Στον αέρα -για άγνωστο χρονικό διάστημα ακόμα- βρίσκεται η συμφωνία που υπέγραψαν το καλοκαίρι του 2020 (!) η Ελλάδα και η Ιταλία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τους (ΑΟΖ).
Η ελληνο-ιταλική συμφωνία υπογράφτηκε τον Ιούνιο του 2020 και η ελληνική Βουλή την ενέκρινε, γρήγορα, δύο μήνες αργότερα.
Αντίθετα, η ιταλική Βουλή δεν την έχει εγκρίνει ακόμα, ενώ, δεδομένης της νέας κυβερνητικής κρίσης που εκδηλώθηκε στη Ρώμη, ουδείς αρμόδιος Ιταλός παράγων μπορεί να διαβεβαιώσει την Αθήνα πότε θα γίνει.
Η ιταλική κυβέρνηση, πάντως, σε αντίθεση με την ελληνική, φέρεται να κατέθεσε με μεγάλη καθυστέρηση τη συμφωνία στη Βουλή της χώρας. Κατά πληροφορίες, κατετέθη αρκετούς μήνες μετά την υπογραφή της, στο τέλος του 2020.
Τώρα, η Αθήνα βρίσκεται σε στάση αναμονής και περιμένει την ψήφισή της, ανάλογα, βέβαια, με τις εξελίξεις στο κυβερνητικό σχήμα στην Ιταλία.
Παραδοχή
Το γεγονός ότι κάτι δεν πάει καλά με την ελληνο-ιταλική συμφωνία άφησε σαφώς να διαφανεί χτές ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντηση του, στη Ρώμη, με τον Ιταλό ομόλογό του, Ντι Μάϊο.
Λίγο μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο, σε δηλώσεις του ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος προ επταμήνου υπέγραψε τη συμφωνία για την ΑΟΖ με τον Ντι Μάϊο, είπε, μεταξύ άλλων, πως στο πλαίσιο των συζητήσεων για τις διμερείς σχέσεις, έγινε αναφορά στην «από την ιταλική πλευρά επικύρωση της συμφωνίας μας για τις θαλάσσιες ζώνες».
Ο Ν.Δένδιας, επίσης, αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, στην απροθυμία της ιταλικής πλευράς κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ να στηρίξει την Ελλάδα στο θέμα της τουρκικής επιθετικότητας, είπε πως «παρότι σεβόμαστε την απόφασή τους και τη στάση τους, η ελληνική πλευρά θα επιθυμούσε μία ισχυρότερη ιταλική στήριξη στο θέμα των κυρώσεων».
Επέκταση χωρικών υδάτων
Το θέμα της επικύρωσης της ελληνο-ιταλικής συμφωνίας κρίνεται ως σοβαρό, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, δεδομένου ότι η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στο Ιόνιο μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, από τα έξι ναυτικά μίλια που είναι τώρα, στα 12 ν.μ.
Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι στην ελληνο-ιταλική συμφωνία προβλέπεται πως στην περίπτωση της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία της ιταλικής πλευράς και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Κι’ αυτό, διότι με την ελληνο-ιταλική συμφωνία έχει εκχωρηθεί το δικαίωμα στους Ιταλούς αλιείς να ψαρεύουν εντός της περιοχής, μεταξύ των 6 και 12 ναυτικών μιλίων. Σε περιοχή, δηλαδή, αμιγούς ελληνικής εθνικής κυριαρχίας. Ως εκ τούτου, οι όποιες αλλαγές στο εύρος των χωρικών υδάτων, θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν για τα αλιευτικά δικαιώματα των Ιταλών.
Αλιευτικά δικαιώματα
Σε αυτή την πτυχή, μάλιστα, είχε αναφερθεί ο Ν.Δένδιας στη συνεδρίαση της Βουλής, κατά την οποία εξεταζόταν η ελληνο-ιταλική συμφωνίας. Ειδικότερα, στις 24-8-2020 είχε πει:
Η Ελλάδα «επέλεξε και πρότεινε για την επίλυση του ζητήματος, την από κοινού με την Ιταλία αποστολή επιστολής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έχει αποκλειστική αρμοδιότητα για το θέμα της αλιείας.
Με την επιστολή αυτή οι δυο χώρες, η Ελλάδα και η Ιταλία, ζητούν στην επόμενη τροποποίηση του αλιευτικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να προβλεφθεί ότι όταν η χώρα μας επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, συγκεκριμένος αριθμός ιταλικών πλοίων, θα μπορεί ν’ αλιεύει συγκεκριμένες κατηγορίες ειδών».
Σε άλλη συνεδρίαση της ελληνικής Βουλής, στις 26-8-2020, ο Ν.Δένδιας υποστήριξε ότι η Ιταλία αρνείτο επί δεκαετίες να υπογράψει με την Ελλάδα συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ, «εάν δεν υπήρχε κατοχύρωση των πρακτικών των Ιταλών αλιέων στα μέχρι τώρα διεθνή ύδατα και βεβαίως οι πρακτικές αυτές δε θα επετρέποντο, όταν η χώρα μας θα επεξέτεινε τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 ναυτικά μίλια».
Τελικά, εξήγησε, «επιλέξαμε -κι εδώ υπήρξε η λύση ουσιαστικά του προβλήματος- την επίλυση του ζητήματος με μια αποστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έχει αποκλειστική αρμοδιότητα πλέον για τα θέματα αλιείας».
Ετσι, όπως είπε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, «η Ιταλία και έμμεσα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αποδέχθηκε την αποστολή, επιβεβαίωσαν το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει παντού τα χωρικά της ύδατα».
Μια αναγνώριση, ωστόσο, η οποία εκκρεμεί ακόμα στην Ιταλία, αφού δεν έχει ψηφιστεί στην ιταλική Βουλή η ελληνο-ιταλική συμφωνία για την ΑΟΖ.
lawandorder.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις