρεπτέος ΦΠΑ που ανήλθε στα 56.700 ευρώ. Αντίστοιχα, τα διοικητικά και άλλα έξοδα της PHOENIX VEGA MEZZ PLC διαμορφώθηκαν στα 380.156 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αφορούσε επίσης άλλα επαγγελματικά δικαιώματα (205.289 ευρώ), ενώ υψηλό κόστος καταγράφηκε και στα ασφάλιστρα (30.502 ευρώ), στην αμοιβή του ελεγκτή (29.000 ευρώ) και στα δικαιώματα συμβούλων (24.000 ευρώ). Τα λογιστικά δικαιώματα ανήλθαν σε 19.500 ευρώ, τα δικηγορικά έξοδα σε 18.014 ευρώ και ο μη ανακτήσιμος ΦΠΑ σε 53.851 ευρώ.
Η Argos Shipping Limited
Στην εγκατάσταση υποκαταστήματος στην Ελλάδα αποφάσισε η μαλτέζικη εταιρεία Argos Shipping Limited, που συνδέεται με τον Θεόδωρο Κόντε, επίτιμο πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) και διευθυντή της Majestic International Cruises INC. Η εταιρεία Argos Shipping Limited, με έδρα τη Βαλέτα της Μάλτας και αριθμό μητρώου C81204, ιδρύθηκε το 2017 και δραστηριοποιείται στον τομέα της ενοικίασης πλοίων αναψυχής. Το ελληνικό υποκατάστημα θα έχει ως αντικείμενο δραστηριότητάς την παροχή υπηρεσιών ενοικίασης πλοίων αναψυχής με πλήρωμα – όπως κότερα, θαλαμηγοί και βενζινάκατοι -Δευτερεύουσες δραστηριότητες περιλαμβάνουν την ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών.
Η Wings DotsoftΟι δύο εταιρείες πληροφορικής Wings ICT Solutions και η Dotsoft συνέστησαν την κοινοπραξία Wings Dotsoft, με στόχο την υλοποίηση έργου για λογαριασμό του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ». Η οικονομική συμμετοχή των δύο εταιρειών στην κοινοπραξία είναι ισόποση, με το ποσοστό συμμετοχής στα κέρδη και τις ζημιές να ανέρχεται σε 50% για καθεμία. Τη διαχείριση και εκπροσώπηση της κοινοπραξίας έχουν αναλάβει οι Κωνσταντίνος Τσαγκάρης από τη Wings ICT Solutions και Αναστάσιος Μάνος από τη Dotsoft.
dnews.gr
eurokinissi
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις