Στόχος να πέσει ο πήχης της αυτοδυναμίας από το 39%, ένα ποσοστό ανέφικτο πλέον για τη ΝΔ.

Aν ερωτηθεί στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ, θα διαψεύσει ότι σκέφτεται σοβαρά την αλλαγή του εκλογικού νόμου Γεραπετρίτη, τον οποίον ακόμα και τις ημέρες της παντοκρατορίας της ΝΔ, γαλάζιοι βουλευτές αποκαλούσαν «έκτρωμα», προβλέποντας ότι στο μέλλον θα φέρει μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που επιχειρούσε να υπερβεί.

Στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο, ωστόσο, διασταυρωμένες πηγές επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να αναλάβει πρωτοβουλία για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, έτσι ώστε το πρώτο κόμμα να μπορεί να διασφαλίσει την αυτοδυναμία με μικρότερο ποσοστό ( και περισσότερες έδρες ).

Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, βεβαίως, έχει υποστηρίξει με σθένος κατά το παρελθόν την απέχθειά του για τέτοιους τακτικισμούς, ενώ μόλις το καλοκαίρι, διέψευσε ότι το σενάριο της αλλαγής του εκλογικού νόμου βρίσκεται στο τραπέζι του προβληματισμού στο Μέγαρο Μαξίμου. «Ανάγκα όμως και οι θεοί πείθονται», λέει η λαϊκή ρήση και τα πολιτικά «μερομήνια» γεννούν μοιραία δεύτερες σκέψεις, αφού είναι κοινή παραδοχή στην κυβερνητική παράταξη ότι στον έκτο χρόνο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι από δύσκολο έως αδύνατο να επιτευχθεί θεαματική ανάκαμψη των ποσοστών της ΝΔ.

Το βασικό επιχείρημα που θα συνοδεύσει τυχόν τέτοια πρωτοβουλία, θα είναι η ανάγκη διασφάλισης της πολιτικής σταθερότητας και η αποσόβηση του κινδύνου να μπει η χώρα σε περιπέτειες.

Το αντεπιχείρημα είναι ότι τυχόν πρωτοβουλία για αλλαγή του εκλογικού νόμου θα συνιστούσε ομολογία ήττας και σαφή παραδοχή ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν ήταν συγκυριακό, ούτε αποτέλεσμα μιας προσωρινής αντίδρασης, αλλά ένα κοινωνικό φαινόμενο με πιο σταθερά χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, για να ισχύσει ο εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές, σύμφωνα με το Σύνταγμα θα πρέπει να υπερψηφιστεί από τα 2/3 του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή πάνω από 200 βουλευτές. Κάτι που προφανέστατα δεν πρόκειται να συμβεί, οπότε στην περίπτωση που υπάρξει αλλαγή του υφιστάμενου νόμου, ο νέος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Κάτι που προφανώς δεν ευνοεί τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Εκτός κι αν επιλεγεί η επανάληψη του σκηνικού του 2023, με διπλές εκλογές προκειμένου να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις