Πώς ήρθε στη Βουλή η υπόθεση η οποία αναδείχθηκε από καταγγελία της ΟΙΕΛΕ. Σε βιομηχανία έχει μετατραπεί η συγγραφή μεταπτυχιακών και διδακτορικών εργασιών.

Στο «μικροσκόπιο» της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκονται υποθέσεις ανάληψης επί πληρωμή και εξ ολοκλήρου συγγραφής εργασιών για λογαριασμό τρίτων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σημειώνει ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνδράμει τις αρμόδιες Αρχές στη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων.

Υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη λογισμικών που δύνανται να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή λόγου και ειδικότερα των επονομαζόμενων chat bots (όπως το ChatGPT), που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή κατά την τρέχουσα περίοδο, δημιουργεί προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι επιπτώσεις της χρήσης τους εκτείνονται σε διάφορους τομείς όπως τα πνευματικά δικαιώματα του παραγόμενου κειμένου, οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελληνική Αστυνομία, σημειώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δύναται να συμβάλει σε κάθε προσπάθεια καταπολέμησης των όποιων τυχόν αναφυόμενων φαινομένων παράνομης δράσης, μέσω της ΔΙ.Δ.Η.Ε., εντός του πλαισίου λειτουργίας και των αρμοδιοτήτων της.

Η έγγραφη απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από καταγγελία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) ότι έχει καταστεί «ανεξέλεγκτο το ντροπιαστικό φαινόμενο των δεκάδων εταιριών που φτιάχνουν «έτοιμες» μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές».

Οι καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ κατατέθηκαν, με τη μορφή αναφοράς, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη και Μερόπη Τζούφη. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδος έχει επισημάνει ότι η μοριοδότηση των ακαδημαϊκών προσόντων στους πίνακες του ΑΣΕΠ γιγάντωσε στη χώρα το ντροπιαστικό φαινόμενο της συγγραφής διατριβών, τόσο για μεταπτυχιακά όσο και για διδακτορικά, από εταιρείες που πλασάρονται ως δήθεν «συμβουλευτικές», αλλά επί της ουσίας συγγράφουν, από την αρχή μέχρι το τέλος, τις εργασίες των «πονηρών» πελατών.

Επιπλέον, η ΟΙΕΛΕ έχει καταγγείλει ότι ο πολλαπλασιασμός των εταιρειών που ειδικεύονται στην συγγραφή διατριβών, κατά παραγγελία, και η ανάπτυξη νέων λογισμικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή λόγου, όπως το ChatGPT, γεννούν μεγάλες προκλήσεις και θα δημιουργήσουν νέες εστίες ανομίας, δύσκολα αντιμετωπίσιμες, που απαιτούν συστηματική δουλειά από τις εποπτικές αρχές.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΟΙΕΛΕ έχει ζητήσει την συνεργασία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Ανάπτυξης με στόχο τη δημιουργία μιας ειδικής υπηρεσίας που θα ασχοληθεί με τη χαρτογράφηση του χώρου και την εκκίνηση αντιμετώπισης του φαινομένου.

news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις