Την μετάβαση στην εποχή της 5ης γενιάς σε Αεροπορία και Ναυτικό αποφάσισε η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον Νίκο Δένδια να φέρνει στη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων το θέμα προμήθειας F-35 και φρεγατών Constellation. To enikos.gr παρουσιάζει το «αύριο» των ενόπλων δυνάμεων.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πρόκειται για τα μαχητικά και τις φρεγάτες τελευταίας γενιάς, που σε παγκόσμιο επίπεδο θεωρούνται ό, τι πιο εξελιγμένο τεχνολογικά. Το enikos.gr παρουσιάζει σήμερα λεπτομέρειες για τα επόμενα βήματα σε αυτά τα δύο εμβληματικά προγράμματα, με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην Realnews της Κυριακής.

Φρεγάτες Constellation

Την περασμένη εβδομάδα η Βουλή έδωσε το πράσινο στην κυβέρνηση ώστε η Ελλάδα να προχωρήσεις με τις ΗΠΑ στην σύνταξη του αποκαλούμενου «Planning Case», δηλαδή «Οδικού Χάρτη». Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα, αφού ανάγεται πίστωση under FMS (Foreign Military Sales), που αποτελεί επί της ουσίας τον προθάλαμο για την τελική υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιθυμεί τη ναυπήγηση συνολικά 7 Constellation, όλες εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο του “Planning Case” ξεκινά η συζήτηση για το τι θα περιλαμβάνει το πλοίο. Τα όπλα που θα φέρει, τα ηλεκτρονικά συστήματα, τι αποδεσμεύουν οι Αμερικανοί αλλά και οι επιχειρησιακές απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Εδώ μπαίνει και το ζήτημα ομοιοτυπίας με τον υπόλοιπο Στόλο και ένα από τα ερωτήματα που εξετάζεται είναι πώς θα μπορούν να υιοθετηθούν και συνδυαστούν όσο το δυνατόν περισσότερα συστήματα με αυτά που μελλοντικά θα εξαπλωθούν και σε άλλες μονάδες επιφανείας.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, το κόστος που έχει προϋπολογιστεί για το “Planning Case” ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ και αφορά στα έξοδα για τις επιτροπές Ελλάδας – ΗΠΑ που θα αναλάβουν τα συντάξουν τον τελικό φάκελο, που θα οδηγήσει στην LOR for PnA (επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για διαθεσιμότητα και τιμές).

Πρόκειται για μία διαδικασία που βάσει εμπειρίας θα πάρει 2 με 3 χρόνια. Ωστόσο, μπορούν να επιταχύνουν οι διαδικασίες και το νωρίτερο σε ένα χρόνο από σήμερα να έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος των συζητήσεων.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η LOR for LOA (δηλαδή η Επιστολή Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για προμήθεια), όπως έγινε με τα F-35 αλλά και τα Black Hawk πρόσφατα.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη περίπτωση είναι διαφορετική γιατί η ναυπήγηση του πλοίου θα γίνει στην Ελλάδα και μένει να αποφασιστεί ποια τμήματα από οπλικά και ηλεκτρονικά θα παραχθούν επίσης εγχωρίως ή θα εισαχθούν από τις ΗΠΑ.

Ένα από τα κύρια ερωτήματα που μένει να απαντηθεί είναι το ποιος θα έχει την πλήρη ευθύνη επί της κατασκευής. Αν δηλαδή θα είναι το Πολεμικό Ναυτικό ή το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, που ήδη έχει την ανάλογη εμπειρία από την πρόοδο του προγράμματος στις ΗΠΑ. Σε περίπτωση που την αναλάβουν πλήρως οι Αμερικανοί, το κόστος αναμένεται να εκτοξευθεί, αφού θα πρέπει μεγάλο κλιμάκιο να μετακομίσει στην Αθήνα.

Όμως, η Ελλάδα έχει την ευτυχία να είναι ήδη δύο βήματα μπροστά στο πρόγραμμα αφού τα ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν υπογράψει συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τον ιταλικό κολοσσό Fincantieri, που έχει την θυγατρική US Fincantieri, στα ναυπηγεία της οποίας στο Ουϊσκόνσιν των ΗΠΑ ναυπηγείται η Constellation. Έτσι το αμερικανικό δημόσιο βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, μέσω των αμερικανικών ναυπηγείων Ελευσίνας, που έχουν ήδη πιστοποιηθεί και για την συντήρηση του 6ου Στόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η κατασκευή του πλοίου στην Ελλάδα, στα ναυπηγεία Ελευσίνας θα μπορέσει να κοστίσει έως και 15% φθηνότερα εν σχέσει με τις αντίστοιχες στις ΗΠΑ, αφού δεν υπάρχουν τα κόστη των μεγάλων αμοιβών στα ναυπηγεία εκεί ενώ η εταιρεία έχει πολύ μικρότερο διοικητικό σχήμα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ομάδες που δημιουργούνται και τα ποσά που δαπανώνται σε μισθοδοσίες.

Τα F-35

Υπολογίζεται ότι αν όλα κυλήσουν βάσει χρονοδιαγραμμάτων, το 2031-32 το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλαμβάνει την πρώτη Constellation, παράλληλα με την Πολεμική Αεροπορία θα επιχειρεί με τα F-35.

Κι αν η περίπτωση των Constellation μοιάζει περίπλοκη, η υπόθεση των F-35 είναι πιο «βατή», αφού πλέον πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Μένουν να πραγματοποιηθούν οι δύο συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ, που και τυπικά θα ανάψει το «πράσινο φως» στην αμερικανική κυβέρνηση για την έναρξη του προγράμματος.

Οι πληροφορίες της “R” αναφέρουν ότι επιθυμία είναι η δεύτερη και τελική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ να έχει πραγματοποιηθεί πριν τις 9 Ιουλίου, ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ταξιδέψει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ με υπογεγραμμένη την σύμβαση με τις ΗΠΑ.

Αμέσως μετά την υπογραφή θα υπάρξει ένα διάστημα ολιγόμηνης στασιμότητας, που είναι η αμερικανική γραφειοκρατία, που απαιτείται μέχρι η αμερικανική κυβέρνηση να αποδώσει στην κατασκευάστρια εταιρεία το συμβόλαιο παραγωγής των πρώτων 20 ελληνικών μαχητικών 5ης γενιάς. Αυτό υπολογίζεται να έχει γίνει ως το τέλος της χρονιάς, το πολύ αρχές του επόμενου, ώστε εν συνεχεία να δεσμευτούν τα slots που βάσει χρονοδιαγράμματος θα εκκινήσει η παραγωγή των «γαλάζιων» F-35 Block 4. Τα πρώτα αναμένεται να παραδοθούν στους Έλληνες πιλότους που θα εκπαιδεύονται στο Fort Worth του Τέξας περί τα τέλη του 2028 με αρχές του 2029 και το 2030 να προσγειωθεί η πρώτη τετράδα ή και εξάδα στην ολικώς αναβαθμισμένη 117 Πτέρυγα Μάχης, οι εργασίες στην οποία ξεκινούν το προσεχές χρονικό διάστημα.

enikos.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις